Olumsuz yönde devam eden iklim değişikliği ve etkilerine karşı küçük tasarruflarla alınabilecek önlemler, zaman içerisinde önemli bir boyut kazanıyor.

HABER MERKEZİ - Her geçen gün zararlarını belirgin şekilde hissettiren ve olumsuz yönde gelişim gösteren iklim değişikliği, küresel ısınmayla insan hayatını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz kış mevsiminde beklenen yağışların yeterli düzeyde olmaması olası bir susuzluk sorunu yaşar mıyız? soruları da akla getiriyor. Su tasarrufu ile ileride ciddi boyutlarda susuzluk sorunu yaşamamak adına bireysel olarak alınabilecek birtakım önlemler bulunuyor.

Çamaşır makinelerine ya da tuvalete bağlı yağmur suyu depoları, konutlarda yapılabilecek tasarruflar arasında yer alıyor. Su tüketimini en az yüzde 40 civarında azaltabilecek bu önlemleri, yılda kişi başına ortalama 12 ton su tasarrufu sağlamasıyla diş fırçalarken muslukları açık bırakmamak geliyor. Günde birer kez gereksiz yere çekilen sifon da yılda 16 ton suyun boşa gitmesini neden oluyor. Sudan yılda 2 ton tasarruf etmek, sifonun rezervuarına, 1,5 litrelik su dolu bir pet şişe yerleştirilmesi kadar basit bir yöntemle mümkün hale geliyor.

Sebze meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkamak da alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Gün içerisinde 40 ile 130 litre arasında su sarf eden klimaların hortumlarının depo ya da bir bidona bağlanması da su tasarrufuna uzun vadede büyük katkılar sağlayabiliyor.

Yeryüzünde su dağılımı ile nüfus dağılımı arasında doğru orantı olmamasına küresel iklim değişiklikleri de eklendiğinde durum zorlaşıyor. Günümüzde dünyada 1,5 milyar insanın gerçek içme suyundan yoksun yaşadığı gerçeğine, tedbirler alınmadığı takdirde bu sayının artması ihtimalleri eklendiğinde durum daha da korkutuyor. Verilere göre Afrika’da kişi başına düşen su miktarı günde 5 litre civarında olduğu biliniyor. Oysa yetişkin bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 20 litre su tüketmesi gerekiyor. Bütün dünyada olumsuz etkilerini görmenin mümkün olduğu iklim değişikliğinin önüne geçebilmek adına bireysel ve toplumsal önlemler alınması gerekliliği ortaya çıkıyor.



Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 30.04.2014 09:17:53 1590 0

Tarih: 30.04.2014 09:17
Haberi Sesli Oku
3.05.2025 11:04:00