HABER MERKEZİ - Uzmanlar, Türkiye`de gereksiz antibiyotik kullanımının yüzde 40 oranına ulaştığına dikkat çekerek, yanlış antibiyotik kullanımının yaşam kayıplarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımlarına dikkat çekti. Ülkemizde, gereksiz antibiyotik kullanma oranının yüzde 40 oranlarına ulaştığını vurgulayan Yüce, ihtiyaç halinde kullanılmayan antibiyotiklerin yaşam kayıplarına neden olabileceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü`nün (WHO) yaptığı araştırma verilerini paylaşan Yüce, "Gelişmekte olan 71 ülkede yapılan bir çalışmada dünyada antibiyotik kullanımının giderek arttığı ortaya konmuştur. 2000-2010 yılları arasında, dünyada antibiyotik kullanımı yüzde 36 oranında artış göstermiştir. Bu artıştan yüzde 76’lık oran ile Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin sorumlu olduğu saptanmıştır. Türkiye’de de antibiyotik kullanımının yüzde 30 ila 40’ı gereksiz olarak belirlenmiş olup, Türkiye’de doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı yüzde 26’ya kadar ulaşmıştır" diye konuştu.

ANTİBİYOTİKLERİN TÜRKİYE`YE MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Prof. Dr. Ayşe Yüce, antibiyotik kullanımlarının azaltılması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye`ye antibiyotiklerin maliyetinin 1 milyar TL olduğunu söyledi. Yüce, "Antibiyotik direnci tüm dünyada hızla artmaktadır ve bu durum, mikropların bu savaşı kazandığını göstermektedir. Antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlarda ölüm oranı yüzde 50 kadar daha fazladır" dedi.

GRİP OLUNCA ANTİBİYOTİK KULLANMAK YANLIŞ

Yüce, gereksiz antibiyotik kullanımına karşı uyarılarını şöyle sürdürdü: "Toplumda özellikle kış mevsiminde gelen nezle, grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın olarak gereksiz antibiyotik kullanılıyor. Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında hastalıkların çoğu virüsle meydana gelir ve tedavisinde antibiyotik kullanılması gereksiz, hatta yanlıştır. Çünkü antibiyotikler virüslere değil, bakterilere etkilidir, ateşi düşürmez, ağrıyı gidermezler. Toplumumuzda ateşi düşürmek için antibiyotik kullanımı gibi yanlış bir kanı vardır. Antibiyotikler ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Uygun antibiyotik kullanımı için, gerçekten bir bakteriyel enfeksiyon olduğunun saptanması, en etkili antibiyotiğin seçilmesi, reçetesiz antibiyotik alınmaması ve satılmaması, ateşli durumlarda doktora başvurulması gerekir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda etkisi yoktur." 



Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.11.2014 16:13:56 595 0

Tarih: 19.11.2014 16:13 Güncelleme: 19.11.2014 16:13
Haberi Sesli Oku
3.08.2025 10:13:00