Anahtar Kelimeler: Erken ölüme neden olabiliyor

Erken ölüme neden olabiliyor

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) belirli aralıklarla tekrar eden genetik bir hastalık. Tanının genellikle çocukluk çağında konulduğunu belirten Dr. Şirin Seçkin "Bu hastalık yüksek ateş, karın ağrısı, göğüs, kas ya da eklemlerde ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Karın ağrısı bazen o kadar şiddetli olabiliyor ki apandisit ile karışabiliyor. Bu nedenle doğru teşhis koyulması çok önemli" dedi. Dr. Seçkin "Bir an önce tanı koymak ve tedaviye başlamak çok önemli. Çünkü hastalık kalp, böbrek gibi bazı organlarda bozulmalara yol açtığı için erken ölüme neden olabiliyor" uyarısında da bulundu.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) genellikle Akdeniz ülkelerinde görülen ve belirli periyotlarla kendini gösteren genetik bir hastalık. FMF tanısının genellikle çocukluk çağında konulduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin "Bu hastalık geni hem anneden hem de babadan geliyorsa çocukta görülme ihtimali daha da yüksek oluyor" dedi.

APANDİSİT İLE KARIŞTIRILIYOR

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının erkeklerde kız çocuklara oranla iki kat daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Dr. Seçkin "Akdeniz yöresinde yaşayan insanlarda, belirli aralıklarla yüksek ateş, karın, göğüs, kas ya da eklem ağrısı ile kendini gösteriyor. Bazen ateş ya da ağırı gibi tek bir belirtiyle de ortaya çıkabiliyor. Karın ağrısı bazen o kadar şiddetli olabiliyor ki apandisit ile karıştırılabiliyor. Maalesef FMF olduğu halde boş yere safra kesesi ya da apandisiti alınan çok sayıda hasta var" dedi. FMF'in çocukluk çağında virütik ya da bakteriyel enfeksiyonlarla karıştırılabildiğini söyleyen Dr. Şirin Seçkin "Eğer ailede varsa tanı koymak daha kolay. Ancak belirli aralıklarla tekrarlayan ve enfeksiyon saptanmayan tüm ateş ataklarında FMF akla getirilip taranmalıdır" şeklinde konuştu.

ERKEN ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının ülkemizde nadir hastalıklar grubunda yer almadığını belirten Dr. Seçkin "Her beş kişiden biri taşıyıcı. Hatta Türkler, Museviler, Ermeniler ve İtalyanlarda taşıyıcılık oranı her üç kişiden biri olabiliyor" dedi. Teşhis koyulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin "Hastalık kalp, böbrek gibi bazı organlarda bozulmalara yol açtığı için bir an evvel ilaç tedavisine başlamak gerekiyor. Aksi taktirde amyloid denilen proteinin damarlarda birikmesi sonucu erken ölüme neden olabiliyor" şeklinde konuştu. Dr. Seçkin "Ataklar hayat boyu sürdüğü için hastanın da ilacı hayat boyu kullanması gerekiyor. Ama küçük yaşta teşhis konulmuş ve birkaç sene hiç atak geçirmeyen çocuklarda tedavi kesilebiliyor" ifadelerini kullandı.



Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

HPV aşısı olduktan sonra da düzenli kontroller aksatılmamalı

Rektör Kibar fakültelerde ilk ders heyecanını paylaştı

Jandarma'dan incir hırsızlarına suçüstü

Enes Pınar'dan bronz madalya

MasterChef’te haftanın eleneni belli oldu

Akbelen’deki ormana sabah baskını: Zehra Nine henüz 1 gün önce hayatını kaybetmişti

Bankacı kılıklı dolandırıcılara dev operasyon: 53 tutuklama

Öğrenci servisi yoldan çıkıp uçuruma sürüklendi

Otomobil tarlaya uçtu, sürücü ve torunu hafif yaralandı

Göztepe, ligde kaybetmeyen üç takımdan birisi

Çırak bulamayan eşine destek için başladı, motor ustası oldu

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.02.2023 14:10:00 1518 0

Tarih: 05.02.2023 14:10 Güncelleme: 05.02.2023 14:10
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
15.09.2025 18:09:00