AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ

SARUHANLI - Tarım ve Orman Bakanlığı 11 Ocak 2022 tarihinde tarafından yayınlanan “İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayları Sonuç Bildirgesinde” iyi tarım uygulamaları (İTU) ve organik tarım faaliyetlerinin ülke genelinde daha fazla üretici ve alan olarak arttırılarak yürütüleceği ve destekleneceği belirtilmiştir.

Ancak 2021 üretim yılı için yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğinde “2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 üretim yılları içerisinde toplam dört üretim yılı İTUD ödemesinden yararlanmış çiftçiler 2021 üretim yılında İTUD’den faydalanamaz” maddesi yer almaktadır. Aynı madde 2020 yılı tebliğinde de yer almaktadır.

İyi Tarım Uygulayan Çiftçi Sayısı Düşüyor!

Bakanlık bir taraftan iyi tarım uygulamalarını, organik tarımı destekleyeceğini söylüyor, diğer taraftan üç yıl ve dört yıl destekleme alanlara destekleme vermeyeceğini söylüyor.

Bu yüzden 2018 yılında 73 bin olan iyi tarım uygulayan sertifikalı çiftçi sayısı,

2019 yılında 61 bine, 2020 yılında is 14 bine düşmüştür.

Organik tarım yapan çiftçi sayısı 75 binden 52 bine düşmüştür.

Üretim alanları ve üretim  miktarları da aynı şekilde düşmüştür.

Bu şartlar altında iyi tarımın, organik tarımın sürdürülmesi ve gelişmesi mümkün değildir.

İyi tarım uygulamaları için gerekli sertifikayı almak ve desteklemelerden yararlanmak için maddi bir külfeti karşılamak zorundalar. Destekleme verilmediğinde iyi tarım uygulamalarından vazgeçildiği tarım ve Orman Bakanlığı istatistiklerinde açıkça görülmektedir.

Destekler Yedi Yıldır Artmıyor

Üreticiler, desteklemeler ile ekonomik kayıplarını telafi etmeye çalışmaktadırlar.

Fakat İTU destekleri 7 yıldır artmıyor hatta bazı ürünlerde destekler düşürüldü.

Buna karşın uygulama maliyetleri sürekli artıyor.

Geleceğin Tarım Şekli İyi Tarım

Bakanlık istatistiklerinde iyi tarım uygulayan çiftçi sayısının 14 bine, organik tarım yapan çiftçi sayısının 52 bine düşmesi bu sorunun masaya yatırılmasını zorunlu hale getirmiştir.  

Gıda üretimi günümüz dünyasında çok önemli bir stratejiye sahip ve geleceğin tarımsal üretiminde iyi tarım uygulamaları (İTU), organik tarım ve ekolojik tarım önemli yer tutacaktır.

AB'nin organik tarım payının mevcut %8'den 2030'da %25'e çıkmasını istiyor. Türkiye 2023 hedefini % 5 olarak açıklamasına rağmen organik tarım hem çiftçi sayısı hem de üretim alanı bazında giderek düşmektedir. 

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Ülkemiz İçin Önemli

İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir.

Güvenli gıda denildiğinde, insan sağlığına zararlı olmayan, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalıntılar içermeyen, aynı zamanda izlenelebilirliği sağlanmış ürünler akla geliyor.

İyi tarım uygulamaları; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanması olarak tanımlanıyor. İTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

Böyle Önemli Bir Uygulama Neden Karşılık Bulmuyor?

Bakanlık her fırsatta iyi tarım uygulamalarını ve organik tarımı destekleyeceğini söylüyor fakat 7 yıldır desteklerin artırılmaması dördüncü yıldan sonra desteğin kesilmesi, üretilen ürünün fiyat farkının olmaması, rafta diğer ürünlerle aynı fiyata satılıyor olması çiftçileri bu uygulamadan uzaklaştırmaktadır.

İyi Tarım Desteklenmelidir

Öncelikle dekar başına verilen destekleme miktarı artırılmalıdır.

Her yıl desteklemeler birçok ürün hasat edildikten sonra yılsonuna doğru açıklanıyor ve ödemeler sonraki yılda yapılıyor. Hangi ürüne ne kadar destek verileceği yıl başında açıklanması çiftçi için ürün seçiminde büyük kolaylık sağlayacaktır.

İyi tarım uygulaması ile üretilen ürünler için ayrı bir piyasa oluşturulmalı ve karlılığı artırıcı tedbirler alınarak diğerler ürünlerden daha yüksek fiyata satılması sağlanmalı ya da gelir kaybı desteklerle telafi edilmelidir ifadelerine yer verdi.

 



Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 24.01.2022 15:15:00 801 0

Tarih: 24.01.2022 15:15 Güncelleme: 24.01.2022 15:15
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 13:05:00