Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Levent Öztürk, gribe neden olan virüslerin her yıl mutasyona uğrayarak kendini daha da geliştirdiğini bildirdi.

Öztürk, gribal enfeksiyona neden olan A (H3N2) virüsü nedeniyle Kahramanmaraş’ta da sağlık kuruluşlarına müracaat eden hasta sayısında büyük artış yaşandığını kaydetti.

Her geçen yıl bir önceki yılı arar hale geldiklerini dile getiren Öztürk, “Çünkü her seferde aynı şeyi söylüyoruz. ‘Bu yıl gripler çok uzun sürüyor, hastalıklar dirençli’ diye. Bunun aslında temel sıkıntısını oluşturan biziz. Maalesef hastalarımız verilen tedavileri çok ciddi bir şekilde uygulamıyor. Ya da kendi başlarına gereksiz yere antibiyotik kullanıyorlar. Bunlar da maalesef virüslerin direnç geliştirmesine ve verdiğimiz ilaçların onları öldürmesine engel oluyor” dedi.

Mevsimlerin değişmesi ve sarkmasının da virüslerin kendi jenerasyonlarını geliştirip mutasyona uğramasında önemli faktör oluşturduğunu ifade eden Öztürk, “Burada temel yapılması gereken şey. Bir kere bu damlacık yolla bulaştığı için insanların kapalı yerlerde çok fazla kalmaması, hasta olan arkadaşlara, sağlıklı olan kişilerin çok fazla temas etmemesi, öpüşme ve tokalaşma gibi hareketlerin bu mevsimde mümkün olduğunca asgariye indirilmesi ve insanların beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor.

Vücut direncini artıracak gıdaların, yiyeceklerin alınması, narenciye gibi C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesi bu hastalıktan korunmak açısından oldukça etkili. Özellikle risk grubu hastalarda, yani tansiyon hastaları, şeker hastaları ya da bağırsak sistemleriyle ilgili sıkıntıları olan hastaların erken dönemde grip aşısı yaptırarak en azından bu hastalıktan çok ciddi sıkıntı yaşamamalarında fayda var. Ama temel sıkıntı şu; hastalarımızın mümkün olduğunca istirahat etmeleri gerekiyor. Sıvı alımlarına dikkat etmeleri gerekiyor ve bir doktor gözetiminden mutlaka geçmeleri gerekiyor” diye konuştu.

"VİRÜSLER VE BİLİM ADAMLARI SÜREKLİ SAVAŞ HALİNDE"

 Virüs alt gruplarının her geçen yıl kendisini daha da geliştirdiğine dikkat çeken Öztürk, bilim adamları ve virüslerin sürekli savaş içerisinde olduğunu dile getirdi. Bu savaş sırasında virüslerin her yıl ilaç ve tedavilere kendilerini daha da geliştirerek çıktığını işaret eden Öztürk, şunları kaydetti:

 “İşte bu mutasyondur. Biz de sıkıntı yaratan en önemli şey de o. Çünkü hangi virüsün şusunun, alt grubunun, hangi aileden, hangisinin ne yapacağını çok fazla kestirme şansımız yok. Ama burada temel sıkıntı şu. Virüslerle, mikroplarla şu anda bilim adamları, sürekli bir savaş halindeyiz. Onlar galip geliyor, biz galip geliyoruz ama bizim elimizdeki silahlar belli. Maalesef biz bu silahları çok hunharca kullanıyoruz.

Gerek hekim camiası olarak bizlerin, gerekse hastalarımızın bilinçsiz tedavi, yetersiz tedavi, düzensiz tedavi ve verilen tedaviye uymaması gibi durumları maalesef virüslerin de, mikroorganizmaların da mutasyona uğrayıp verilen tedavilere direnç geliştirmesini sağlıyor. Onun için bu sene karşı karşıya olduğumuz virüs de böyle bir virüs. Maalesef diğer virüslerden edinilmiş, kazanılmış bazı bilgileri alarak, bizim vereceğimiz tedavilere karşı direnç geliştirmiş oluyorlar.”



Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 8.01.2014 09:14:10 437 0

Tarih: 08.01.2014 09:14 Güncelleme: 08.01.2014 09:14
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
3.08.2025 10:13:00