AHMET VEHBİ BAKIRLIOĞLU

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ

SARUHANLI - Tarım ve Orman Bakanlığı 11 Ocak 2022 tarihinde tarafından yayınlanan “İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayları Sonuç Bildirgesinde” iyi tarım uygulamaları (İTU) ve organik tarım faaliyetlerinin ülke genelinde daha fazla üretici ve alan olarak arttırılarak yürütüleceği ve destekleneceği belirtilmiştir.

Ancak 2021 üretim yılı için yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğinde “2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 üretim yılları içerisinde toplam dört üretim yılı İTUD ödemesinden yararlanmış çiftçiler 2021 üretim yılında İTUD’den faydalanamaz” maddesi yer almaktadır. Aynı madde 2020 yılı tebliğinde de yer almaktadır.

İyi Tarım Uygulayan Çiftçi Sayısı Düşüyor!

Bakanlık bir taraftan iyi tarım uygulamalarını, organik tarımı destekleyeceğini söylüyor, diğer taraftan üç yıl ve dört yıl destekleme alanlara destekleme vermeyeceğini söylüyor.

Bu yüzden 2018 yılında 73 bin olan iyi tarım uygulayan sertifikalı çiftçi sayısı,

2019 yılında 61 bine, 2020 yılında is 14 bine düşmüştür.

Organik tarım yapan çiftçi sayısı 75 binden 52 bine düşmüştür.

Üretim alanları ve üretim  miktarları da aynı şekilde düşmüştür.

Bu şartlar altında iyi tarımın, organik tarımın sürdürülmesi ve gelişmesi mümkün değildir.

İyi tarım uygulamaları için gerekli sertifikayı almak ve desteklemelerden yararlanmak için maddi bir külfeti karşılamak zorundalar. Destekleme verilmediğinde iyi tarım uygulamalarından vazgeçildiği tarım ve Orman Bakanlığı istatistiklerinde açıkça görülmektedir.

Destekler Yedi Yıldır Artmıyor

Üreticiler, desteklemeler ile ekonomik kayıplarını telafi etmeye çalışmaktadırlar.

Fakat İTU destekleri 7 yıldır artmıyor hatta bazı ürünlerde destekler düşürüldü.

Buna karşın uygulama maliyetleri sürekli artıyor.

Geleceğin Tarım Şekli İyi Tarım

Bakanlık istatistiklerinde iyi tarım uygulayan çiftçi sayısının 14 bine, organik tarım yapan çiftçi sayısının 52 bine düşmesi bu sorunun masaya yatırılmasını zorunlu hale getirmiştir.  

Gıda üretimi günümüz dünyasında çok önemli bir stratejiye sahip ve geleceğin tarımsal üretiminde iyi tarım uygulamaları (İTU), organik tarım ve ekolojik tarım önemli yer tutacaktır.

AB'nin organik tarım payının mevcut %8'den 2030'da %25'e çıkmasını istiyor. Türkiye 2023 hedefini % 5 olarak açıklamasına rağmen organik tarım hem çiftçi sayısı hem de üretim alanı bazında giderek düşmektedir. 

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Ülkemiz İçin Önemli

İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir.

Güvenli gıda denildiğinde, insan sağlığına zararlı olmayan, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalıntılar içermeyen, aynı zamanda izlenelebilirliği sağlanmış ürünler akla geliyor.

İyi tarım uygulamaları; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanması olarak tanımlanıyor. İTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

Böyle Önemli Bir Uygulama Neden Karşılık Bulmuyor?

Bakanlık her fırsatta iyi tarım uygulamalarını ve organik tarımı destekleyeceğini söylüyor fakat 7 yıldır desteklerin artırılmaması dördüncü yıldan sonra desteğin kesilmesi, üretilen ürünün fiyat farkının olmaması, rafta diğer ürünlerle aynı fiyata satılıyor olması çiftçileri bu uygulamadan uzaklaştırmaktadır.

İyi Tarım Desteklenmelidir

Öncelikle dekar başına verilen destekleme miktarı artırılmalıdır.

Her yıl desteklemeler birçok ürün hasat edildikten sonra yılsonuna doğru açıklanıyor ve ödemeler sonraki yılda yapılıyor. Hangi ürüne ne kadar destek verileceği yıl başında açıklanması çiftçi için ürün seçiminde büyük kolaylık sağlayacaktır.

İyi tarım uygulaması ile üretilen ürünler için ayrı bir piyasa oluşturulmalı ve karlılığı artırıcı tedbirler alınarak diğerler ürünlerden daha yüksek fiyata satılması sağlanmalı ya da gelir kaybı desteklerle telafi edilmelidir ifadelerine yer verdi.

 



Saruhanlı'da vefat...

MANİSA DEMİRCİ’DE FERDİ ZEYREK VE GÜLŞAH DURBAY İÇİN GEVREK DAĞITTI

GÜLŞAH DURBAY İÇİN DÜZENLENEN TAZİYE PROGRAMI DUALARLA TAMAMLANDI

Kafa kafaya çarpışan araçlar çıkan yangında küle döndü

Yerli Malı Haftası'na Togg damgası

Kayıp muhtarın cesedi varilde çıktı

SARUHANLI’DA VEFAT…

SARUHANLI’DA 2025 YILI İLÇE İDARE ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

Yangın felaketi

Çınaroba ikinci yarıda açıldı: 3-1

Edirne Deplasmanın Galibi Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı

Paşaköy namağlup yola devam

Develispor'dan beş yıldızlı galibiyet

Saruhanlı Devlet Hastanesinde bugün görev yapacak doktorlar

polisi yaralayan motosiklet sürücüsü tutuklandı

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 24.01.2022 15:15:00 905 0
Tarih: 24.01.2022 15:15 Güncelleme: 24.01.2022 15:15
Haberi Sesli Oku