HABER MERKEZİ - Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Emre Söyleyici, çocuklarda adil davranmanın eşit davranmak olmadığını belirterek, “Adaletle davranmak, gerektiği kadar, uygun ölçülerde, hak ettiği ölçüde çocuğa ilgi ve şefkat göstermektir. Eşit davranmak her kardeşe benzer ilgi ve şefkat göstermektir” dedi.

Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir?

Çocuklarda özellikle yeni dünyaya gelmiş kardeşler olduğunda sıkıntıların baş gösterdiğini ve küçük çocukların henüz adaletle davranmanın erdemini kavrayamadığını belirten Aydın Muzaffer Ancın Koleji PDR Uzmanı Söyleyici, ebeynlere seslenerek “Siz yeni doğanla fazla ilgilenirseniz, bu ilgi büyük çocuğun dikkatinden kaçmaz ve rahatsız olmaya başlar. Hatta ‘gerileme’ dediğimiz, çocukların bebeklik dönemi davranışlarına tekrar dönmelerine sebep olur.

Mesela yürüyen bir çocuk, evdeki emekleyen kardeşine fazla alaka gösterildiğini fark ederse kendisi de tekrar yürümekten vazgeçerek emeklemeye başlayabilir. Çünkü ona göre emekleyenler daha çok sevilmektedir. Bu okula giden çocuklarda da görülebilir. Okula gitse de çocuk her zaman çocuktur ilgi ve alaka ister. Küçük kardeşine daha fazla ilgi gösterilip ‘sen dersine çalış’ gibi okula giden çocukların ilgisiz bırakılması öğrencilerde olumsuzluğa neden oluyor” dedi.

KARDEŞLER ARASI ŞİDDET KARDEŞ KISKANÇLIĞINDAN GELİYOR
Kardeşler arası şiddet sebeplerinin başında kardeş kıskançlığı geldiğini vurgulayan PDR Uzmanı Emre Söyleyici, “Kendisine yönelecek ilgi, alaka, şefkat hatta paranın bir bölümüne ortak olan kardeş, imkanları kısıtlayan bir unsur olarak algılanır. Bir de kendisinden çok paya sahip olduğu düşünülürse kıskançlık ve öfke tavana vurabilir. En ufak etkileşim krizinde kardeşler birbirine şiddet uygulayabilirler. Eşit davranmamak kıskançlık duygularını körükler. Bu nedenle ebeynler çocuklara eşit davranmaya özen göstermelidir. Aksi takdirde çocuklar birbirlerine düşman gibi algılar” dedi.

“KORKULMAYAN BİR EV OLMALI"
Çocuklarda en önemli ihtiyaçlardan birinin güven olduğunu ve bunu da en iyi anne babanın verebileceğini belirten Aydın Özel Muzaffer Ancın Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Emre Söyleyici, “Çocuklar korku duymadan, sevgi içinde yaşayabilecekleri güvenli bir eve muhtaçtırlar. Şiddet ortamında yetişen çocukların, ileride mutlaka şiddet gösterecekleri iddia edilmese de problemlerini şiddet yoluyla çözmeye daha çok temayül gösterecekleri söylenebilir. Evinizi şiddetten uzak, emniyetli bir yer haline getirmek için elinizden geleni yapın ve kardeşler arasındaki kavgaları kesinlikle engelleyin. Anne-baba arasındaki öfke ve saldırganlık dolu kavgaların da çocuklar için kötü örnekler oluşturacağını unutmayın” diyerek aileleri uyardı.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 7.11.2014 10:39:35 1701 0

Tarih: 07.11.2014 10:39
Haberi Sesli Oku
2.05.2025 17:05:00