MANİSA - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğe meclis genel kurulunda tepki gösterdi. Başevirgen, “ Bizleri Afrin’den gelen kaçak zeytinyağına muhtaç edenler şimdi zeytinliklerimizi maden şirketlerine peşkeş çekiyor.” Dedi.

Verimli tarım arazilerinin ve zeytinliklerin AKP iktidarı tarafından talan edilmesinin dur durak bilmediğini söyleyen Başevirgen, “ Bu yönetmelikle maden şirketleri zeytinlikleri istedikleri gibi yağmalayacak.” Diye konuştu.

“Tek Bir Zeytin Ağacını Bile Ranta ve Talana Kurban Etmeyiz”

Zeytinin anavatanı Ege bölgesinde Manisa, Denizli, Muğla ve Aydın’da jeotermal enerji santralleri nedeniyle tarımsal alanların zaten büyük bir tehlike içinde olduğunu belirten Başevirgen, “ Ege’de zeytinlik alanlar, JES’ler nedeniyle  zaten ciddi risk altında. Şimdi enerji üretimi amaçlı maden şirketlerine verilen bu izinle hem zeytinliklerimiz talan ediliyor, hem de ekolojik denge bozuluyor.  Bizleri Suriye’den gelen kaçak zeytinyağına muhtaç edenler bilsinler ki, tek bir zeytin ağacını bile ranta ve talana kurban etmeyiz. “ dedi.

“Suistimale Çok Açık”

Alınan kararın, iktidarın sıkça başvurduğu ‘biz çıkaralım, hukuk iptal etsin ama bu süreçte yandaşlarımızın istediği işlemler tesis edilsin’ yöntemi mi olduğunu sorgulayan Başevirgen, “ Yine ısmarlama bir izinle mi karşı karşıyayız? Toprak altı ve üstü kaynaklarımızı kullanırken mutlaka bir denge gözetmeliyiz. Bir avuç yandaşın çıkarı için bir doğal kaynağı değerlendirelim derken, bir diğerini yok etmemeliyiz. “ dedi.

Bu yönetmeliğin Toprak Kanunu, Zeytin Koruma Yasası ve Anayasaya aykırı olduğunu dile getiren Bekir Başevirgen, “ Suistimale çok açık. Bu nedenle yapılan değişiklik derhal geri çekilmelidir. Fayda maliyet ilkesi gözetilerek yeniden düzenleme yapılmalıdır.” Dedi.

 



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 2.03.2022 08:45:00 730 0

Tarih: 02.03.2022 08:45
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00