Anahtar Kelimeler: Bazı Dinî Deyimler

- İstihsan, bir şeyi güzel saymak ve güzel sanmaktır. Fıkıh usulünde, "Zahiren kıyası bırakıp insanların ihtiyacına daha uygun olanı almaktır." Diğer bir ifade ile: "Kolaylık için güç olanı terk etmek ve herkesin alışık olduğu işlerde, din yönünden bir müsaadeye bağlı, kolaylık tarafını arayıp benimsemek" demektir. Burada İstihsan`dan maksad, çok gerekli ve çok güzel birtakım dinî meseleleri açıklamaktır.
Dinimizin güzel gördüğü ve müstahab saydığı şeylerden her birine "Müstahsen" denir. Bunun karşıtı da "Gayr-i müstahsen"dir.
2- Kerahiyet, lûgat anlamı bakımından, zahmet, meşakkat, şiddet ve bir şeyi fena görmektir. Din deyiminde ise, yapılmaması daha iyi olan bir şeyin terk edilmeyip yapılması demektir. Buna "Kerahet" de denir. (Mükelleflerin İşleri Bölümüne bakılsın.)
3- Hazer, lûgat anlamı bakımından engellemek demektir. Mahzur yerinde kullanılır ki, yasak anlamındadır. Din yönünden yapılması yasak olan şeylere denir. Çoğulu "Mahzurat"dır.
4- İbaha, mubah kılmak, bir şeyin yapılmasını ve yapılmamasını eşit tutup caiz görmektir. Bir şeyin yapılmasına verilen izin, bir ibahadır. Bir yemekten bir kimsenin yemesine yetkili zatın verdiği iznine de "İbaha" denir. (Mükelleflerin İşleri Bölümüne Bakılsın.)
5- Zühd, birşeyden yüz çevirmek ve kaçınmak anlamındadır. Dünyaya yönelmeyip ibadet ve hayır işleri ile fazla uğraşmak demektir.
6- Vera`, harama düşmek korkusu ile şüpheli şeylerden kaçınmak demektir. Buna "Takva ve ittika" da denir. Vera ve takva sahibine de "Müteverri` ve Müttakî" denir.
7- Met`umat, yenen ve içilip tadılan şeylere denir. Her yenen şeye "Taam" denir. Bunun çoğulu "Et`ime"dir.
8- Meşrubat, içilen sıvı şeylerdir. Lûgatta her içilen sıvıya "şarab" denilir. Bunun çoğulu "Eşribe"dir. Din deyimide ise şarab, sarhoşluk veren herhangi bir sıvı demektir. "Hamr" denilen içkiye de "Şarab" denegelmiştir. (Helal, haram, mubah ve mekruh tabirleri için "Mükelleflerin İşleri" bölümüne bakılsın.)



Dikkatsizlik kazayı beraberinde getirdi: 2 yaralı

Saruhanlı Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda Arif Bilek güven tazeledi

Kırkağaç’a sosyal belediyecilik atağı

Elektrikli bisikletle çekici çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Esnafın desteğiyle kuruldu, 14 bin seansa ulaştı

Spil'in zirvesinde Türk Bayrağı açtılar

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

S&G Parfüm Kozmetik işletmesi Yeni yerinde törenle hizmete girdi

İşten çıktı, evine varamadan karanlık bir yolda can verdi

Boşanma aşamasındaki karısını sokak ortasında öldürdü

Saruhanlı’da Vefat…

Memurları taşıyan servis kazasında acı haber geldi

Saruhanlı'da vefat...

ÖEKK Manisa İl Başkanı Aşkın Nehir, "Açıklanan oran ihtiyaçları karşılamıyor"

Kendisini eve bırakan arkadaşının kullandığı aracın altında kaldı

Saruhanlı’da Vefat…

Kayıp 15 yaşındaki kız çocuğundan acı haber

Baba ve üvey oğlunun kavgası ölümle bitti

İntihar denilen olay cinayet çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dini Konular 21.12.2014 16:15:21 676 0
Tarih: 21.12.2014 16:15 Güncelleme: 21.12.2014 16:15
Haberi Sesli Oku

Dini Konular

Dini Konular Haberleri