GEMA Vakfı Gediz Nehrini en çok kirleten bölgeleri açıkladı
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma (GEMA) Vakfı yönetimi, İzmir ve Manisa ovasının sulanmasında büyük öneme sahip Gediz Nehri'ndeki kirliğin kaynaklarını açıkladı. Bölgede faaliyet gösteren organize sanayi bölgelerinin arıtma sistemlerinin bulunmadığına dikkat çeken GEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, arıtma tesisi kurmayan belediye ve organize sanayi bölgelerine dava açacaklarını söyledi.
Murat Dağından başlayarak Ege Denizinden Foça yakınlarında döküldüğü deltaya kadar elliye yakın yan dereyi içine alan Gediz Nehri, geçtiği Uşak, Kütahya, Manisa, İzmir ve Denizli illeri için hem bir tarımsal sulamada hem de ekolojik çeşitlilik için önemli bir konumda. Son dönemlerde kirlilik nedeniyle balık ölümlerinin yaşandığı ve tarımsal sulamada artık kullanılamaz hale gelen Gediz Nehrinin kurtarılması amacıyla GEMA Vakfı yol haritasını açıkladı.
Gediz'i en çok kirleten bölgeleri açıklayan Kilimcigöldelioğlu, “Gediz'i en çok kirleten yer Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi. 27 yıldır arıtma tesisi kurmadılar. Turgutlu, Manisa ve Menemeni kirletiyor. Kemalpaşa Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesisi yok. O da kirletmeye devam ediyor. Akhisar Zeytin Organize Sanayi Bölgesi kirletmeye devam ediyor. Kula tabakhaneleri, dericiler kirletmeye devam ediyorlar. Organize sanayi bölgeleri dışında yüzlerce fabrika var. 150'ye yakın zeytin yağı fabrikaları kirletmeye devam ediyor. Çareyi söyleyeyim, valiler görevde 2 yıl değil en az 4 yıl görevde kalması gerekiyor. İzmir'de Küçük Menderes'i çözebilirler. Sadece İzmir'den akıyor. Ancak Gediz için İzmir, Manisa, Kütahya, Uşak, Denizli, Aydın ve Balıkesir'den gelen bölge var. Bunu çözmek daha da sıkıntı oluşturuyor. Arıtması olmayan belediyelerin hepsini mahkemeye vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Çevre kirliliği nedeniyle kesilen cezalardan tahsil edilen paraların su ve havza kurullarına gönderilmesi gerektiğini söyleyen Kilimcigöldelioğlu, “Ben görüyorum mesela Tarım ve Orman Bakanlığı tabelalara “İzmarit atmayın” yazıyor. Ceza uygulayın. Sağlık Bakanlığı sigara konusuyla ilgili kamu spotu yayınlıyor. Ceza uygulanması gerekiyor. Cezalardan gelen paralar da Gediz Havza Yönetim Kuruluna verilmeli” diye konuştu.



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 19.11.2024 09:18:00 914 0

Tarih: 19.11.2024 09:18 Güncelleme: 19.11.2024 09:18
Haberi Sesli Oku
17.06.2025 16:22:00