Anahtar Kelimeler: 0

ÇÖLYAK HASTALARINA ÖZEL TARHANA ÜRETTİ

 

ADİLOBA - Saruhanlı’nın Adiloba köyünde oturan ve 24 yıldan bu yana çölyak hastası Fatma Taylan, kendisi gibi aynı hastalıkla mücadele edenler için tarhana üretti.

 

'Çöltar' adını verdiği tarhananın patentini de alan Taylan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vereceği üretim izninin ardından evinde seri üretime başlayacağını söyledi.

 

Yiyeceklerdeki besin ve proteinin emilmesini engelleyerek ince bağırsakta hasar oluşmasına yol açan sindirim sistemi hastalığı Çölyak’a yakalanınca çok sevdiği tarhana çorbasını içemeyen Fatma Taylan, bu özlemini gidermek için kafa yormaya başladı.

 

3 yıl önce izlediği bir televizyon programında çölyak hastalarının pirinç unundan yapılan gıda ürünlerini yiyebileceğini öğrendiğini anlatan Taylan, şunları söyledi:

 

"Tahılda bulunan gluten maddesi nedeniyle çölyak hastaları un içiren gıdaları alamıyor. Ancak, pirinç serbest. Bunu öğrendikten sonra pirinç unundan çeşitli gıdalar üreterek yemeye başladım. Daha sonra aklıma pirinç unundan tarhana yapmak geldi. Malzemelerimi alarak pirinç unundan tarhana ürettim. Ürettiğim tarhananın çölyak hastalarına uygun olup- olmadığına dair Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yaptırdığım analizler olumlu çıktı.

 

Normal tahıllarda bulunan protein oranı, benim ürettiğim tarhanada yüzde 5 oranında çıkınca çölyak hastalarına uygun olduğu raporu verildi. 2012 yılı ocak ayında da 'Çöltar Tarhanası' patentini aldım. Ev kadınlarının evde ürettikleri tarhana, erişte ve mantı gibi gıda ürünlerinde vergi muafiyeti olduğunu öğrendim.

 

Vergi dairesine başvurarak tarhanamı evde daha rahat üretebilmek için vergi muafiyet belgemi aldım. Artık, ürettiğim tarhanamı piyasada satışa sunabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığım izin başvurusunun cevabını bekliyorum. İzni alır almaz da seri üretime başlayacağım. İçinde katkı maddesi bulunmayan, doğal kırmızı biber, domates, soğan, tarhana otu, nane, tuz, yoğurt ve pirinç unundan üreteceğim, iki yıl boyunca, nemsiz ortamda saklanabilen tarhanamı bebekler de içebilir."

 

 - ÇÖLYAK HASTALIĞI -

 

Çölyak, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemiyle karakterize, bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık olarak biliniyor.

 

Duyarlı kişilerde gluten içeren gıdaların alınmasından bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu (malabsorpsiyon) sendromu. Beslenmek için özel gıdalara ihtiyaç duyulan hastalık, aynı zamanda şeker hastalığını da tetikleyicisi durumda. Hastalıkta un tüketimi yasak. Hastalığın tedavisi mümkün değil.

 

Haber Merkezi



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 30.11.2012 17:17:12 672 0

Tarih: 30.11.2012 17:17
Haberi Sesli Oku
17.06.2025 16:22:00