SAĞLIK - Darbe girişimin ardından endişe, gerginlik, içe kapanma ve konsantrasyon güçlüğü çeken bireyler, günlük hayatın yanı sıra iş hayatında da zorlanıyor. Uzmanlar, bu duygularla başa çıkmak için felaket senaryolarından uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, ?Planlarınızı ertelemeyin. Düzeninizi ve temponuzu bozmadan yolunuza devam edin? önerisinde bulunuyor. 

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği´nden Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, 15 Temmuz Darbe Girişimi´nin bireylerde yarattığı endişeden kurtulmak için eski düzenin ve temponun sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Aykol, endişe yaşayanlara daha güvende hissetmek için hızlı değişimlere gitmeden düzeni korumalarını önerdi.

Ünlü psikolog Maslow´un İhtiyaç Piramidi´nin en altında fizyolojik gereksinmelerin ve onun ardından da güvenlik ihtiyacının geldiğini belirten, Orçun Aykol, güvenlik ihtiyacının içinde ise beden, iş, aile, mülkiyet ve ekonominin olduğunu söyledi. 

Yaşanan darbe girişiminin insanların güvenlik ihtiyacına karşı da bir darbe niteliğinde olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, ?Bu da insanlarda büyük bir endişeye neden olmuştur. Ortaya çıkan bu tehdit, endişeyi artırmıştır. Fakat endişe burada işlevsel bir göreve sahiptir. Yani insanlar bu gerçek tehdit karşısında yaşadıkları endişe ile sokaklara çıkıp demokrasiye ve özgürlüklerine sahip çıkmış, güvenlik ihtiyacını sürdürmeye ya da geri kazanmaya çalışmışlardır? dedi. 

Çalışanlarda endişe ve karamsarlık artabilir

İnsanların ruhsal dünyasının şüphesiz yaşadıkları ülkenin hatta dünyanın içinde bulunduğu durumdan direkt olarak etkilendiğini de vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, şunları söyledi:

?Güvenlik ihtiyacının içinde sayılan beden, aile, mülkiyet ve ekonomik güvenlik yaşanan darbe girişimi ile sarsıldığı için ekonomik kriz yaşanma ihtimali insanları en çok korkutan sonuçlardan biri olmuştur. Bu durum çalışanlarda endişe ya da karamsarlığı arttırabilir. Çünkü endişe en çok belirsiz bir gelecek algısıyla ortaya çıkar. Ayrıca ekonomik güçlükler bir alt basamak olan fizyolojik gereksinimleri de olumsuz etkileyecek ya da karşılanmasını güçleştirecektir.?

Felaket senaryolarından uzak durulmalı! 

Uzman Klinik Psikolog Orçun Aykol, endişe halinde güvende hissetmek için hızlı değişimlere gitmeden düzeni korumanın önemli olduğunun altını çizerek, şu önerilerde bulundu:

Bazılarımız endişeyi diğerlerine göre daha belirgin ve yoğun hisseder. Böyle durumlarda da akıllarına daha çok felaket senaryosu gelir. Felaket senaryolarından uzaklaşıp gerçekçi söylemleri dikkate almak, yaşadığımız endişeyi ve karamsarlığı azaltmaya yardımcı olacaktır. Yaşanan olaylar yüzünden gelecek planlarınızı ertelemeyin. Hobilerinize yönelin; kitap okuyun, müzik dinleyin, film izleyin. Gün içinde konsantrasyonunuzu sağlamak için saatte bir yerinizden kalkın. Öğlen arasında ya da iş çıkışında kısa yürüyüşler yapın.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 27.07.2016 13:52:08 525 0

Tarih: 27.07.2016 13:52
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00