SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde Saruhanlı Kaymakamlığı, Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen protokol doğrultusunda tütüne alternatif çilek üretimi projesi hayata geçirilerek ekimine başlandı.

Projeyi benimseyerek müracaat eden 6 çiftçi temin edilen çilek fidelerini toprakla buluşturdu.

Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı ve Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur Ziraat Mühendisleri eşliğinde Tirkeş Mahallesinde ekimine başlanan çilek tarlalarında incelemelerde bulunarak çiftçilere konu hakkında teknik bilgi verdiler.

Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur burada yaptığı açıklamada, Kaymakamlık, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bir süre önce ortaklaşa düzenlenen protokol doğrultusunda tütüne alternatif çilek üretimi projesini benimseyerek müracaat eden 6 çiftçinin temin edilen çilek fidelerinin ekimine başladıklarını kaydetti.

Ekimi yapılan çileği bir süre sonra verime geçeceğini belirten Okur şöyle dedi; “Bu projenin uygulanmasıyla bölgemizdeki çilek üretimi teşvik edilecek, dolayısıyla taze çilek tüketiminin arttırılması sağlanacaktır. Üretimde soğuklama ihtiyacı giderilmiş frigo fide kullanıldığından, ilk yıldan itibaren yüksek verim vermesi; uzun vadeli ve yüksek maliyetli yatırımlara ihtiyaç göstermemesi, yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi bu projenin avantajlarındandır. Pazarlarda taze meyvenin az olduğu ilkbahar döneminde çileklerin olgunlaşması nedeniyle yüksek fiyattan pazarlanabilme şansı, üreticiyi ekonomik açıdan rahatlatacak ve hatta üretim alanlarının daha da çoğaltılması ile üreticilerimizin ana gelir kaynağı durumuna gelecektir. Böylece tarımsal açıdan belirli bir ürün bazında rekabet gücümüzün artışı sağlanacak, buna paralel olarak ihracat oranımızda da artışı olacaktır.”

Yetiştirmeyi planladığımız Camarosa çeşidine, hem iç piyasa hem de ihracat piyasası olarak yoğun talep göstermekte ancak ilimizdeki mevcut bahçelerden elde edilen üretim, ihtiyaçları karşılayamamaktadır.

Çileğin özellikle son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de giderek önem kazanmasında en büyük etken değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olduğunu ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Zirai Danışmanı Ülkü Aras, şunları kaydetti;

“Çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajı sağlar. Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Ülkemizde çilek üretimi 1970`li yıllarda başlamış olup 1975 yılında üretim 16.000 ton iken 1995 yılında 76.000 tona ulaşmıştır. Türkiye çilek üretiminin %45.54`ünü Marmara, %30.39 Akdeniz, %13.71`ini Ege Bölgesi karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesinin erkenci çilek yetiştiriciliği bakımından ayrı bir önemi vardır.”



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Pazartesi günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı'da vefat...

Trafik kazası: 1 ölü

Yunusemre Belediyesi Esnaf Birimi’nden Bakkallar Odası’na Ziyaret

Tıra çarpan otomobilde 4 kişi yaralandı

Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü suçlulara göz açtırmıyor

Avukatlardan cübbeyle araç tanıtımı yapan galericiye suç duyurusu

“BASININ SORUNLARINI ELBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ”

KÖPRÜBAŞI’NDA KASIM AYINDA ÇİLEK BEREKETİ

Saruhanlı'da vefat...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a MCBÜ'de ‘Fahri Profesörlük' unvanı

Manisa TSO’dan yapısal reform vurgusu

Minik öğrencilere tasarruf ve tutumluluk eğitimi verildi

Salihli'de Galatasaray Taraftarlar Derneği açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye olarak yeni bir eşikteyiz"

ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ

Pembe umut, güçlü dayanışma

Tali yoldan ana yola bağlanmak isteyen otomobil ile kamyonet çarpıştı; 1 ölü

Kamyon şarampole devrildi, sürücü mahsur kaldı

Yanan araç kullanılamaz hale geldi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
15.09.2014 12:23:50 1218 0
Tarih: 15.09.2014 12:23 Güncelleme: 15.09.2014 12:23
Haberi Sesli Oku