İZMİR - Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre; 2021/22 sezonuna 48 bin ton stok ve 235 bin tonluk tahmini rekolteyle girmiş bulunmaktayız. 

Türkiye'nin yıllık zeytinyağı tüketimi 150 bin ton civarında. Zeytinyağı fiyatlarıyla bitkisel yağ fiyatları aynı seviyeye gelse bile, kısa vadede büyük tüketim artışı olmayacağını düşünüyoruz. Zeytinyağı diğer bitkisel yağların ikamesi değildir. Ülkemizde üretilen zeytinyağının tamamının iç piyasada tüketilmesi mümkün değildir. Bu şartlarda ihraç edilebilecek 130-140 bin ton civarı zeytinyağımız olduğunu görüyoruz. 

 

Son 5 sezon ortalama zeytinyağı ihracatımız ise 50 bin ton düzeylerindedir. Bu rakamlara baktığımızda, elimizdeki zeytinyağı miktarının hem iç tüketime hem ihracata fazlasıyla yeteceği açıkça görülmektedir.

 

Bununla birlikte, şubat sonu ile itibariyle, 2021/22 sezonunun ilk 4 ayında toplam 27 bin ton zeytinyağı ihracatımız söz konusu. Bugün alınan yasak kararı 5-18 kg ve üzeri ambalajlardaki zeytinyağı ihracatına izin vermediği için, zeytinyağı ihracatımızın %80 kayba uğraması gündeme gelecektir. 

Bu şartlarda 5 kg üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatın yasaklanması, sektöre telafisi olmayan çok büyük bir darbe vuracaktır. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi üretimi ve üreticiyi desteklemektir. Türkiye’nin sahip olduğu 190 milyon ağaç varlığıyla ulaşması gereken zeytinyağı rekoltesi 600 bin ton iken, bugün 235 bin tonları konuşuyoruz. Tarım Bakanlığının asıl odaklanması gereken ağaç başı verimliliği artırmak olmalıdır.

Zeytinyağı Ukrayna ve Rusya’da gelmiyor

Bu şartlarda üretici emeğinin karşılığını alamayacak, çiftçinin geliri düşecektir. Türk zeytinyağı ihracatçılarının yıllık yaptığı kontratlar var. İhracatçımız, pazar ve imaj kaybına uğrayacaktır. Kuzeyde çıkan savaştan dolayı, Türkiye’nin ihracatının engellenmesi doğru değildir. Zeytinyağı Ukrayna veya Rusya’dan gelmemektedir, Türk üreticisinin alın teriyle üretilen yerli ve milli bir üründür.

İç piyasadaki üretim ihracat için yetersiz görülüyorsa, Dahilde işleme rejimi ile yurtdışından zeytinyağı getirilip ihraç pazarlarımızın korunması sağlanmalıdır. 1 yılda 2.kez gelen yasak kabul edilemez. Alınan kararı şiddetle protesto ediyoruz ve acilen yanlış karardan dönülmesini talep ediyoruz.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak ana hedefimiz kutulu zeytinyağı ihracatını arttırmaktır. 

Kutulu ihracatı artırmak ana hedefimiz olmakla birlikte her firmamız ithalatçılardan gelebilecek farklı talepleri karşılamak durumunda. 

Bugün dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 55’ini tek başına gerçekleştiren İspanya uzun yıllar zeytinyağını dökme olarak İtalya’ya ihraç etti. Sonraki yıllarda İtalyan markalarını satın alarak markalı ihracatta belli konuma geldi. Halen, İspanya’nın bugün toplam ihracatının yüzde 60’ı dökme şeklindedir. 

Bizim de İspanya örneğindeki gibi nihai hedefimiz kutulu ihracatımızın payını arttırmaktır. Öte yandan dünyada catering, balık konservesi gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar önemli miktarda zeytinyağını kendi üretimlerinde kullanılmak üzere ülkemizden dökme olarak temin etmekteler. 

Tüm bu nedenlerden dolayı dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının devamını istiyoruz. Dünya genelinde zeytinyağı üretici ülkeler arasında dökme zeytinyağına ihracat yasağı getiren başka bir ülke olmadığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.  

Umut ediyoruz ki, tarım sektörünü çok yakından tanıyan yeni Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Vahit KİRİŞÇİ bu yanlış karardan bir an önce dönecek ve hem kısa vadede hem de orta-uzun vadede zeytin-zeytinyağı sektörün zarar görmesini engelleyecektir. Mevcut sorunlarımızın çözümü için de diyaloga açık olduğumuzu da belirtmek isteriz.

Türkiye'deki zeytinyağı ihracatçılarının tek temsilcisi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak sektör görüşü alınmadan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 kg üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen yasağı son derece yanlış buluyor ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.


DUTLUCA’DA GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN HAYIR YEMEĞİNE YOĞUN KATILIM OLDU

DUTLUCA’DA GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN HAYIR YEMEĞİNE YOĞUN KATILIM OLDU

70 yaşındaki babası Yılmaz Yiğenli'yi başından balta ile ağır yaralayan 46 yaşındaki Suat Yiğenli tarım ilacı içerek yaşamına son verdi.

Korkunç vahşet! Babasının başını balta ile yarıp intihar etti!

Kırımın Aluşta şehrinde dünyaya gelen Anastasiya Düz, Sinema ve müzik üzerine Lisans ve yüksek lisans eğitimini Kiev’de tamamladı

ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ

Halk müziğinin doktorları olarak anılan ikili Türkiye yanında yurt dışındaki vatandaşlarımıza da müzikal birikimlerini sunarken büyük beğeni topluyorlar.

Türküler Almanya- Herne'de yankılandı

Manisa’da 2. Kademe Muaythai Antrenörlük Kursu tamamlandı

Manisa’da 2. Kademe Muaythai Antrenörlük Kursu tamamlandı

Manisa FK, Teknik Direktör Taner Taşkın yönetiminde gerçekleşen tek antrenmanla günü tamamladı.

Manisa FK’nın Afyonkarahisar kampı devam ediyor

Yolcu trenin çarptığı şahıs hayatını kaybetti.

Yolcu treninin çarptığı şahıs öldü

Kontrolden çıkan yolcu otobüsü yoldan çıkarak şarampoldeki ağaçlara çarptı.

Yolcu otobüsü ağaçlara çarptı: Yaralılar var

Refüjü aşarak karşı şeride geçen otomobilin tırla çarpışması sonucu meydana gelen kazada bir kişi yaşamını yitirdi.

Tırla çarpışan otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Klima tamiri yaparken merdivenden düşen klima ustası başına aldığı darbe sonucu yaralandı.

Klima tamiri yapmak isterken merdivenden düşen usta yaralandı

Bir şahıs evde eşini boğazında kemerle yerde yatarken bulurken, yaşlı adam ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Eşini evde boğazında kemerle buldu

Şans eseri olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.

Traktör sulama kanalına düştü

İki komşu arasında arazi anlaşmazlığından çıkan kavgada kan akarken, taraflardan 42 yaşındaki şahıs vücudunun çeşitli yerlerine aldığı 7 bıçak darbesi ile hayatını kaybetti.

Komşular arasında arazi anlaşmazlığında kan aktı: 1 ölü

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2025 FIVB Milletler Ligi çeyrek finalinde Japonya ile karşılaşacak.

Filenin Sultanları'nın çeyrek finaldeki rakibi belli oldu!

Saruhanlı Kaymakamı Murat Acar, “Manisa Valiliği Orman Yangını Riskini Azaltma Planı” kapsamında yangın riski taşıyan mahallelerde incelemelerde bulundu.

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Balıkesir'in Gönen ilçesinde düzenlenen Motokros Türkiye Şampiyonası 2. Ayak Yarışlarına Saruhanlı Belediyesi adına katılan Fehmi Teker hoca Veteran kategorisinde Türkiye Şampiyonu oldu!

Fehmi Teker Türkiye Şampiyonu oldu!

DUTLUCA’DA GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN HAYIR YEMEĞİNE YOĞUN KATILIM OLDU

DUTLUCA’DA GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN HAYIR YEMEĞİNE YOĞUN KATILIM OLDU

70 yaşındaki babası Yılmaz Yiğenli'yi başından balta ile ağır yaralayan 46 yaşındaki Suat Yiğenli tarım ilacı içerek yaşamına son verdi.

Korkunç vahşet! Babasının başını balta ile yarıp intihar etti!

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 5.03.2022 11:58:00 889 0

Tarih: 05.03.2022 11:58 Güncelleme: 05.03.2022 11:58
Haberi Sesli Oku
14.07.2025 17:09:00