Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kredi kartıyla ilgili yeni düzenlemesi yarın yürürlüğe girecek.

Yarından itibaren kredi kartına 9’dan fazla taksit yapılamayacak. Kredi kartıyla yapılan alışverişlere getirilen 9 taksit sınırlandırması yarın yürürlükte olacak. Buna göre cep telefonu, kuyum ve gıdada çok taksit dönemi bitiyor. Bu ürünlerde taksitler en fazla 9 olabilecek. Düzenlemenin en çok cep telefonu satışlarını etkilemesi bekleniyor.

CEP TELEFONUNDA TAKSİT SINIRLAMASI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bazı ürünlerde kredi kartına taksit sayısını cep telefonlarında tamamen kaldıran düzenlemesi yarından itibaren yürürlüğe girecek. Yeni uygulama öncesi alışveriş yapmak isteyen vatandaşların, özellikle cep telefonu satan mağazalara akın ettikleri görüldü.

İzmir’de teknoloji ürünleri satan bir mağazanın genel müdürü Kurtuluş Dündar, yarından itibaren telefon taksitli alışveriş yapamayacaklarını bildiği için telefon satışlarında hissedilir seviyede artış yaşandığını söyledi. Alışveriş yapmayı planlamayanların bile fırsatlardan yararlanmak için ürün satın aldıklarını dile getiren Arız, şöyle konuştu:

"Çoğu vatandaş kredi kartlarının borçlarını kapatarak yeni telefon alıyor. Bu saatten sonra sürecin nasıl işleyeceğini biz de bilmiyoruz. İnsanlar mağdur mu olacak ekonomik açıdan daha mı refaha erecek biz bilmiyoruz. Ama sektör büyük bir zarara uğrayacak özellikle küçük işletmelerin çoğu zarar görecek.

İnsanlar teknolojiye eskisi kadar yakın olamayacak çünkü Türkiye’deki alım gücü belli. İstediği ürünü istediği zaman alabilmesi için vatandaşın tek çözüm kaynağı kredi kartlarıydı. Küçük işletmeler adına hükümetin adım atmasını bekliyoruz." Hükümetten çözüm üretmesini beklediklerini anlatan Arız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En azından taksitte sınırlandırma getirilebilir. Beyaz eşya ve mobilyada 6 ve 9 aylık taksit olacağını söylüyorlar. Bu uygulamayı telefonlar için de yapabilirler. Büyük işletmeler kendileri için çözüm bulacaklarını tahmin ediyorum. Hatta arayış içerisine bile girmişler. Mesela hediye çeklerini taksitlendirme gibi uygulama yapacakları söyleniyor. Kışı belli telefonla geçireyim yazın bir telefon daha alırım diyen insanlar bile taksitlendirme biteceği için şimdiden taksite yöneldi.”

Mağazaya alışverişe gelen müşterilerden Emin Toprak da, telefonu olduğunu ancak taksitlendirme süresi bitmeden bir tane daha almak istediğini belirterek, bir daha alamama endişesi ile 12 taksite telefon aldığını ifade etti.

 Cep telefonu satan mağaza yetkilisi Casım Ekin de, “Büyük bir yoğunluk var, şu an son güne girdik. Müşteri yoğunluğu çok fazla. Herkes kredi kartına taksitli cep telefonu almak için geliyor. Taksitlendirmenin bitmesi bizleri mağdur edecek çünkü satışlarımızın yüzde 70’ini kredi kartıyla yapıyoruz” dedi.

Taksitlendirmeden faydalanmak için bir telefon alan ancak son gün tekrar telefon almak için cep telefonu mağazasına gelen Mikail Karakeçili de, şunları söyledi: “Daha önce buradan telefon almıştım. Taksitlendirmede son gün olduğu için bugün yine telefon almaya geldim. Yüklenebildiğim kadar yüklendim telefon almak için. Daha önce iki tane almıştım, şimdi bir tane daha almaya geldim çocuğuma.”

Mehmet Efe Zeybek de, telefonun bozulma bahanesiyle taksitlendirme fırsatını kaçırmamak için kendisine ve ablasına iki telefon aldığını ifade etti.



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 31.01.2014 10:22:16 493 0

Tarih: 31.01.2014 10:22 Güncelleme: 31.01.2014 10:22
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri
2.08.2025 13:05:00