GÖLMARMARA BELEDİYESİ MARMARA GÖLÜ’NÜ KURTARMAK İÇİN İLK ADIMINI ATTI

Gölmarmara Belediyesi kuruyan Marmara Gölü’nü yeniden canlandırmak için ilk adımını attı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya ve beraberindeki 26 bilim insanı yaptıkları ilçe ziyaretinde Gördes Barajı ve Marmara Gölü’nde incelemelerde bulundu. Heyet, gölün tekrar su ile doldurulmasına yönelik alternatif yollar ile ilgili hazırladıkları raporu ilgili mercilere sunacak.

Gölmarmara Belediyesi, ilçenin adını da aldığı, ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ tescilli, ‘kuş cenneti’ olarak bilinen ve 2021 yılının Ağustos ayında tamamen kuruyan “Marmara Gölü” için harekete geçti. Proje paydaşlarından Gölmarmara Ziraat Odası ile birlikte “Sel-Fırtına-Çığ-Kuraklık, Yüzey Suları, Hidroloji, Su Kaynaklarının Planlanması, Sulama ve Drenaj, Atıksu ve Yağmur Suyu gibi önemli konularda araştırmaları bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya ve çeşitli ülkelerin bilim insanlarından oluşan 26 kişilik heyet ilçeye ziyarette bulundu.

Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan ile Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan’ın ağırladığı heyet Gördes Barajı ve Marmara Gölü’nü ziyaret ederek, gölün tekrar canlanması ve göle su sağlayacak alternatif yollarla ilgili birtakım izlenimlerde bulundu. Doç. Dr. Çetinkaya ve beraberindekiler Marmara Gölü’nün eski ve doğal görünümüne kavuşması için, su kaynaklarını verimli kullanma, sürdürülebilir tarım, doğal yaşamı koruma, doğa tabanlı tarım, Gördes Barajı ve civarı su kaynaklarının doğru değerlendirilmesi üzerine hazırladıkları raporu Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri başta olmak üzere devletin ilgili mercilerine rapor olarak sunacak.

“Marmara Gölü Bir Tarlaya Dönüştürüldü”

Bugüne kadar hatalı su yönetimi politikaları nedeniyle kuruyan göl için yetkililere seslenen Belediye Başkanı Cem Aykan, “Marmara Gölü, artık yok. 44,5 km’lik göl kurudu, kurutuldu ve bir tarlaya dönüştürüldü. Gölümüzü kurtarmak için henüz geç değil, çözüm yollarımız var.” dediği açıklamasında şunları söyledi:

“Gölümüz 2002’de ‘Sulak Alan’ kategorisinde yer aldı, 2017 yılında ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak tescillendi. Böylesine önemli bir doğa alanı gerek doğal gerekse beşeri faktörlerden dolayı yok edildi. Gölümüzün tekrar hayat bulması için bizim belediye olarak akademisyenlerimize sunduğumuz alternatifler var. Bilimsel yöntemlerle bunu başarabiliriz. Öncelikle Gördes Barajı üzerinde bulunan belediyemizin hidroelektrik santrali üzerinden göle su sağlayabiliriz. Diğeri Ahmetli regülatörü üzerinden geçmiş yıllarda olduğu gibi yine gölümüze su verilebilir, göl çevresindeki su kaynaklarından su takviyesi yapılabilir. Bozdağ’dan akan 25 milyon metreküp eriyen kar suları göle taşınabilir.”

Başkan Aykan, “Bir zamanlar göçmen kuşların uğrak yeri olan ve yöre halkının da geçim kaynaklarından biri olan gölümüz için birden fazla çözüm yolu varken, bizler yerel yöneticiler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Yeter ki, Türkiye’nin ilk iklim davasına konu olan bölge ekosistemi için çok fazla önem arz eden gölümüz tekrar hayat bulsun.” dedi.



Saruhanlı Devlet Hastanesinde Perşembe günü görev yapacak doktorlar

Trenin çarptığı kamyonet ikiye bölündü: 1 yaralı

Trafik kazası: 1 ölü, 8 yaralı

Başkan Dutlulu: “Manisa’nın Geleceğini Ortak Akılla İnşa Edeceğiz”

Yunusemre Halk Eğitimi Korosu’ndan “Sarı Zeybek” Konseri

Başkan Ekrem Cıllı’dan Bakan Murat Kurum’a Ziyaret

ŞEHZADELER BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Silahlı saldırı: 1 ağır yaralı

Karayolunda kaza: 1 ölü

Eğlence mekanına silahlı saldırıya 1 gözaltı

Refüjde araç sürdü, ehliyetine el konuldu

Uyuşturucuyla yakalanmamak için evini ateşe verdiği iddiası

Güzellik salonu sahibi müşterilerini dolandırdı, sırra kadem bastı

Ferdi Zeyrek soruşturmasında flaş gelişme: 4 kişi gözaltına alınmıştı

Ekrem Başkan'dan Futbol Kulüplerine Büyük Destek !

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı’da Vefat…

Başkan Cıllı’dan Heybeli Mahallesi’ne Zeytin Kırma Makinesi Desteği

Saruhanlı ve 3 ilçede jandarmasından uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Uyuşturucu operasyonları: 3 şüpheli tutuklandı

Alaşehir'de öğrenciler Gazze için tek yürek oldu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 1.10.2024 12:43:00 1453 0
Tarih: 01.10.2024 12:43 Güncelleme: 01.10.2024 12:43
Haberi Sesli Oku