HABER MERKEZİ - Medyada doğumun ele alınış şeklinin, korku filmlerinde duyulan türden olduğu belirtilerek, bu korkuya karşı ülkemizde ebelik kurumuna hak ettiği yeri ve itibarı geri vermek için adının "Doğum Koçluğu" olarak değiştirilmesi istendi.

Psikiyatri Uzmanı Sümer Öztanrıöver, yaptığı açıklamada, sezaryenle doğum oranlarının tüm dünyada hızla arttığını söyledi. ABD’de sezaryen ameliyatı 1965-1986 arasında yüzde 4.5 iken günümüzde yüzde 24’e çıktığını belirten Öztanrıöver, "Ülkemizde 1998’de yüzde 13.9 olan oran, 2013’de yüzde 52’ye çıkmıştır. Özel hastanelerde yüzde 90’lara dayandığı görülmektedir. Elbette bu durumun ekonomik, sosyal ve siyasal nedenleri vardır. Ancak medyatik travmatizasyon, ciddi oranda doğum korkusu geliştirmekte ve sezaryen oranlarını artırmaktadır" dedi.

"SEZARYEN NORMAL DOĞUMA ORANLA 4 KAT RİSKLİ"

"Sezaryen ameliyatı, tıbbi bir gereklilik olduğunda anne ve bebeğin hayatını kurtaran bir operasyondur" diyen Öztanrıöver, şunları kaydetti:

"Ancak korkular nedeniyle bu ameliyat, tıbbi bir gereklilik olmadan da tercih edilmekte. Oysa bu operasyon, bir karın içi müdahale olup anne hayatı bakımından normal doğuma oranla 4 kat riskli. Yenidoğan sorunları da sezaryen doğumda 7 kat fazla görülür. Normal doğum, anne ve bebek açısından her şey yolunda gittiğinde, ideal olandır. Medyada doğumun ele alınış şekli, korku filmlerinde duyduğumuz türden canhıraş bir çığlık, koşuşturma, yakın plan annenin yüzünde beliren dehşet ve panik ifadesi, yediden yetmişe herkesi travmatize etmekte. Medyanın yaygınlaşmasının sonucu, acının dayanılmaz olduğu pompalamasıyla yetişen kuşaklar, gebe kaldıklarından itibaren doğumla ilgili kaygıları başlamakta. Filmlerdeki korkunç doğum sahnelerini izleyen küçükler ise doğum konusunda erken yaşlarda travmatize olmakta. Ayrıca kadın olmayı, acı çekmekle eşdeğer görüp büyümekten de korkar hale gelmektedirler. Bu durum da cinsel kimliğe yönelik olumsuz bir algıya yol açabilir."

"SEZARYEN AĞRIYI DOĞUMDAN SONRAYA ERTELİYOR"

Sezaryenin çok kısa, kolay, ağrısız olarak algılanmasının sezaryen tercihine yol açtığını ifade eden Öztanrıöver, "Oysa durum tam tersidir. Sezaryen, ağrıyı doğumdan sonraya ertelemektedir. Normal doğum yapan biri, doğumdan hemen sonra ayağa kalkıp bebeğini emzirip bakımını yapabilir. Sezaryen ameliyatı geçirmiş biri ise ağrılarından dolayı, değil bebeğine bakmak, yataktan bile yardımsız kalkamamaktadır. Bir hafta on gün süren iyileşme döneminden sonra ancak ayağa kalkabilmektedir. Normale dönmesi ise bir ayı bulur. Ameliyat sonrası yaşanabilecek enfeksiyon, ağrı, barsak sorunları varsa, kişinin normal yaşamına dönme süresi daha da uzar. Tüm bu durumlar çiçeği burnunda annenin, bebeği ile yaşama uyum sürecini geciktirmektedir" diye konuştu.

"EBELİK KURUMUNUN İSMİ `DOĞUM KOÇLUĞU` OLMALI"

Doğum korkusunu oluşturan durumların, "zor doğum hikayeleri dinleme, filmlerdeki korkunç doğum sahneleri, daha önceki doğumlarda yaşanan travmatik deneyimler ve bilgisizlik" olduğunu anlatan Öztanrıöver, şöyle devam etti:

"Yapılan araştırmalar, gebelik sırasında doğuma ve anneliğe hazırlık eğitimlerine katılmanın sadece doğum korkusunu azaltmakla kalmayıp, ayrıca doğumda komplikasyon görülmesini ve müdahaleli doğum oranını da azalttığı görülmekte. Ebelik sisteminin gelişkin olduğu ülkelerde doğum korkusunun az, sezaryen oranlarının düşük olmasının daha sağlıklı nesiller yetiştireceği açıktır. Medyada doğumun ele alınış şekline karşı, ülkemizde, ebelik kurumuna hak ettiği yeri ve itibarı geri vermek için adını ‘Doğum Koçluğu’ olarak değiştirmeliyiz. Bu bizim gelecek nesillere olan borcumuzdur. Artık toplum olarak bu konuda bilinçlenmeliyiz. Korkulardan arınmamızın zamanı geldi de geçiyor bile. Belgesellerde hayranlıkla izlediğimiz mucize doğum eylemini, neden insanlardan esirgeyelim? Filmlerde-dizilerde normal doğumun, içgüdüsel ve mucizevi doğasının işlenmesi, kadınların doğum ve annelik konusunda kendine güvenlerini ve yetkinliklerini artıracaktır."



Muradiye Engelsiz Yaşam Merkezi'nde yeni eğitim yılı başladı

Manisa'da ahşap palet fabrikasında yangın

Demirci’de ilk kez pepino yetiştirildi

Saruhanlı Belediyesinden Şatırlar Mahallesi’nde Gölet Temizliği

Sarıgöl CHP Kongresi yapıldı

Boş tarlada erkek cesedi mahalleyi karıştırdı!

Deniz Kuvvetleri'ne FETÖ operasyonu! Çok sayıda isim gözaltında...

Turgutlu'da 32 yaşındaki genç silahla hayatına son verdi

Manisa’da kamyonetin çarptığı bisikletli öldü

Evinin bahçesinde ağaç kesmeye çalışan adam feci şekilde can verdi

Yıldırım düşen 50 yaşındaki ağaç ortadan ikiye bölündü

İzmir’de hareketli anlar: Rehine operasyonu

O saldırganının ifadesi ortaya çıktı: Fuarı kana bulayacaktı

Damadın eniştesinden ilginç düğün hediyesi

METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Medya 31.10.2014 13:54:01 757 0

Tarih: 31.10.2014 13:54 Güncelleme: 31.10.2014 13:54
Haberi Sesli Oku
17.09.2025 11:39:00