Ege Bölgesi`nde çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmini, 2013-2014 sezonunda 242 bin 635 ton olarak açıklandı.

Kuru üzüm üretim miktarı, geçen sezona göre yüzde 20-25 oranında azaldı. Rekoltedeki düşüşün, üretim bölgelerindeki soğuk ve don olaylarından kaynaklandığı belirtildi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret borsaları ile Bağcılık Araştırma İstasyonu`nun katkılarıyla 15-31 Temmuz 2013 arasında yapılan Ege Bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı.

Rekolte tahmin heyeti tarafından elde edilen sonuçlar, İTB meclis salonunda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Tahmin sonuçları hakkında bilgi veren İTB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Esmer, çekirdeksiz kuru üzüm rekolte çalışmalarının sektör için büyük önem arz ettiğini belirterek, "Bu çalışmanın sonuçları sadece sektör değil, yurtdışında bulunan alıcı firmalar tarafından da merakla bekleniyor." dedi.

Bu sezon Ege Bölgesi`nde bulunan 967 bin 606 dekar bağ sahasında, hava şartlarının normal devam etmesi halinde 242 bin 635 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceğinin tahmin edildiğini kaydeden Esmer, hasadına ağustos ortalarında başlanacak kuru üzümün üretiminin, geçen sezona göre yüzde 20-25 oranında azalmasının beklendiğini aktardı.

Çekirdeksiz kuru üzümün İTB kotasyonuna 1924 yılında dahil edildiğini hatırlatan Esmer, 2014`te borsada işlem görmesinin 90. yılının yaşanacağını belirtti.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı hakkında da bilgi veren Esmer, Türkiye`nin dünyada lider konumda bulunduğunu hatırlattı. Üretimde ise dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu kaydeden Mehmet Esmer,

"Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından olan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru meyve sektöründe de önemli bir pazarı temsil etmektedir. 27 Temmuz tarihi itibariyle 227 bin ton karşılığında 488 milyon dolar kuru üzüm ihracatı gerçekleştirilmiştir. Ortalama ihraç fiyatımızın tonu da 2 bin 152 dolar olmuştur. İç piyasa da dahil edildiğinde kuru üzümün, yarım milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaştığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde ihracat miktarı ve döviz kazancımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Geçen yıl rekolte tahmininin küçük bir sapmayla tuttuğunu ifade eden Esmer, rekoltedeki düşüşünse soğuk hava şartları ve don olaylarından kaynaklandığını dile getirdi. Stokların az olduğunu, bunun da fiyatları etkilemeyeceğini savundu.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Son Dakika 1.08.2013 17:46:27 1063 0

Tarih: 01.08.2013 17:46
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00