SAĞLIK - Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi, kanser araştırmalarında rotayı kök hücreye çevirdi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş´a göre; kanserin tedaviye direnç göstermesine ve de yayılmasına neden olan kanser kök hücreleri ile yapılacak savaşın kazanılabilmesi tedaviside çok önemli bir adımın atılmasını sağlayacak.

Kanser araştırmalarında rota kök hücreye çevrildi - Tıkla İzle

Kanser araştırmaları, tıptaki gelişmelere paralel olarak her geçen gün ilerleme kaydediyor. Hastaların umutlarını arttıran bu gelişmelere rağmen neredeyse her hafta medyada yer alan ?Kansere çare bulundu´ ve ?İşte kanserin çözümü´ gibi haberler hayal kırıklıklarına neden olabiliyor. Kansere ilişkin yüzeysel ve ?kesin(!)´ çözüm önerileri sunmak yerine, hastalığın ortaya çıkmasına ve yayılmasına neden olan kök hücrelerini bilimsel olarak incelemek amacıyla 1 yıl önce kurulan Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi, kanserin tamamen vücudun dışına atılması ve tekrarlamaması için çalışıyor.

KANSER KÖK HÜCRESİ
Son yıllarda kanserle ilgili çok sayıda çalışma yapılmasına rağmen halen bazı kanser türlerinde istenilen tedavi şekline ulaşılamadığını belirten Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş, ?Çok sayıda kanser hastası tedavi edildi zannediliyor fakat bir süre sonra hastalık kendisini tekrarlıyor. Bunun sebebinin kanserli dokuda kök hücre özelliklerine benzeyen hücreler olduğu tespit edildi. Kanser kök hücresi adı verilen bu hücrelerin kanserin tamamen tedavi edilememesinin ve nüksetmesinin sebebi olabileceği konusunda çok önemli çalışmalar ortaya çıkarıldı. Biz de bu hücrelere ulaşmanın ve onları kanserli dokudan temizlemenin yollarını araştırıyoruz? dedi.

4 KRİTİK ADIM
Kök hücrelerin farklılaşma, kendilerini yenileme ve çoğalma özellikleri taşıdığını belirten Aktaş, ?Vücudumuzda yer alan ve hem farklılaşma hem de yenilenebilme özellikleri olan kök hücrelerin, kanserli dokularda da var olduğu görüldü. Yani kanserli dokular içerisinde bir grup hücre kendisini yenileyebiliyor, farklılaşabiliyor, sessiz kalabiliyor ve de uygun ortam bulduğunda çoğalarak kanserin yeniden o bölgede yayılmasına sebep olabiliyor. Hatta farklı kanser türlerinin tedavi edilememesinin bir sebebinin de tedaviye dirençli olan bu hücreler olduğu üzerinde duruluyor. Öyle ki kanser kök hücrelerinin dokuda ne düzeyde olduğunun saptanması, kanserin seyri açısından da önem taşıyor? dedi.
Kanser tedavisinde kök hücre araştırmalarının önemini vurgulayan Ranan Gülhan Aktaş, bu hücrelerle mücadeledeki 4 kritik adımı şöyle sıraladı: ?İlk olarak kanser kök hücrelerine ulaşmalıyız. Ardından doku içerisinde onları tanımalıyız. Daha sonra yine doku içerisinde bu hücreleri öldürmeliyiz. Son olarak da kanserli dokunun yayılmasına engel olmalıyız.?

?KARACİĞER KANSERİNE YOĞUNLAŞTIK?
Karaciğer kanseri üzerine çalışmalarda yoğunlaştıklarını belirten Aktaş, ?Karaciğer kanserli hücreler içerisinde bu tür hücreler saptadık. Şimdi bu hücrelerin davranışını izliyoruz ve farklı kültür ortamlarında nasıl çoğaldıklarına bakıyoruz. Bunlar henüz laboratuvarda yapılan çalışmalar. Bu çalışmalar bir miktar daha ilerleyince tıptaki tüm çalışmalar gibi önce hayvan deneyleri yapacağız ve ardından da klinik uygulamalara geçeceğiz? diye konuştu.

İLK YILDA 5 ÖDÜL
Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi, kuruluşunun ilk yılını 5 ödülle tamamladı. Merkez, The American Society for Cell Biology and International Federation of Cell Biology Meeting´de International Travel Award, 14. Ulusal Tıbbi Biyoloji ve Genetik Kongresi´nde Genç Araştırmacı, 14. Ulusal Tıbbi Biyoloji ve Genetik Kongresi´nde En İyi Sözlü Sunum, Tıp Fakültesi Öğrencileri Kongresi´nde En İyi Poster Sunum kategorisinde 1.´lik ve Tıp Fakültesi Öğrencileri Kongresi´nde En İyi Poster Sunum kategorisinde 3.´lük ödüllerini kazandı.



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 23.11.2015 09:42:42 553 0

Tarih: 23.11.2015 09:42
Haberi Sesli Oku
18.06.2025 12:38:00