SARUHANLI - CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ekonomik kriz yaşayan Türkiye ekonomisinin, koronavirüs nedeni ile daha da büyük bir çıkmazın içine sürüklendiğini söyleyerek “Hazine vergi tahsilatı yapamıyor. Bütçeyi kurtaranlar ise zorunlu alışverişleri ve ödedikleri faturalarla bir yandan da vergi ödeyen yoksul halk kesimleri. Hazinenin yükü vatandaşın sırtına bindirildi.” dedi.

Hazine’nin temel gelir kaynağının, özellikle ekonomik olarak en zor dönemin yaşandığı salgın günlerinde, yoksul halk kesimleri olduğunu belirten Başevirgen, yurtiçinde satın alınan malların ÖTV ve KDV’sinin, vergi gelirlerinin yarısına ulaştığını belirterek Nisan’da tahsil edilen her 100 liralık verginin 10,8 lirasını tütün kullananlardan toplanan ÖTV’nin oluşturduğunu söyledi.

Vergiyi Kim Ödüyor?

Nisan ayında tahsilatı yapılan her 100 liralık verginin 24,7 lirasını Gelir vergisi mükellefleri, 1,8 lirasını Kurumlar vergisi mükellefleri, 16,9 lirasını KDV mükellefleri, 10,8 lirasını Tütün ürünü satan ÖTV mükellefleri, 2,6 lirasını Otomobil satan ÖTV mükellefleri, 9,8 lirasını Petrol ve doğalgaz satan ÖTV mükellefleri, 1,8 lirasını İçki satan ÖTV mükellefleri, 1,3 lirasını Diğer ÖTV mükellefleri, 2,9 lirasını Damga vergisi mükellefleri, 27,4 lirasını BSMV, MTV, Gümrük Vergisi, Şans Oyunları, Özel İletişim Vergisi ve Harç mükelleflerinin ödediğini ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Sadece 14 yılda ve sadece ÖTV’den 1 trilyon 176 milyar lira para toplandı.

İktidarın ekonomiyi düzeltmeye yönelik yapabildiği en iyi iş, bütün yükü dar gelirli vatandaşın sırtına yüklemek. Devletin vergi gelirinin yüzde 80’i çalışandan çıkıyor. Başta alkol ve sigara olmak üzere mal ve hizmetlere uygulanan 'dolaylı vergiler' vatandaşın cebini yakıyor. Para babalarının vergi borcu silinirken bunun maliyetini işçi, emekçi ve emekli ödüyor." dedi.

Vatandaştan Toplanan Para Faize Gitti

2020 Nisan ayında 45 milyar TL bütçe açığı verildiğini ve bu açığın geçen yılın 2,5 katı olduğunu belirten Başevirgen, “Böyle bir dönemde yapılması gereken harcamalar olduğunu biliyoruz. Vatandaşımıza verilmesi gereken destekler var. Ancak, vatandaşın vergilerinden toplanan paralar en başta faize gidiyor. 17 milyar TL faize ödenmiş. Faize yapılan ödemeler geçen senenin 3,5’a katı. Yine ilk 4 ayda bütçe açığı yılın tamamı için öngörülen hedefin yarısından fazlasını geçmiş durumda.” İfadelerini kullandı.



Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Otobüs şoförleri arasında yol kenarında bıçaklı kavga: 1 yaralı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 27.05.2020 05:01:00 1025 0

Tarih: 27.05.2020 05:01 Güncelleme: 27.05.2020 05:01
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00