HABER MERKEZİ - Şubat 2011’de Türkiye’deki ilk fil doğumuna sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, önceki gün bu heyecanı ikinci kez yaşadı.

Dünyada nesli tehlike altında olan Asya fillerinin 4 yıl içinde İzmir’de ikinci kez doğum yapması, büyük mutluluk yaşattı. 102 kilo ağırlığındaki dişi yavrunun ismi henüz konulmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı, Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçeleri arasında gösterilen Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı, ilklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Takvimler 5 Şubat 2011’i gösterdiğinde tarihi doğuma sahne olan parkta, fil Begümcan ve Winner çiftinin ilk yavruları dünyaya geldi. Türkiye’de doğan ilk fil olma özelliği taşıyan ve ismi düzenlenen anketle “İzmir” olarak belirlenen yavru, parkta büyük sevince neden oldu. Doğal Yaşam Parkı’nda yaklaşık 4 yıl sonra aynı sevinç tekrar yaşandı. Doğduğu günden itibaren büyük ilgi gören İzmir’e önceki gece saat 21.55’te `kardeş` geldi. 21 aylık gebelik süresini tamamlayan Begümcan, park bünyesinde kurulan komisyonun gözetiminde yeni yavrusunu dünyaya getirdi. Sevimli yavru, doğduğu ilk dakikalardan itibaren park çalışanlarını kendisine hayran bıraktı.

MUTLULUĞUN RESMİ

Begümcan’ın gebeliğine ilişkin belirtilerin başlaması üzerine Doğal Yaşam Parkı bünyesinde uzman personelden oluşan bir komisyon kuruldu. Begümcan’ın her hareketini aylar öncesinden izleyerek raporlayan komisyon, anne filin hareketlerinin yavaşlaması üzerine doğumun yaklaştığını belirledi. İçgüdüsel olarak barınağın “İzmir’i dünyaya getirdiği noktasına” giden Begümcan, doğum sürecine girdi. Başarılı geçen doğumun ardından yavrusunun yanından bir an olsun ayrılmayan Begümcan’ın doğum sonrasında gözlerinden akan yaş “mutluluğun resmi” olarak fotoğraflara yansıdı.

102 KİLOLUK MİNİK YAVRU

Doğum sırasında ayrı bir bölüme alınan Doğal Yaşam Parkı’nın ilk göz ağrısı yavru fil İzmir de kardeşinin dünyaya gelmesini meraklı gözlerle izledi. Yavrunun doğumun ardından hemen hareketlenmesi ve annesinden süt emmeye başlaması üzerine rahatlayan uzman ekibin yaptığı kontrolde, 102 kiloluk dişi yavrunun oldukça sağlıklı olduğu belirlendi. Park yetkilileri, yavrunun bir süre daha anne sütüyle besleneceğini, doğum sırasında güç kaybeden Begümcan için özel diyet uygulanacağını belirtti. Yeni doğan yavruyla birlikte Doğal Yaşam Parkı’nda fil ailesinin birey sayısı 4’e yükseldi. Sevimli filin ismi henüz belirlenmedi.

18 yaşındaki Begümcan, henüz 2 yaşındayken Hindistan Cumhurbaşkanı’nın hediyesi olarak İzmir’in unutulmaz fili Pak Bahadır’a arkadaşlık etmesi için 1998 yılında İzmir’e getirildi. 21 Temmuz 2007 günü Pak Bahadır’ın hayatını kaybetmesi üzerine, bir yıl sonra bu kez İsrail Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nden 6 yaşındaki Winner Fuar Hayvanat Bahçesi’ne getirildi. Kısa süre sonra Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’nın açılmasının ardından Begümcan ve Winner, 15 bin metrekarelik yeni yaşam alanlarına taşındı. Parkın, vahşi doğadaki yaşam alanlarını aratmayacak ortamına kısa sürede alışan Begümcan ve Winner’ın 2011 yılında ilk yavruları İzmir, ondan yaklaşık 4 yıl sonra ise ikinci yavruları dünyaya geldi. Yetkililer, dünyada nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlar listesinde gösterilen Asya fillerinin Doğal Yaşam Parkı’nda doğum yapmasının park koşullarının vahşi yaşama uygunluğundan kaynaklandığını belirtti.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 16.10.2014 08:18:05 871 0

Tarih: 16.10.2014 08:18
Haberi Sesli Oku

Çevre

Çevre Haberleri
3.05.2025 11:04:00