Anahtar Kelimeler: 0

Demirköprü Barajı’ndan Kötü Haber

BARAJ GÖLÜNDE BALIK SORUNU

 

SALİHLİ - Salihli İlçesi sınırları içinde bulunan Demirköprü Barajı’ndaki balık varlığının kaçak avlanma, kimyasal atıklar ve balıkların yumurtasını yiyerek üremeyi engelleyen gümüş balığı tehdidi altında olduğu bildirildi.

 

Köprübaşı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halim Kaya, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada 1 Haziran 2012’de başlayan avlanma sezonunun 1 Mart tarihi itibariyle sona erdiğini belirterek bu yıl kötü bir sezon geçirdiklerini kaydetti.

 

Barajdaki balık varlığının son 5 yıldan bu yana giderek azaldığını dile getiren Kaya, günde 15-20 tekne ile avlanmaya çıkan balıkçıların en fazla 100 kilogram balık avlayabildiklerini belirtti.

 

Son yılların en kötü avlanma sezonunu geride bıraktıklarını, bu yıl birçok balıkçının ekonomik olarak büyük zarara uğradığını ifade eden Kaya şunları anlattı;

 

“Bu sene balık az, barajın çevresindeki dağlarda kar var. Eriyen kar suyu baraja iniyor. Bu da suyun soğumasına neden oluyor. Böyle olunca balık derinlerde yatıyor, yüzeye çıkmıyor. Balıklar her yıl Nisan ayının 15’inden sonra sular ısınınca gezinmeye başlıyor. Ancak avlanma sezonu 1 Mart’ta bittiği için bu bizim işimize yaramıyor. Bir de bunun yanında “gümüş balığı” adı verilen bir balık türü tehdit oluşturmaya başladı. Bu balık sazan ve levrek türü balığın bıraktığı yumurtaları yiyor. Bu durum karşısında üreme olmuyor.

 

Yaz döneminde ise olta ile avlanan amatör balıkçılardan büyük sıkıntı çektik. Bunlar küçük balık popülâsyonunu kırdı. Baraj çok büyük, jandarma ekipleri her yere yetişemiyor. Bu bakımdan kaçak avlanma olayları da var. Yani bu işin artık tadı kaçtı. Balıkçılar çok mağdur durumda. Günde 15-20 tekne ile avlanmaya çıkıyoruz. Barajdan çıkan balık miktarı 100 kilogramı geçmiyor.”

 

 - Fabrika Atıkları -

 

Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Osman Doğan ise barajdaki balık varlığının azalmasında en önemli etkenlerden birinin de fabrikaların doğrudan veya dolaylı yönden baraja bıraktıkları atıklar olduğunu söyledi.

 

Uşak organize sanayi bölgesinin endüstriyel atıklarının Gediz Nehrine, buradan da Demirköprü barajına döküldüğünü ileri süren Doğan şöyle dedi;

 

“Demirci ilçesindeki halı üretiminde kullanılan kimyasal madde atıkları ile çevredeki zeytinyağı fabrikalarının atıkları da baraja iniyor. Burada bütün canlıları öldürüyor. Kooperatifimize kayıtlı 75 balıkçı var. Bunlar bu yıl bu işten para kazanamadı. Günde 2 kilogram balık ile bir evin geçimi nasıl sağlansın. Bu konuda yapılması gereken, baraja atık bırakılmasını engellemektir. Önlem alınmasını istiyoruz.”

 

Barajdan 5 yıl önce günde 3 ton levrek çıktığını, ancak şu an barajda levrek kalmadığını dile getiren Doğan, “Gümüş balığı adında bir balık türü var. Bu balık levreğin yumurtasını yiyor. Buda üremeyi engelliyor. Bu balığın Avustralya’dan geldiği ve baraja kasıtlı olarak bırakıldığı ifade ediliyor. Bu balık küçük yapıda, değeri ve pazarı olmayan ucuz bir balık. Ülkede genelindeki barajlarda aynı tehlike var. Devletimizin soruna el atmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Doğan, kaçak avlananlara karşı daha caydırıcı cezalar getirilmesi için yasal düzenlemeler yapılmasını da arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Muammer Kökcüoğlu



Saruhanlı'da İlköğretim Haftası Kutlaması

Babasının bıçakladığı çocuk hayatını kaybetti

Egeli akademisyene "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanı verildi

Saruhanlı’da İZSU’nun yeni su kuyusu girişimine tepki büyüyor

Manisa'da şüphelilerin üzerinden uyuşturucu çıktı

DEÜ TIP FAKÜLTESİ'NİN YENİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ

Liselilerin tehlikeli şakasında bir öğrenci ölümden döndü

Muradiye Engelsiz Yaşam Merkezi'nde yeni eğitim yılı başladı

Manisa'da ahşap palet fabrikasında yangın

Demirci’de ilk kez pepino yetiştirildi

Saruhanlı Belediyesinden Şatırlar Mahallesi’nde Gölet Temizliği

Sarıgöl CHP Kongresi yapıldı

Boş tarlada erkek cesedi mahalleyi karıştırdı!

Deniz Kuvvetleri'ne FETÖ operasyonu! Çok sayıda isim gözaltında...

Turgutlu'da 32 yaşındaki genç silahla hayatına son verdi

Saruhanlı’da İZSU’nun yeni su kuyusu girişimine tepki büyüyor

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 7.03.2013 17:43:26 2154 0

Tarih: 07.03.2013 17:43 Güncelleme: 07.03.2013 17:43
Haberi Sesli Oku
17.09.2025 17:38:00