YAŞAM - Alkol Farkındalık Haftası nedeniyle, bu yıl alkol ve trafik ilişkisini ele alan Yeşilay, alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, ?Hayatınızın kontrolünü alkole bırakmayın? mesajı ile toplumun tüm kesimlerini mücadeleye davet etti 

Yeşilay, 21-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Alkol Farkındalık Haftası dolayısıyla, alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Hafta kapsamında alkolün yol açtığı sağlık, ekonomik, toplumsal sorunlara dikkat çeken Yeşilay, bu yıl alkolden kaynaklanan trafik sorunlarını odağına aldı. ?Hayatınızın kontrolünü alkole bırakmayın? mesajı ile toplumun tüm kesimlerini bağımlılıklarla mücadeleye davet ettiklerini belirten Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, alkolün uzun vadede hem kullanan kişiye, hem de çevresindekilere ciddi zararları olan bir bağımlılık türü olduğunu vurguladı. 

Alkol Farkındalık Haftası´nda bu yıl Türkiye´nin en büyük sorunlarından olan trafik kazalarında alkol ? trafik ilişkisini gündeme getirdiklerini söyleyen Öztürk, ?Ülkemizdeki alkol kaynaklı trafik kazalarının oranı yüzde 21,9´dur. Alkollü bir sürücünün trafik kazasında ölme riski, alkolsüz bir sürücüye göre 11 kat daha fazladır. Biz de bu yıl hem alkol bağımlılığı ile mücadelemize, hem de alkolden kaynaklanan trafik kazalarına karşı vatandaşlarımızın dikkatini çekmek istedik. Bu yılki mesajımızda, alkollü araç kullanmayın, kendinizin ve başkalarının hayatını tehlikeye atmayın diyoruz? dedi.

Alkol alan kişide korkunun azalması ve kendine güven artması gibi psikolojik bir durum oluştuğunu, bu nedenle kontrolsüz şekilde risk almaya başladığını belirten Öztürk, şu bilgileri verdi:

?Korku hissinin azalmasıyla sürücü risk almaya başlayarak yüksek hız ve tehlikeli manevralar yapmaya başlar. Alkol, sürücünün kendini kontrol edememesine neden olur. Normal hayatında kurallara uyan ve diğer insanlara saygılı birisi olsa bile, alkol alınca bu alışkanlıklarından vazgeçer. Aynı şekilde alkol yorgunluğun artmasına ve dikkatin azalmasına yol açar. Bu etki kandaki az miktardaki alkol oranlarında dahi kendini gösterir. Alkol miktarı arttıkça kişinin denge, görme ve işitme gibi beyinsel fonksiyonlarında azalmalar ortaya çıkar. Kas kontrolü ve dikkat gitgide azalır. Bu nedenle kaza yapma ihtimali yükselir.?

Dünyada 76 milyon alkol bağımlısı olduğu tahmin ediliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 6´sının, yaklaşık 3,3 milyonu alkol kullanımı nedeniyle oluşuyor. Dünyada yaklaşık 76 milyon kişinin de alkol bağımlısı olduğu tahmin ediliyor. DSÖ verileri, ölümlü ya da yaralanmalı kazaların meydana gelmesine neden olan maddelerin en başında alkolün geldiğini gösteriyor. Kazalarda ölen sürücülerin yüzde 14´ünün kanında alkole rastlanıldığını belirtiyor.



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 25.11.2016 11:49:54 979 0

Tarih: 25.11.2016 11:49 Güncelleme: 25.11.2016 11:49
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00