SARUHANLI - Araştırmalara göre; tenis, basketbol ve hatta futbol gibi geleneksel spor etkinliklerinin izleyici kitlesinde yaş ortalaması gittikçe artarken, gençlerin bu spor dallarına olan ilgisi azalıyor. Dünyanın en büyük organizasyonlarından olimpiyatları izleyen kişilerin yaş ortalamasının 50, NBA seyircilerinde ise 53 olduğunu belirten Spor Fütüristi Hakan Demiray; kitleleri peşinden sürükleyen geleneksel spor dallarının etkisini kaybettiğini, yakın zamanda yeni spor dallarının ortaya çıkacağını söylüyor.  

KPMG Football Benchmark raporuna göre, dünyadaki en büyük spor organizasyonlarının izleyicileri giderek yaşlanıyor. Kendini yenilemekte güçlük çeken geleneksel spor aktiviteleri, genç izleyici bulmakta zorlanırken bu nedenle ciddi seyirci kaybı yaşıyor. En popüler spor dalı olan futbolun izleyici yaş ortalaması 39 iken, ünü kıtalara yayılan Amerika Basketbol Ligi NBA’de 53’ü buluyor. Yaş ortalamasının en yüksek olduğu spor aktivitesi ise 61 yaş ve üzeri seyirci kitlesine sahip tenis. Beyzbol 57, Amerikan futbolu 49, buz hokeyi ise 43 yaş ortalamasındaki seyirciler tarafından takip ediliyor. Günümüzün en güçlü spor etkinliği olarak geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan e-spor ise; gelmiş geçmiş tüm spor dalları ve organizasyonları arasında en genç izleyici kitlesine sahip (ortalama yaş, 32) spor dalı olarak ortaya çıkıyor. 

Türkiye'nin en büyük spor ve yaşam merkezi olan Lets Club’ın Genel Müdürü ve Spor Fütüristi Hakan Demiray’a göre; tüm spor etkinliklerinde izleyici yaş ortalamasının yükselmesindeki en büyük sebep, hızla gelişen teknoloji ve dijitalleşmenin yaygınlaşması. Spor endüstrisinin de bu değişimden nasibini aldığını belirten Demiray; kişiye özel tasarlanan, rakibini seçme imkanı veren, seyircileri dahi oyuncuların kurgulayabildiği yeni nesil spor aktivitilerinin yani e-sporun, geleceğin futbolu olacağını aktarıyor.

Spor endüstrisinin geleceği Z kuşağının ellerinde

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor olsa da KPMG’nin hazırladığı rapora göre, 2022 yılında e-spor'un takipçi sayısının 644 milyon olacağı tahmin ediliyor. 2015 yılında 235 milyon olan bu sayı bugün 454 milyonu buldu. Bu rakamların nüfusla birlikte geleneksel sporların da yaşlandığını gösterdiğini belirten Hakan Demiray; “Dünya nüfusu yaşlansa da genç nesil daha baskın ve talepkar geliyor. Diğer yandan pandemiyle birlikte tanıştığımız kontrollü sosyal hayat, spor alışkanlarını ve zevklerini kökten değiştirdi. Ekran karşısında geçirilen vaktin artmasıyla birlikte gençler, futbolcu olma hayalini ve bunun için çabalamayı bıraktı. Bunun yerine yeni hedef, çok iyi bir e-spor oyuncusu olmak. Çocukluğunda mahalle aralarında saatlerce futbol oynayan, dünya kupasını izlerken TV başında sabahlayan nesil geride kaldı. Yine ekranda izlese dahi 90 dakika boyunca kendi inisiyatifinde olmayan bir oyun, Z kuşağına heyecanlı gelmiyor. Bu kuşağın mensupları, sürece dahil olacakları, aktif katılım sağlayacakları aktivitelerin peşine düşüyor. Skorlarının asla tahmin edilemeyeceği, öngörülemez aksiyonların yaşandığı, yer ve mekândan bağımsız biçimde tüm dünyanın dijital platform üzerinden bir sisteme entegre olarak izlediği müsabakalar çoğu tarafından spor sayılmasa da, başta futbol olmak üzere birçok spor aktivitesinin yerini çoktan almış durumda. Adına e-spor denilen spor etkinlikleri, ekran başına dünyanın her yerinden milyonlarca izleyici toplarken, saha ve kortlardaki tribünler boşalacak” dedi. 



Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı'nın fikstürü belli oldu

Saruhanlı Devlet Hastanesi için ihale tarihi belli oldu

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Doğum günü partisinden dönen nişanlı çift ağaca saplanan otomobilde can verdi

Saruhanlı’da Vefat…

Arızalanan tır İzmir - Manisa yolunu kapattı

Takla atan araç sürücüsü yaralandı

Türkiye, kavuna doyacak

Saruhanlı'da Vefat...

TARİŞ ÜZÜM BİRLİĞİ, 9 NUMARA AVANS ALIM FİYATINI 120 TL OLARAK AÇIKLADI!...

Saruhanlı’da Vefat…

Manisalı şehit astsubayın tedavi gören babası hayatını kaybetti

Manisa CBÜ’de müzik yolculuğu için özel yetenek sınavı heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

Manisa'da YEGEM kayıtları devam ediyor

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Spor 4.02.2021 14:09:00 2435 0

Tarih: 04.02.2021 14:09 Güncelleme: 04.02.2021 14:09
Haberi Sesli Oku
19.08.2025 13:15:00