Doktor Kemal Şener, “Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahat önemlidir” dedi.

Son günlerde grip hastalarının artması nedeniyle vatandaşları uyaran İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Grip sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.

Grip kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir.

Ülkemizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından özel programlar yürütülerek hastalığının ülkemizdeki tipleri, yaygınlığı ve etkisi izlenmektedir.2013-2014 yılında grip mevsiminin içerisinde bulunduğumuz haftaları itibariyle ülkemizde grip yoğun olarak görülmektedir. Grip virüsünün A(H3N2) tipi ülkemiz ve Avrupa genelinde diğer grip virüsü tiplerine göre büyük oranda daha çok tespit edilmektedir.

A(H3N2) tipindeki bu virüs yeni bir grip virüsü olmayıp ülkemiz ve dünya genelinde daha önceden de görülen ve diğer mevsimsel grip virüslerinin özelliklerine sahiptir. Ancak bu yıl diğer yıllara göre daha erken dönemde yoğunluk kazanmıştır. Ülkemizde grip hastalığına dair olağan dışı bir durum oluşmamış olsa da yılın bu mevsiminde aşağıdaki önlemlere yönelik dikkatleri arttırmak önemlidir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalı ve Grip hastalığında evde istirahat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temasın sınırlandırılması gerektiğini bildiren Kemal Şener, şu önerilerde bulundu:

“Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır.

Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır (içerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür). Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar risk grubunda olup hekime müracaat etmeleri gerekir.

Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurulması ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanılması gerekmektedir. Antibiyotikler gribi tedavi etmediği için, hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatın önemi de unutulmamalıdır.”



Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 15.01.2014 09:22:21 634 0

Tarih: 15.01.2014 09:22 Güncelleme: 15.01.2014 09:22
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
3.08.2025 10:13:00