SAĞLIK - Görme kalitesinde azalma ve renklerde soluklaşma gibi şikayetlerle ortaya çıkan katarakt, kişinin günlük yaşamını aksatacak boyutlara ulaşabiliyor.

Ancak doğru tanı ve kısa sürede gerçekleştirilen bir operasyonla hem katarakt şikayetinden kurtulmak hem de gözlük kullanmadan net bir görüntü kalitesi elde etmek mümkün.

TEK TEDAVİ YÖNTEMİ CERRAHİ
Kataraktın en önemli belirtilerinin, gözlük numarasındaki hızlı ve ani artışlar, bakılan yerde gölgeler görme, renkleri zor ve soluk algılama gibi birçok bulgu verdiğini söyleyen Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Münevver Şenkal, hastalığın ilaçla tedavi edilemediğini, tek tedavi yönteminin cerrahi olduğunu kaydetti.
Günümüzde katarakt cerrahisinin oldukça geliştiğini söyleyen Dr. Münevver Şenkal, Özel durumlar dışında artık operasyonlarda genel ve lokal anestezi uygulanmamaktadır. Hasta ameliyata sadece gözü uyuşturan ve 4-5 kez damlatılan damlalar ile hazırlanır, 10-15 dakika sırt üstü yatması gerekir” dedi.

KATARAKTIN OLGUNLAŞMASI BEKLENMEMELİ
Görme bulanıklığı, hastanın günlük işlerini aksatacak seviyeye geldiğinde katarakt ameliyatı yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Münevver Şenkal, Ameliyat olmak için kataraktın olgunlaşmasını beklemeye gerek olmadığını, Ameliyat kararını, hastanın ihtiyacına göre göz hastalıkları uzmanın belirlemesi gerektiğini vurguladı.

KATARAKTIN TEKRAR OLUŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Takılan merceğin ömür boyu gözde kalacağı için, gözle uyumunun üst düzeyde olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Münevver Şenkal, konuşmasına şöyle devam etti:  Kataraktın tekrar oluşması söz konusu değildir. Halk arasında kataraktın tekrar oluşması olarak bilinen durum, göze takılan merceğe destek olarak yerinde bırakılan lensin arka kapsülünün saydamlığını kaybetmesidir. Arka kapsül saydamlığını kaybederse, Yag lazerle birkaç dakikada poliklinik şartlarında tedavi edilebilir.”
Ameliyat öncesinde göze takılan mercek numarası hesaplanarak, hastanın ameliyattan sonra uzağı gözlüksüz görebilmesinin sağlanmaya çalışıldığını belirten Dr. Münevver Şenkal, Hastaların genellikle ameliyattan sonra uzak için daha düşük numaralı olmak üzere, hem yakın hem de uzak gözlük kullanmaları bazı durumlarda gerekebilir” şeklinde konuştu.



Yunusemre’de 65 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu

Saruhanlı'da Kırsalda Bereket Projesi ile Küçükbaş Hayvancılığa Destek Başlıyor

KAYMAKAM ACAR'DAN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANLIĞINA ZİYARET

Uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Saruhanlı Halk Eğitim’de Pastacılık Kursunda “Noel Sarma” Heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü öldü; kaza kamerada

TURGUTLU’DA AİLE FACİASI: Boşanma Aşamasındaki Eşini ve Aynı Evdeki 3 Yakınını Silahla Öldürdü, Zanlı Kısa Sürede Yakalandı

2100 Yılında Su Yarışmasında Birincilik Adiloba Ortaokulu’nun: Geleceğe Umut Olan Farkındalık Projesi

TEVFİK BALTA: “Dijital Bağımlılık Toplumumuz İçin Ciddi Bir Sorun”

Çınaroba’da Cami Lojmanı İnşaatı Hızla Yükseliyor

15 YIL SONRA GELEN FİNAL HEYECANI: MANİSA EKİBİ TÜRKİYE FİNALLERİNDE

Paşaköy’de Anlamlı Turnuva: Osman Bilgi’nin Adı Sahada Yaşatılıyor

Saruhanlı’da Deve Güreşleri Festivali Yoğun İlgi Gördü

Saruhanlı'da vefat...

Özgür Özel, Yunusemre’de Toplu Açılış Törenine Katılacak

SALİHLİ YAĞIŞ FELAKETİ YAŞADI

Hacırahmanlıspor Erteleme Maçında Gol Yağdırdı: 7-1

Saruhanlı’da Vefat…

PAŞAKÖY SPOR KULÜBÜ’NDEN KAYMAKAM ACAR’A ZİYARET

Saruhanlı’da Gece Yarısı Yangın Paniği: Belediye ve İtfaiye Ekiplerinin Hızlı Müdahalesi Felaketi Önledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 27.12.2014 14:37:47 0
Tarih: 27.12.2014 14:37 Güncelleme: 27.12.2014 14:37
Haberi Sesli Oku