Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı`nda gelinen noktanın küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, "Gediz Havzası`nda sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70`i, belediyeden kaynaklı atık suyun yaklaşık yüzde 50`si kontrol alına alındı" dedi.

Gediz Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı, Akca başkanlığında Manisa Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi.

Akca, yaptığı konuşmada, su kirliliğinin havzanın tüm boyutunda ele alınması gerektiğini belirterek, problemin havzanın bir kısmında çözülmesinin yeterli olamayacağını söyledi.

Bakanlık olarak 2007 yılından bu yana havza koruma eylem planlarını uygulamaya başladıklarını kaydeden Akca, bunun Türkiye`de su kirliliğiyle ilgili planlı mücadelenin başlangıcı olduğunu ifade etti. Akca, bugüne kadar 15 havzanın eylem planının tamamlandığını, 10 havzanın eylem planlarının da yıl sonu itibariyle tamamlanacağını aktararak, "Su kaynakları yönetimini, AB mevzuatına uygun biçinde, suyun miktar yönetiminin dahiliyle, havzadaki paydaşlarla, yerel idareyle uyumlu şekilde yürütme gayretlerimiz sürüyor" dedi.

Gediz Havzası`yla ilgili eylem planının belirli bir noktaya getirildiğini kaydeden Akca, şöyle konuştu:

"Geldiğimiz noktayı yeterli göremeyiz ama küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Gediz Havzası`nda sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70`i, belediyeden kaynaklı atık suyun yaklaşık yüzde 50`si kontrol altına alındı. Zirai kaynaklı kirlilik önemli ölçüde azaltıldı. Dere ıslahları önemli ölçüde yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Erozyonun önlenmesi için ciddi ağaçlandırma faaliyetleri de sürdürülmektedir."

Akca, arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi yönünden havzada iyi durumda olunmadığını dile getirerek, "Belediyeler (Büyükşehir Belediye Yasası çıktı, tüm sorumluluk büyükşehir belediyesine kalacak, bekleyelim büyükşehir yapsın) diye mi düşünüyor acaba. Bunu yanlış buluyorum. Bu bölge bizim. Bir an önce iyileşmenin başlaması gerek" dedi.

-"Yerelden takip etme politikasını geliştirdik"

Akca, bir eylem planının başarıya ulaşması için uygulamaların takibi, denetimi ve gerekli yaptırımların uygunlanmasının bütünlük içinde yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, bu bütünlük olmaksızın planın uygulanma şansının olamayacağını söyledi.

Geçmiş dönemde bu bütünlüğün tek bakanlık bünyesinde olduğuna dikkati çeken Akca, "Yeni durumda merkezden takip etmek yerine yerelden takip etme politikasını geliştirdik. Havza yönetim heyetleri tebliğini yayınladık. Koordinatör valiliğin başkanlığında, 3 aylık periyotlarda toplantılar yapılacak. Havzada bu eylem planlarının yürütülmesi için görev alanlarının, görevlerini ne kadar yerine getirebildikleri, ne ihtiyaçları olduğu yerelde rapor edilecek, raporlar Ankara`da Bakanlığımızda değerlendirilecek, bakanlıklar arasında çözülebilecekleri çözüp, çözülemeyecekleri daha üst makamlara ileteceğiz" diye konuştu.

Akca, Gediz için Manisa`nın koordinatör il olarak belirlendiğini dile getirerek, bu anlamda toplantının Türkiye için ilk olduğunu vurguladı.

Koordinatör il Manisa`nın valisi Abdurrahman Savaş da havzanın gerek kirleticileri, gerekse kirlenmesinden dolayı mağdur olan kesimler açısından bakıldığında idari sınırlar bazlı çözüm düşünülemeyeceğini kaydederek, toplantılarda planın hem altyapısal, hem operasyonel boyutunun ele alınması gerektiğini ifade etti.

Toplantıya havzadaki il ve ilçelerin yetkilileri, sanayi kuruluşları ile ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerini kapsayan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı, 2008 yılının Mayıs ayında tamamlanarak uygulamaya başlanmıştı.



Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

Halitpaşa’da ekili alanda yangın çıktı

Alaşehir'de zirai alanda yangın

Oğlunu öldürdü, kendini tuvalete kilitledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İzmir’de cinayet işledi, Manisa’da jandarmadan kaçamadı

Manisa'da jandarmadan PKK terör örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 25.09.2013 17:26:36 491 0

Tarih: 25.09.2013 17:26

Haberi Sesli Oku