Uzman Odyolog ve Psikolog Sevtap Kutlay, kekemeliğin erkek çocuklarında kız çocuklarından daha fazla görüldüğünü söyledi.

Genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkan kekemelik ve artikülasyon bozuklukları çoğunlukla erkek çocuklarda görülüyor.

Kekemeliğin ailelerin çocukları üzerinde kurdukları iletişimle doğrudan etkili olduğunu söyleyen Acıbadem Internatıonal Hastanesi doktorlarından Uzman Odyolog ve Psikolog Sevtap Kutlay, “Harf hataları olarak bilinen artikülasyon bozuklukları, zihinsel kaynaklı veya dişlerden kaynaklanan bir problem değilse düzelmesi mümkün. Amacımız çocukların eğitim hayatlarında psikolojilerini etkilemeyecek bir şekilde ders görmeleri” şeklinde konuştu.

Kekemeliğin genetik olmadığını fakat çocuğun anne babasından veya yakın ilişki kurduğu birinden takılmalı konuşmayı öğrenebileceğini belirten Kutlay, ”Çocuk taklit ederek kendinde konuşma bozukluğu gibi bir şeylerin gelişmesine neden olabiliyor. Fizyolojik kekemelik yeni lisanı öğrenme dönemlerinde sık görülebiliyor. Çünkü çocuklar dolu dolu lisanı öğrenme durumunu yaşıyor, fakat zihinsel fonksiyonları bunu tam karşılayamayabiliyor. Zihin ve dil arasındaki trafik bozukluğu da fizyolojik kekemelik dediğimiz bir dönemin geçirilmesini gösterebiliyor Bu yüzde 70 -80 oranında düzelebiliyor” ifadelerini kullandı.

Kekemeliğin erkek çocuklarında kız çocuklarından daha fazla görüldüğünü ve iki tip kekemeliğe rastladıklarını söyleyen Kutlay, bir tanesinin kız çocuklarında görülen erken ve çok düzgün konuşma, ikincisinin ise erkek çocuklarda görülen geç ve yaşıtlarından biraz daha bozuk konuşma durumları olduğu belirtti. Bu belirtilerin kekemeliğe dönüşme süreci anlatan Kutlay şunları söyledi:

“Kız çocuklarında görülen kekemelik sonucu çocuklar, bu haliyle ne kadar düzgün kelimeler kullanıyor ne kadar düzgün konuşuyor diye çevrede çok ödül topluyor. Çocuk da çok başarılı olduğunu algılıyor ve bunu hep yapmalıyım diyor. İkinci ise daha ziyade erkek çocuklarda gördüğümüz geç ve yaşıtlarından biraz daha bozuk konuşma. Burada ise aileler, ‘dediği tam anlaşılamıyor, doktora gösterelim mi göstermeyelim mi?’ gibi bir konuşma geçirdiklerinde çocuk bunu duyuyor ve ‘ben bir şey yapıyorum ama yanlış yapıyorum, kötü bir şey yapıyorum” dediği anda takılmaları pekişebiliyor.”

TELEVİZYON YERİNE AKTİF ÖĞRENME

Son dönemlerde otistik hiperaktif davranışlı çocuk vakalarına sıkça rastladığını açıklayan, Uzman Odyolog ve Psikolog Kutlay,“Genelde büyüklerin büyüttüğü bebeklerde ya da bakıcıların elindeki bebeklerde rastlanıyor. Bunda çocuğa küçük yaşta çok fazla televizyon seyrettirmenin bir etkisi var. Kolay oluyor diye kişi televizyonu açıyor çocuğu önüne koyuyor. Sıkça rastladığımız göz kontağı kuramama, düzgün komut alamama, lisan konuşma bozukluğu, hareketli olarak ortalığı karıştırma şeklinde davranış bozuklukları gelişiyor. Televizyona ayrılan zaman aktif öğrenmeyle, sevgiyle ve diyalogla geçirilmeli” diye konuştu.

AİLELERE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR

İlerleyen yaşlarında kekemelerle yapılan bir mülakat sonucunda onları en çok üzen olayın ne söylediklerine değil, nasıl söylediklerine bakılmasının kendilerini rahatsız ettiği sonucunun ortaya çıktığını ifade eden Kutlay, “Kekemeliğin oluşmaması ve sonrasında tedavisi sürecinde ailelere önemli görevler düşüyor. Aileler çocuğun gözünün içine bakarak onu dinlemelidir. Çocuğun nasıl söylediğine değil ne söylediğine bakılacak çocuk dinlenecek, bitirmesine izin verilecek, cümle tamamlanacak, baş çevrilmeyecek. Bunlar yapıldığında çocuk benden utanılıyor diye düşünüyor. Cümle tamamlandığında ‘zaten annem yerime konuşuyor’ diye çocukta bir rahatlık olabilir. Bunlara bütün aile dikkat etmeli” şeklinde konuştu.

PİYASADA BİRÇOK YÖNTEM VAR

Kekemelikte kullanılan birçok terapi yöntemi olduğunu söyleyen Kutlay,” Nefes egzersizleri, nefesle uzun okuma egzersizleri, konuşamaya geçirme anlatmaya geçirme gibi hangisi daha fazla uygun ise o çocuğun durumuna bir terapi modelini birkaç terapi modelini uygulayabiliyoruz. Piyasada bir yığın yer görüyoruz. Bazen internetten de inceliyorum. Ama bu iş bilinç, kafaya koyma ve süreklilik gerektiriyor.’1 haftada 10 günde kekemeliğe son’ gibi bir iddiaya ben ve meslek arkadaşlarım inanmıyoruz” dedi.



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.03.2014 09:22:23 859 0

Tarih: 05.03.2014 09:22 Güncelleme: 05.03.2014 09:22
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00