MANİSA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerini paylaşan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu yılın ilk 11 ayında 85 bin 785, Kasım ayında ise 8 bin 951 esnaf kepenk kapattı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 7 bin 275, 2021 yılının toplamında ise 81 bin 159 olmuştu. Geçen yılın tamamında kepenk kapatan esnaf sayısı bu yılın 11. ayda geçilmiş oldu ve bir yılda dükkanına kilit vuranların sayısı yüzde 20 arttı.  Esnafların pandemi döneminde yaşamaya başladıkları yıkım devam ediyor.” Dedi.

“Her ay 7 bin 800 esnaf kepenk kapatıyor”

2022 yılı başından beri her ay 7 bin 800 esnafın kepenk kapattığını söyleyen Başevirgen, “Pandemi döneminin faturasını en ağır şekilde ödeyenler esnaflar oldu. Kapanmaların ardından normalleşmeye geçilmesiyle birlikte toparlanmaya çalışan esnaf ne yazık ki ayakta kalamıyor. Vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle satış yapamamak bir yana, esnafı asıl vuran elektrik ve doğalgaz faturaları ile birlikte önlenemeyen kira artışları oldu. 2022’nin başından beri her ay, maliyetlerin altından kalkamayan 7 bin 800 esnaf kepenk kapattı.” Dedi.

“Esnaf kirayı kara kara düşünüyor”

TÜİK tarafından Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, iş yerlerindeki kira artışının Aralık ayında %70,36 olarak gerçekleştiğini söyleyen Başevirgen, “İş yerlerine, konutlardaki gibi bir kira artışı sınırlaması getirilmediği için Aralık ayından itibaren esnaflar yüzde 70 oranında bir kira artışına maruz kaldı.  Yani mevcut kira bedeli 5 bin lira olan esnaf yüzde 70,36’lık bir artışla 8 bin 518 lira kira ödeyecek. Yıllık ödenen kira bedeli ise 100 bin lirayı aşacak. Esnaf bir yılda bu kadar para kazanamıyor ki sadece kiraya bu parayı verebilsin.” Diye konuştu.

“Fahiş kira artışları için düzenleme şart”

CHP’li Başevirgen, esnafların tek tek dükkanına kilit vurduğunu söyleyerek, “Yılbaşına sayılı günler kala esnafın en büyük korkusu, kira bedellerine yapılacak olan zamlar. Dükkan kiralarına gelen ve neredeyse yüzde 100’lere varan zamlarla karşı karşıya kalan esnaf, 2023 yılbaşında dükkan kiralarına yapılacak zamları da korkuyla bekliyor. Ocak 2023’te belirlenecek olan TÜFE’ye göre yapılacak zamlar mevcut koşullarda büyük zorluklara neden olacak. Esnafımız için de konutlarda olduğu gibi bir kira artışı düzenlemesi yapılması gerekiyor.” Dedi.



Saruhanlı CHP’de neler oluyor? Zeki Bilgin istifa etti… Özalper’in sözlerinin perde arkasında ne var?

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Cuma günü görev yapacak doktorlar

Çocuklara ‘çevre’ bilinci aşılanacak

Otomobille çarpışan traktör ikiye bölündü

Gördes Huzurevi’nde 'Engelsiz işgücü' buluşması

Kira borcu olan kiracılar için ‘kesin tahliye’ maddesi meclisten döndü

Başkan Özalper yeni yönetimiyle basının sorularını yanıtladı

Manisa’da 27 yıl hapisle aranan dolandırıcı sahte kimlikle yakalandı

Saruhanlı MEB’den Resfebe Yarışması Ödül Töreni Gerçek

Turgutlu'da hemzemin geçitte kaza: Kamyonetin kasası koptu

Polis memuru kalbine yenik düştü

TOBB Manisa Kadın Girişimciler İcra Komitesi Turgutlu'da toplandı

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Perşembe günü görev yapacak doktorlar

Trenin çarptığı kamyonet ikiye bölündü: 1 yaralı

Trafik kazası: 1 ölü, 8 yaralı

Başkan Dutlulu: “Manisa’nın Geleceğini Ortak Akılla İnşa Edeceğiz”

Yunusemre Halk Eğitimi Korosu’ndan “Sarı Zeybek” Konseri

Başkan Ekrem Cıllı’dan Bakan Murat Kurum’a Ziyaret

ŞEHZADELER BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Silahlı saldırı: 1 ağır yaralı

Karayolunda kaza: 1 ölü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 22.12.2022 09:39:00 1195 0
Tarih: 22.12.2022 09:39 Güncelleme: 22.12.2022 09:39
Haberi Sesli Oku