Erkenci üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı
Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde erkenci bir tür olan "Superior Seedless"te hasat başlarken, ihracat için de ilk tırlar yola çıktı.
Türkiye’de "Üzümün Başkenti" olarak adlandırılan Alaşehir’de, Sultaniye çekirdeksiz üzümün hasadından 15 gün önce hasadına başlanan "Superior Seedless" cinsi sofralık üzümde, hasat ve ihracat heyecanı yaşanmaya başladı. Hasadı yapılan üzümler, tırlara yüklenerek, başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Erkenci üzümünü satan üretici Sadık Tosun, "Bu tür üzümün bakımı ve giderleri yüksek. Erkenci ve turfanda olduğu için fiyatlar da iyi, üzümlerimiz de güzel" dedi.
Alaşehir Gümrük Müdürlüğünde ilk tırları yola çıkma töreninde konuşan Alaşehir Ticaret Borsası Hüseyin Soygür, "2023 yılı ilk erkenci Superior cinsi üzümün çıkış izni verildi. Bugünden itibaren üzümün ihracatına başladık. Geçen yıl 10 bin ton civarında olan erkence üzümün bu yılda 10 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Geçen yıl Alaşehir Gümrük Müdürlüğünden 350 bin ton yaş sebze meyve ve tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Net olarak 600 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm üretimi yapıldı. Bu sene de bu rakama ulaşmaya çalışacağız. Aşırı yağışlardan dolayı üzümün kalitesinde ve rekoltesinde düşüşler olacaktır. Türkiye yaş üzüm yetiştiriciliğinde dünyada 5 ülkeden birisiydi, bugün bu rakam 14’e çıkmıştır. Rekabet şansımız gün geçtikçe zorlaşıyor. Üreticilerimizin daha kaliteli daha iyi ürün yetiştirmesi gerekmektedir. Bu hava şartlarından üreticilerimizin mağdur olduğu hayat pahalılığından dolayı girdi maliyetleri arttığından dolayı masrafları çok yüksek olmuştur. Onun için devletimizden taban fiyatı ve yaş üzüm fiyatlarında destek bekliyoruz" dedi.
Soygür, konuşmasında 2022 yılında Sultaniye üzümü başta olmak üzere, diğer sofralık üzüm çeşitleri ile nar, şeftali, kiraz, kayısı ve incir gibi toplam 76 kalem üründen 79 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirtti.



Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

Ferdi Zeyrek'in eşi Nurcan Zeyrek ağlattı 16 yaşından beri ellerimiz hiç ayrılmadı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 27.07.2023 15:35:00 2331 0

Tarih: 27.07.2023 15:35 Güncelleme: 27.07.2023 15:35
Haberi Sesli Oku
14.06.2025 17:03:00