Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan TUBİTAK Projesi Kapsamında Sivas’tan yeni bir böcek türü keşfedildi. Yeni böcek türünün Türkiye’ye özgü olması nedeniyle bilim adamları tarafından "Türkiye'nin Medon'u" anlamına gelen Medon Turcicus ismi verildi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksek Okulu’nda görev yapan Prof. Dr. Sinan Anlaş ve Doç. Dr. Semih Örgel TÜBİTAK destekli bir proje çalışmasında Sivas’tan yeni bir böcek türü buldu. 2019 yılında Sivas, Yıldız Dağları’na yapılan bir arazi çalışması sırasında bulunan bu yeni türe, Türkiye’ye özgü olduğu için Medon Turcicus ismi verildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Semih Örgel, “Prof. Dr. Sinan Anlaş’ın yürütücülüğünde gerçekleşen 215Z080 Nolu 'Orta Anadolu Bölgelerindeki Paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) altfamilyası türleri üzerinde faunistik ve sistematik araştırmalar' adlı TÜBİTAK projesi çerçevesinde Yıldız Dağları Kayak Merkezi civarında yaptığımız çalışmalarda bu böcek türünü Kör Fare gibi memeli hayvanların yuvalarında bulduk. Daha sonra bu türü Türkiye ve çevre ülkelerde bulunan çeşitli türlerle karşılaştırdık. Bu çerçevede Avusturya'da Viyana, Fransa'da Paris ve Rusya'da St. Petersburg Tabiat Tarihi Müzelerini ziyaret ederek o müzelerde korunan çok sayıda türü inceledik. Yaptığımız incelemeler sonucunda Sivas’tan bulduğumuz türün şimdiye kadar bilinen hiçbir türe benzemediğini belirledik. Ardından bu yeni türü bilim dünyasına tanıtmak için bir makale hazırladık. Bu yeni tür aynı zamanda Ege Üniversitesi’nde Prof. Dr. Kerim Çiçek danışmanlığında yaptığım Doktora tezine de eklendi. Makalemiz ise 'Journal of Insect Biodiversity' adlı uluslararası bir dergide yayınlandı, böylece bu tür bilim camiasına tanıtılmış oldu. Bulduğumuz yeni tür çok nadir ve özel bir tür olduğundan bu böcek türü ile ilgili gelecekte moleküler çalışmalar da yapmayı planlıyoruz.” dedi.
"Proje kapsamında 20'den fazla yeni tür keşfedildi"
Alaşehir MYO’da bulunan Zooloji Müzesi sorumlusu ve aynı zamanda bu yeni türü keşfeden ekipte yer alan Prof. Dr. Sinan Anlaş ise, söz konusu TÜBİTAK projesi kapsamında İç Anadolu Bölgesi’nde 20’den fazla yeni tür keşfedildiğini ve bunların önemli bir kısmının çeşitli uluslararası ve prestijli dergilerde yayınlandığını belirtti. Bu türlerin ise hemen hemen tamamının avcı yani yararlı türler olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Sinan Anlaş, Alaşehir Zooloji Müzesi ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan Alaşehir Zooloji Müzesi uluslar arası tescilli bir müze olup daha çok böcek örnekleri bulundurmaktadır. Bu çerçevede onlarcası yeni tür olmak üzere binlerce böcek türü sergilenmektedir. Bunların içinde en dikkat çekenler ise yurt dışından getirdiğimiz çok çeşitli renklere sahip kelebekler ve büyük boyuttaki kınkanatlılardır. Zaman zaman Alaşehir’de bulunan okulların ziyaret ettiği ve çeşitli bilim şenliklerinde sergilenen koleksiyon Türkiye’de bulunmayan gösterişli türleri ihtiva ettiğinden çocuk ve gençler tarafından ilgiyle gezilmektedir”
Prof. Dr. Sinan Anlaş, son olarak kurdukları müze ve gerçekleştirdikleri sergilerin önemini vurgulayarak, “Ülkemiz ve tüm dünya özellikle son birkaç on yıldır küresel iklim değişikliği ile birlikte büyük bir biyoçeşitlilik krizi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Her geçen yıl binlerce canlının nesli tükenmektedir. Bizim amacımız geleceğin büyükleri şimdinin öğrencilerine biyoçeşitliliğin önemini anlatmak, bunun için de yaptığımız sergilerin önemi çok büyük” sözlerini tamamladı.
Alaşehir Meslek Yüksek Okulu’nda Yüksek Lisans yapan Ganalı ve Haitili öğrenciler de Alaşehir MYO Böcek Müzesi’nde çalışmalar yaparken, böcek müzesinin zengin olduğunu ve buradan daha çok bilgi sahibi olacaklarını dile getirdi. Alaşehir Zooloji Müzesi’nin randevu alınarak ziyaret edilebileceği bildirildi.



EMEKLİ ÖĞRETMENİN ATA TOHUMUYLA ÜRETTİĞİ DOMATESLER KAPIŞILIYOR

EMEKLİ ÖĞRETMENİN ATA TOHUMUYLA ÜRETTİĞİ DOMATESLER KAPIŞILIYOR

Ekrem Başkan Sayesinde Çiftçiler Su Sıkıntısı Yaşamıyor 10 MAHALLEYE DAHA SU DOLUM TESİSİ KURULDU

Ekrem Başkan Sayesinde Çiftçiler Su Sıkıntısı Yaşamıyor, 10 MAHALLEYE DAHA SU DOLUM TESİSİ KURULDU

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong ve beraberindeki heyet, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (Manisa TSO) ziyaret etti.

Çin Başkonsolosundan Manisa TSO’ya ziyaret

Saruhanlı Belediyesi, ilçedeki sahipsiz sokak hayvanlarının bakımı ve rehabilitasyonu için 45 dönümlük alanda doğal yaşam alanı inşa ediyor.

Saruhanlı Belediyesi Can Dostlara Sahip Çıkıyor

Çocuk katilin cinayeti neden işlediği ortaya çıktı.

Lokanta kan gölüne dönmüştü: Çocuk katil cinayet nedenini açıkladı

Alkol sonrası çifte felaket! Kalbi durdu, arkadaşı yoğun bakımda

Alkol sonrası çifte felaket! Kalbi durdu, arkadaşı yoğun bakımda

Kocaeli Karamürsel’de karısının gözleri önünde bıçaklanan Uğur Deniz, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Karısının gözleri önünde bıçaklanarak öldürüldü

Otobüslerde emniyet kemeri denetimi yapıldı

Otobüslerde emniyet kemeri denetimi yapıldı

Önce temizlik, sonra maç

Önce temizlik, sonra maç

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Patlıcan közlerken uçurumdan yuvarlandı

Patlıcan közlerken uçurumdan yuvarlandı

motosiklet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.

Motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü

Güneş enerjisi tamiri için çıktığı çatıdan dengesini kaybedip verandanın üzerine baş aşağı düşen Yıldıray Karagöz hayatını kaybetti.

Tamir için çıktığı çatıdan düşerek öldü

Yunusemre Belediyespor, Yalova’da düzenlenen U17 Türkiye Futbol Şampiyonası finalinde Ankara ekibi Polatlı Gençlergücü’nü penaltı atışları sonucunda 5-3 mağlup ederek Türkiye şampiyonu oldu.

Yunusemre Belediyespor U17 Türkiye Şampiyonu oldu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında, ekmek fiyat tarifesiyle ilgili yeni karar alındı.

İzmir'de ekmeğe zam: 200 gram ekmek 15 TL oldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ilçesine bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde Kadın Yaşam Merkezi açıldı.

Yeşilyurt Kadın Yaşam Merkezi açıldı

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 6.12.2023 11:27:00 2104 0

Tarih: 06.12.2023 11:27 Güncelleme: 06.12.2023 11:27
Haberi Sesli Oku
31.07.2025 11:12:00