İznik`te Davudi Kayseri Sokak`ta bulunan Osmanlı Devleti`nin ilk müderrislerinden Davud-i Kayseri`nin türbesi başında ki bin 257 yıllık çınarın dalları fırtına nedeniyle kırılarak devrildi.

Sağanak yağış öncesi aniden bastıran fırtına asırlık çınarın hasar görmesine sebep oldu. Gövdesinden kırılarak sokağın ortasına düşen tarihi çınarın dalları görenleri üzdü. Düşen dallar elektrik tellerini de kopardı. Sokak bir süre elektriksiz kaldı.

ÇINAR TEDAVİ EDİLMİŞTİ
Bin 257 yıllık olduğu tespit edilen ve Davud-i Kayseri çınarı olarak ta bilinen anıt ağaç, 2008 yılında tedavi edildi. Mantar hastalığı sebebiyle çürüme görülen asırlık çınar, dönemin kaymakamı Hüseyin Avcı, tarafından tedavi ettirildi. Avcı, o dönem Türkiye`nin sayılı ağaç bilimcilerinden orman yüksek mühendisi Teoman Varol`u ilçeye davet etmiş ve asırlık çınarı tedavi ettirmişti.
2008 yılında tedavi ettiği çınar hakkında o gün konuşan Varol, "Asırlık çınarın ayakta kalmasını güçleştiren gövdesindeki mantar hastalığını tedavi ettikten sonra ağacın yaşını da tespit ettik. Gerek halk, gerekse yetkililerin 700 küsur yaşında sandığı anıt ağacın gerçek yaşının bin 251 olduğu anlaşıldı. Çınarın bugüne kadar ayakta kalmasının şaşırtıcı" demişti. Aradan geçen 6 yılın sonunda bugün yeniden hastalanan asırlık çınar, bakımsızlık sebebiyle içten içe çürüdü.

DAVUD-İ TÜRBESİNDE YER ALIYOR
Bugün bin 257 yaşında olan anıt çınar, Osmanlı`nın ilk medresesi olan Süleyman Paşa Medresesi`nin ilk müderrislerinden. Hadis, fıkıh gibi dini ilimlerin yanı sıra felsefe ve mantık gibi akli ilimlerde dersler ve eserler vermiş, Düşünce sistemi ve görüşleri açısından dönemine ve döneminden sonraki düşünürlere öncülük etmiş olan Davud-i Kayseri`nin mezarının başında bulunuyor.



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Pazartesi günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı'da vefat...

Trafik kazası: 1 ölü

Yunusemre Belediyesi Esnaf Birimi’nden Bakkallar Odası’na Ziyaret

Tıra çarpan otomobilde 4 kişi yaralandı

Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü suçlulara göz açtırmıyor

Avukatlardan cübbeyle araç tanıtımı yapan galericiye suç duyurusu

“BASININ SORUNLARINI ELBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ”

KÖPRÜBAŞI’NDA KASIM AYINDA ÇİLEK BEREKETİ

Saruhanlı'da vefat...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a MCBÜ'de ‘Fahri Profesörlük' unvanı

Manisa TSO’dan yapısal reform vurgusu

Minik öğrencilere tasarruf ve tutumluluk eğitimi verildi

Salihli'de Galatasaray Taraftarlar Derneği açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye olarak yeni bir eşikteyiz"

ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ

Pembe umut, güçlü dayanışma

Tali yoldan ana yola bağlanmak isteyen otomobil ile kamyonet çarpıştı; 1 ölü

Kamyon şarampole devrildi, sürücü mahsur kaldı

Yanan araç kullanılamaz hale geldi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 8.09.2014 08:20:45 802 0
Tarih: 08.09.2014 08:20 Güncelleme: 08.09.2014 08:20
Haberi Sesli Oku