Anahtar Kelimeler: 0

HEP BERABER SAÇMALAYALIM

 

Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edilişinin 61. yıl dönümü ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Adapazarı’nda düzenlenen bir program gerçekten ilgi çekti.

 

Buradaki programın detaylarını inceledikten sonra, “Saçmalama” nın da bir insan hakkı olduğu kanısına vardım. Daha sonra benimde zaman zaman saçmaladığım, bu saçmalıkların sonunda başarıya ya da amacıma daha çabuk ulaştığım anlar aklıma geldi. Hatta bazı zamanlarda saçmalamaya ihtiyaç duyduğumu hatırladım.

 

Saçmalamak düşüncelerini özgürce ifade etmektir. Düşüncelerini özgürce ifade etmek için saçmalamak gerekir. Hayat, hep ciddi, hep kuralcı, yere hep sağlam basmakla geçmez ki. Ne olur ara sıra saçmalasak. Yada karşımızda saçmalayan kişiyi alaya almasak.

 

Şimdi Adapazarı’nda neler olmuş bir göz atalım. Saçmalamak neymiş bakalım,

 

İNSAN HAKLARI GÜNÜNDE SAÇMALADILAR

 

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla ''Saçmalama Kürsüsü Projesi'' hazırlayan lise son sınıf öğrencileri, kurdukları kürsüde düşünce özgürlüğü hakkındaki görüşlerini açıkladı.

 

Yunus Emre Çok Programlı Lisesi 12. sınıf öğrencileri Mustafa Turhan ve Volkan Satır'ın, gün dolayısıyla geliştirdikleri ''Saçmalama Kürsüsü Projesi'' kapsamında Kent Meydanı'na kürsü yerleştirildi.

 

Kürsüye çıkan öğrenciler, çeşitli konulardaki görüşlerini açıkladılar. Bazı öğrenciler şarkı söyledi, bazıları ise ÖSS sisteminin tümüyle kaldırılması gerektiğini savundu.

 

Projenin mimarı Volkan Satır, insan hakları konusunda toplumsal duyarlılık geliştirmek ve oluşturulan özgür düşünceleri kamuoyuyla paylaşarak etkinliğe evrensel bir nitelik kazandırmak istediklerini söyledi.

 

Toplumda, bazı insanların alaya alınacakları korkusuyla düşüncelerini ifade etmek yerine, kendi kabuklarına sığınmayı tercih ettiklerini kaydeden Satır, şöyle konuştu:

 

''Biz de bu projeyle bu tür düşünceleri yıkmayı amaçlıyoruz. Saçmalama hakkı sonucunda keşfedilmemiş düşünceler ve yeni projeler ortaya çıkabilir. Bütün bilim adamları ve düşünürler yaşadıkları dönemlerde saçmaladıkları gerekçesiyle toplumdan dışlanmış ve alaya alınmışlardır. Daha sonra da saçma denilen düşünceler örnek alınmış ve geleceğe ışık tutmuştur. Bu nedenle saçmalama hakkına, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde en süt sıralarda yer verilmesini istiyoruz. Parolamız, saçmalama hakkı en temel insan hakkıdır.''

 

-''HERKESİ SAÇMALAMAYA DAVET EDİYORUZ''-

 

Okul Müdürü Erdoğan Ceyhan ise İnsan Hakları Haftası için neler yapabileceklerini düşündükleri sırada, öğrencilerinin söz konusu projeyi önerdiğini belirterek, okul yönetimi olarak gençlere destek verdiklerini söyledi.

 

Lise son sınıf öğrencisi Aydın Yeşilyurt ise insanların saçmaladıkları şeylerin ilk bakışta gülünç ifadeler olarak algılanabileceğini kaydederek, ''Daha önce saçma düşüncelere gülen kişiler, şu anda saçmalayanların ne demek istediğini düşünüyor. Konusu saçmalamak olan metnimde saçmalamak istiyorum. Şu anda saçmalayarak ortaya atacağımız düşünceler belki bir yıl sonra dünyayı kurtarabilecek kadar önemli olabilir. Unutmayın ki dünyada insana ait olan her şey saçmalamaktan ibarettir. Bu nedenle herkesi saçmalamaya davet ediyoruz.''

 

Üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencisi Merve Güzeldal da insanın doğasında saçmalamanın var olduğunu belirterek, ''İnsan, saçmalayarak doğru bilgileri temellendirir. İnsanlarımız saçmalama hakkını kullanamıyor, bence bunun önüne geçilmeli. Ben bir saçmalık yapayım, ÖSS kaldırılsın. Her gün bir değişiklik yapılıyor, bu ne böyle ya?'' diye konuştu.

 

Öğrenciler bir saat süren konuşmaların ardından Kent Meydanı'ndan ayrıldı.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
10.12.2009 00:00:00 356 0

Tarih: 10.12.2009 00:00

Haberi Sesli Oku