SAĞLIK - Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, doğduğumuz ay ve sağlığımız arasında ilişki olduğunu söylüyor.

Yapılan son istatistiklere göre ölümlerin yüzde 40´ı dolaşım sistemi hastalıkları grubunda olan kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Kalp hastalıklarının bu derece tehlikeli boyutlara gelmesi ise bilim insanlarını hastalığın risk faktörlerinin belirlenmesinde yardımcı olacak yeni araştırmalara yönlendiriyor. Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, yapılan son araştırmalar ve yayınlanan bilimsel çalışmalar ışığında kalp hastalıkları ve kronik hastalıkların önemli bir kısmının doğum ayıyla ilişkisi olduğunu belirtiyor.

Newyork-Presbyterian/Columbia Univercity Medical Center´da kayıtlı 1900-2000 yılları arasında doğan 1.749.400 kişi ile 1688 hastalık kodu arasında doğum ayı yönünden bir ilişkinin olup olmadığının araştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Esen, ?Çalışmanın sonucunda toplam 55 hastalığın doğum ayı ile çok yakın ilişki içinde olduğu saptandı. Çevresel ve genetik etkenler ile bu ilişkinin seyri değişebilse de risk faktörlerinin farkında olmak, yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacaktır? diye konuşuyor.

SAĞLIK HARİTASI DOĞUM AYIYLA ŞEKİLLENİYOR
Prof. Dr. Ali Metin Esen, genel olarak kalp hastalıkları açısından en masum ayların Eylül, Ekim, Mayıs ve Haziran olduğunu belirtirken, en riskli ayların ise mart ve nisan ayları olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Esen, ?Bilimsel çalışmalar; Eylül-Aralık ayları arasında doğanların kalp damar hastalıklarının gelişmesine karşı daha dirençli olduğunu, Ocak-Nisan ayları arasında doğanların bu hastalığa daha yatkın olduklarını ortaya koymaktadır. Annenin Ocak ve Mart ayları arasında geçirdiği enfeksiyonların bunun önemli bir nedeni olabileceğinin vurgulandığı çalışmada örneğin 1918 H1N1 adı verilen grip virüsünün pozitifliği ile doğan bebeklerin \%20 daha fazla kardiyovasküler hastalığa sahip oldukları belirlenmiştir.

Mitral yetersizlik en fazla Mart ve Ağustos ayında doğanlarda görülürken, atriyal fibrilasyon mart ve Eylül-Kasım ayları arasında doğanlarda daha fazla gözlenmektedir? diyor. Ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri olan kalp yetersizliğinin en fazla mart ayında doğanlarda, hipertansiyon ise en fazla Haziran ayında doğanlarda görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Esen, ?Özellikle son yıllarda ortaya çıkma yaşı oldukça düşen kalp krizi açısından en sorunlu aylar, mart ve nisandır. Kalp krizi açısından en şanslı olanların ise Eylül ayında doğanlar olduğunu söyleyebiliriz? diyor.

SAĞLIKLI?YAŞAMAYA?DEVAM
Prof. Dr. Ali Metin Esen, her ne kadar kalp hastalıkları açısından risk aylarını tanımlamanın önemli olduğunu belirtse de hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin ve spor alışkanlığının elden bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Esen, düzenli bir beslenme ve spor alışkanlığı kadar sigaradan da kesinlikle uzak durulması gerektiğini ifade ediyor



Saruhanlı Belediyesi’nden Kurtuluş Mahallesi’ne Yeni Hizmet

Saruhanlı Belediyesi’nde memurlara yüzde 120 zam

TİRKEŞSPOR ZİRVEYE AYAR VERDİ: 1-2

Manisalı sporcular tarihi şampiyonada madalya arayacak

SARUHANLI 2’NCİ DEVE GÜREŞİNE HAZIRLANIYOR 18. Deve Güreşleri Festivali’ne Davetlisiniz!

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem: Sosyal Risk Haritası Çalışmaları Manisa’da Değerlendirildi

SARUHANLI’DA 62. KÜTÜPHANE HAFTASI “İYİLEŞTİREN KÜTÜPHANE” TEMASIYLA KUTLANDI

Yunusemre’de 65 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu

Saruhanlı'da Kırsalda Bereket Projesi ile Küçükbaş Hayvancılığa Destek Başlıyor

IRAKLI ÜNLÜ SUNUCU SHAHAD SALMAN TÜRKİYEDE

DERYA ŞEN İLE ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM

KAYMAKAM ACAR'DAN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANLIĞINA ZİYARET

Uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Saruhanlı Halk Eğitim’de Pastacılık Kursunda “Noel Sarma” Heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü öldü; kaza kamerada

TURGUTLU’DA AİLE FACİASI: Boşanma Aşamasındaki Eşini ve Aynı Evdeki 3 Yakınını Silahla Öldürdü, Zanlı Kısa Sürede Yakalandı

İPEK ÖRS ARABESK ŞARKI YORUMLAMAK BİR AYRICALIKTIR

2100 Yılında Su Yarışmasında Birincilik Adiloba Ortaokulu’nun: Geleceğe Umut Olan Farkındalık Projesi

TEVFİK BALTA: “Dijital Bağımlılık Toplumumuz İçin Ciddi Bir Sorun”

Çınaroba’da Cami Lojmanı İnşaatı Hızla Yükseliyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 25.08.2015 12:20:09 0
Tarih: 25.08.2015 12:20 Güncelleme: 25.08.2015 12:20
Haberi Sesli Oku