Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar ve mide hastalıkları olanların et tüketiminin zirveye çıktığı Kurban Bayramı`nda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Tay, yaptığı açıklamada, bayram boyunca tatlı gıdalar, hamur işleri ve et tüketiminde aşırıya kaçılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini vurguladı.

Bayramlarda tatilde olmanın da etkisiyle beslenme düzeninde birçok değişikliğin meydana geldiğini anlatan Tay, özellikle Kurban Bayramında et tüketiminin artmasıyla bu durumun daha önemli bir hal aldığını vurguladı.

Dr. Tay, şunları kaydetti:

"Bayram döneminde beslenmeye özen gösterilmezse sindirim problemleri, şeker, tansiyon ve mide sorunlarıyla karşılaşılabilir. Dengeli beslenin, az ve sık yiyin, mutlaka egzersiz yapın. Bekletilmeden, uygun koşullarda pişirilmeyen ve aşırı miktarda tüketilen kurban etleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, tuzsuz ve yağsız pişirmeli, az miktarlarda et tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Et, sindirimi zor bir besindir, mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında bir iki gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirerek tüketmelidir."

Kesilen kurban etlerinin büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak saklanmasının uygun olacağını belirten Tay, bu şekilde hazırlanan etlerin buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabildiğini hatırlattı.



GÜLŞAH DURBAY İÇİN DÜZENLENEN TAZİYE PROGRAMI DUALARLA TAMAMLANDI

Kafa kafaya çarpışan araçlar çıkan yangında küle döndü

Yerli Malı Haftası'na Togg damgası

Kayıp muhtarın cesedi varilde çıktı

SARUHANLI’DA VEFAT…

SARUHANLI’DA 2025 YILI İLÇE İDARE ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

Yangın felaketi

Çınaroba ikinci yarıda açıldı: 3-1

Edirne Deplasmanın Galibi Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı

Paşaköy namağlup yola devam

Develispor'dan beş yıldızlı galibiyet

Saruhanlı Devlet Hastanesinde bugün görev yapacak doktorlar

polisi yaralayan motosiklet sürücüsü tutuklandı

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Halk eğitim merkezleri istihdama katkı sağlıyor

Koldereli çocuklarından Başkan Durbay’a duygusal veda!

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Manisa’da eğitim camiasının acı günü

eTwinning 16. Ulusal Konferansı'nda Saruhanlı'dan Büyük Başarı

Dart Yıldız Kızlar İl Birinciliği Halitpaşa’dan

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 12.10.2013 18:07:58 701 0
Tarih: 12.10.2013 18:07 Güncelleme: 12.10.2013 18:07
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri