SARUHANLI - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 Sayıştay Denetim Raporu’nda yetkisiz olarak üretilen elit sınıftaki tohumluklara sertifika verdiğinin ortaya çıktığını söyledi.

“Sahte Sertifikalı Tohumlar Piyasaya Sürülmüş”

Elit sınıftaki tohumlukların; ıslahçı, çeşit sahibi veya bunların yetki verdiği araştırma kuruluşları tarafından üretilmesi gerekirken, yetki verilmeyen kişi veya kuruluşlarca, elit sınıfta tohumluk üretimi yapıldığının tespit edildiğini söyleyen Başevirgen, “ Bazı firmalar,  yıllardır çeşit sahibi kuruluştan izin almadan ve marka hakkı ödemeden buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi 56 ton hububat ve bakliyat tohumu üretip sertifikalı ürün gibi piyasaya sürmüşler. Bakanlık sertifikasız tohum satışına göz yumuyor.” Dedi.

“Devletten Destek Bile Alıyorlar”

CHP’li Başevirgen, “Bakanlıkça sertifikalı tohum üretim desteği verilmesi aşamasında; sertifikalı tohum üreticilerinin çeşit sahibi tarafından verilmiş üretim izni olup olmadığını kontrol edecek bir mekanizmanın olmaması nedeniyle, çeşit sahibi veya ıslahçı izni olmadan, tohumculuk firmaları tarafından sertifika üretiliyor ve söz konusu sertifikalara istinaden de firmalara tohum üretim desteği veriliyor. Denetim mekanizmalarının yetersizliği ya da suiistimaller sonucu bazı firmalar gerçek sertifikalı tohum üreticilerine marka hakkı ödemeden haksız kazanç sağlıyor ve üstüne devletten destek alıyor.” Diye konuştu. 

“Sahte Sertifikalarla Çiftçi Mağdur Ediliyor”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, sahte sertifikalı tohumlarla çiftçinin mağdur edildiğini söyleyerek, “Bakanlık tarafından çıkarılmış ilgili mevzuata göre: tohumlukları yetiştiren, işleyen ve satışa hazırlayan, dağıtan ve satan gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlık tarafından yetkilendirilir ve denetlenir. Yetkilendirme ve denetim ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” denilmektedir. Ancak, Bakanlık ve ilgili kuruluşlara güvenerek bu tohumları kullanan çiftçilerimiz ürün kaybı yaşamakta, sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanamamakta ve düşük kalitede tohum elde etmektedir. Bu durum, ürettiğinden para kazanamayan çiftçiye bir darbe daha vurmaktadır.” Diye konuştu. 

“Tarım ve Orman Bakanlığını Görevini Yapmaya Davet Ediyoruz”

Bekir Başevirgen, “ Bakanlığın, raporda yer alan bu tespitleri önemsemesini ve eksiklerini en kısa sürede gidermesini bekliyoruz. Kamu tarafından üretilen sertifikalı elit tohumların yetkisiz kişilerce marka hakkı ödenmeden satışının önlenmesi için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Üretimde geriye giden, bir çok üründe rekolte kaybı yaşayan ve çiftçisini her geçen gün kaybeden ülkemizin daha fazla hata yapma lüksü yoktur.” Dedi.



Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Otobüs şoförleri arasında yol kenarında bıçaklı kavga: 1 yaralı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 4.10.2021 06:37:00 787 0

Tarih: 04.10.2021 06:37 Güncelleme: 04.10.2021 06:37
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00