Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir etken olduğunu belirterek, Ramazan ayında dinlendirilen metabolizmaya birden yüklenmenin sağlık açısından riskli durumlar oluşturabileceğini söyledi.

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi ve tavsiyelerde bulundu.

Bayramda aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade eden Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Tay, vatandaşlardan bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmelerini istedi.

“Oruç bitti şimdi yeme zamanı” diyerek aşırı miktarda besin tüketmenin hazımsızlık ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Tay “Aşırı yemek yemeyin, fazla tatlı tüketmeyin ve mutlaka fiziksel aktiviteye önem verin” dedi.

Ramazan ayı sonrası sağlık ve kilo sorunu yaşamamak için vücudun ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri karşılayacak gıdaların yenmesini tavsiye eden Dr. Tay bayram ve sonrası için beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

“Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir.

Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi için bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, “yaşam stili aktiviteleri” olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.”



KAYMAKAM ACAR'DAN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANLIĞINA ZİYARET

Uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Saruhanlı Halk Eğitim’de Pastacılık Kursunda “Noel Sarma” Heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü öldü; kaza kamerada

TURGUTLU’DA AİLE FACİASI: Boşanma Aşamasındaki Eşini ve Aynı Evdeki 3 Yakınını Silahla Öldürdü, Zanlı Kısa Sürede Yakalandı

2100 Yılında Su Yarışmasında Birincilik Adiloba Ortaokulu’nun: Geleceğe Umut Olan Farkındalık Projesi

TEVFİK BALTA: “Dijital Bağımlılık Toplumumuz İçin Ciddi Bir Sorun”

Çınaroba’da Cami Lojmanı İnşaatı Hızla Yükseliyor

15 YIL SONRA GELEN FİNAL HEYECANI: MANİSA EKİBİ TÜRKİYE FİNALLERİNDE

Paşaköy’de Anlamlı Turnuva: Osman Bilgi’nin Adı Sahada Yaşatılıyor

Saruhanlı’da Deve Güreşleri Festivali Yoğun İlgi Gördü

Saruhanlı'da vefat...

Özgür Özel, Yunusemre’de Toplu Açılış Törenine Katılacak

SALİHLİ YAĞIŞ FELAKETİ YAŞADI

Hacırahmanlıspor Erteleme Maçında Gol Yağdırdı: 7-1

Saruhanlı’da Vefat…

PAŞAKÖY SPOR KULÜBÜ’NDEN KAYMAKAM ACAR’A ZİYARET

Saruhanlı’da Gece Yarısı Yangın Paniği: Belediye ve İtfaiye Ekiplerinin Hızlı Müdahalesi Felaketi Önledi

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanbey Doğa Sporları Kulübü’nden Çırpıcı Dede Dağı Zirve Faaliyeti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.08.2013 17:01:37 0
Tarih: 05.08.2013 17:01 Güncelleme: 05.08.2013 17:01
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri