EKONOMİ- Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDDMİB) ile İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ortak projesi olarak hayata geçen, deri mühendisliğini tercih eden başarılı öğrencilere burs projesi sonucunda Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü 21 kişilik kontenjanını tamamen doldurdu. Üniversite giriş sınavında ilk 100 bin içine giren başarılı öğrencilerden 15’i deri mühendisliğini tercih ederken ilk 40 binlik dilimden de bir öğrenci bölüme kayıt yaptırdı.

Burs projesinin başarılı sonuçlarını yerinde görmek ve öğrencilere ‘hoş geldiniz’ demek için bir araya gelen sektör paydaşları, 30 Eylül 2019 Pazartesi günü Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü’nü ziyaret etti.

EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Gündüz Kürk Yönetİm Kurulu Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Burak Uyguner ve İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli’nin katıldığı toplantıya, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ile Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli ev sahipliği yaptı.

Zandar: “Burs projemizin başarılı sonuçlarından mutluluk duyuyorum.”

EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, EDDMİB - İDDMİB işbirliği ve Ticaret Bakanlığı’nın izniyle ilk kez sağlanan burs imkanının sevincini yaşadıklarını belirterek “Bugünkü buluşmada projemizin sonuçlarını canlı olarak görmek, öğrenci arkadaşların enerjisine şahit olmak bizleri daha da mutlu etti. Deri gibi ticaret tarihi çok eskiye dayanan bir ürünün bugün ve gelecekte hak ettiği önemi ve ilgiyi görmesi, gelişen dünyadaki değişimlere ayak uydurabilmesi, başarılı gençlerle mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

 

“Başarılı öğrencilere desteklerimiz sürecek”

 

Deri Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencileri tebrik eden Zandar, deri sektörünün Türkiye ihracatındaki yüzde 1’lik payı ile, sağladığı iş imkanlarıyla, moda dünyasındaki vazgeçilmez yeriyle herkesin hayatına dokunduğunu belirterek “Sektörün önemini sizlere daha iyi aktarabilmek amacıyla bu toplantıyı organize etttik, bundan sonraki senelerde sizlerin gelişimini hepimiz takip ediyor olacağız. Sizlerin dünya standartlarında birer mühendis olmanız için desteklerimiz devam edecek. Tasarım yarışmaları, stajlar ve yurtdışı seminerleri ile sizlerin eğitimin e katkı sağlamayı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

“Öğrenci kalitemizin arması bizi mutlu ediyor”

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ise burs projesi ve organizasyondan dolayı tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Öğrenci sayılarımız artıyor, öğrenci kalitemizin artması ve kontenjanların dolması bizi memnun ediyor. Öğrencilerimize tavsiyem bu tür etkinliklerden yararlanmaları, fırsatları değerlendirmeleridir.” dedi.

Sektörün ihtiyacı olan mühendisler Ege’den

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli ise bölümlerinin Türkiye’deki tek, Dünyadaki sayılı Deri Mühendisliği bölümlerinden olduğunu belirterek geçtiğimiz yıllarda öğrenci sayılarındaki düşmenin burs projesi ile tersine döndüğünü ifade etti. Bitlisli “Bu desteklerde İhracatçı Birliklerinin önemli katkıları var. Başarı bursu sayesinde 21 kontenjanın tamamını doldurduk. İlk 15 öğrencimiz ilk 100 binden geldi. Bursun etkisini burada görüyoruz. 2012-2019 yılları arasında mezunların %65’i sektörde çalışmaktadır. Bu diğer bölümlere göre oldukça iyi bir rakamdır.” diyerek sözlerini sürdürdü.

İnovatif çalışmaları gençler yaratacak

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak 1.7 milyar dolar ihracatı olan, 15 milyar dolar iç piyasası olan katma değeri yüksek bir sektöre sahip olduklarını ifade ederek, bu katma değeri artırmanın mümkün olduğunu bunu da başarılı genç mühendisler sayesinde yapabileceklerini belirtti. Deri Mühendisliği Bölümünü tercih eden öğrencileri tebrik eden Şenocak, puanların yükseldiğini, buradaki öğrencilerin başka bir bölümün tercih edebilecekken isteyerek deri mühendisliğini tercih ettiğini ve bunun önemli olduğunu söyledi.

Başarının tek yolu çalışmak

Gündüz Kürk Yönetİm Kurulu Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı gençlere iş dünyasında başarılı olma konusunda tavsiyelerde bulunarak “Mühendisliğin önünün daima açık olduğunu düşünüyorum. Ancak iş dünyasında başarı için üzerimize düşenleri yapmalıyız. Çalışmanın dışında sihirli bir formül yok. Gençler iş yaparken daima yapabileceğinizden bir fazlasını verin. Mutlaka fark edenler çıkacaktır.” şeklinde konuştu. Kadınların iş dünyasına girmesinin önemine dikkat çeken Mızraklı, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız diyoruz. Kadınlar iş gücünde olmazsa bunu başaramayız. Burada kadın öğrencilerimizin fazla olması beni sevindirdi. Kadınları iş dünyasına katılması gerekiyor.” dedi.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Burak Uyguner Türkiye’nin tabakhaneciliğin bulunduğu bir ülke olduğunu, günümüzde sadece tabakhanelerde bile deri mühendislerine iş olanağı sağlayabilecek kadar açık bulunduğunu söyleyerek dernek olarak okul sonrası iş bulma süreçlerinde öğrencilere destek olacaklarının sözünü verdi.

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli günümüzde deri sektörünün iyiye gitmediği gibi bir imaj olduğunu ancak bu durumun geçici olduğunu ifade ederek “Şu an tabakhanelerde ihtiyacımız olan deri mühendisleri yeterli değil. Bugün deri mühendisliğinde kendini yetiştirmiş nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var. Sizin de bu noktada kendinizi iyi şekilde yetiştirerek sektörün bu ihtiyacınıza cevap veriyor olabilmeniz lazım.” şeklinde konuştu.

Deri'n Fikirler tanıtımları sürüyor

Toplantının sonunda sektör temsilcileri öğrencilerin sorularını yanıtladı. Sektör temsilcilerinin katıldığı oturumun ardından 8. EİB Deri Tasarım ve Üretim Yarışması Derin Fikirler’in bu yılki konusu “-30 eksiotuz” hakkında bilgilendirme sunumu proje danışmanları Zeynep Nural ve Gülşah Eliçetin tarafından gerçekleştirildi.



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 2.10.2019 09:50:00 1386 0

Tarih: 02.10.2019 09:50 Güncelleme: 02.10.2019 09:50
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00