BATMAN - CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan saha çalışmaları kapsamında gittikleri Batman’da esnaf ve vatandaşların nabzını tuttu. Başevirgen, “Ülkenin batısından doğusuna yaşanan sıkıntılar ortak. Ekonomik kriz herkesi vurmuş durumda. Yüzü gülen ve halinden memnun olan tek bir vatandaşımıza rastlamadık. “ dedi.

“Hep borçluyuz”

Batman’da bir esnafla görüşen Başevirgen’e esnaf hep borç içinde yaşadıklarını söyleyerek “Kimse kazanmıyor. Kazanan esnaf yok. Sattığımızı yerine koyamıyoruz, giderlerimizi çıkaramıyoruz. Böyle sıkıntılı bir yıl görmedim. Ev kira, dükkan kira. Ailem destek olmasa halimiz perişan.” Dedi.

“Herkes yakınıyor ama halkan hiç ses çıkmıyor, artık tepki göstermeli”

Her gün artan fiyatlar nedeniyle mal temin etmekte zorlandıklarını söyleyen bir başka esnaf ise içinde bulunulan duruma rağmen halkın tepkisizliğine dikkati çekerek. “ Çok kötü bir dönemden geçiyoruz. Buna rağmen halktan hiç ses çıkmıyor. Halk çok tepkisiz. Artık tabandan bir hareket gelmesi lazım. Halimiz perişan, işlerimiz durdu. Sattığımız malı sattığımız fiyattan alamaz olduk. Artık bu gidişe dur demek lazım.” Dedi.  

“Nasıl bayram edeceğiz?”

Esnaf ziyaretleri sırasında bir besici ile karşılaşan Bekir Başevirgen, üreticiye işlerinin nasıl gittiğini sordu ancak bin ah işitti. Besici “Hayvanlara günlük 900 liralık yem yediriyorum ama 300 liralık süt satıyorum. Samanın kilosu 7 lira, arpanın kilosu 8 lirayı geçti. Biz nasıl bayram edeceğiz? Bir ineğin günlük masrafı 100 lira. Bir litre sütle bir kilo yem alamıyoruz. Geçen hafta 260 lira olan 50 kiloluk yem 400 liraya çıkmış. Bu hayvanın 1 günlük akşam yemeği. Nasıl besleyelim biz bu hayvanları? 5-6 sene önce 5 bin koyun vardı, şimdi 500 tane kaldı. Herkes sattı. Koyun işiyle uğraşan, besicilik yapan 50 kişi vardı şimdi 5 hane kaldı.  Ben, sen, o, hepimiz işi bırakıyoruz. Saman 5 liraya, arpa 8 liraya çıkarsa niye yapalım bu işi? Bu ülkede vatandaş eti, sütü, peyniri, yoğurdu nerden bulup da yiyecek? 4 bin lira maaşım var, bu ay 8 bin lira elektrik faturası geldi. Evde 3 kişiyiz. Elektrik, doğalgaz, su durmuyor, onlar da peş peşe geliyor. Herkes kafasına göre zam yapıyor. Türkiye bitti artık. Allah hepimizin yardımcısı olsun.” Dedi.

“Ülkede akaryakıt fiyatları yükseliyor ama dünyada da böyle’ sözüne artık kimse inanmıyor.”

20 yıldır boya malzemeleri satan bir esnaf ise “7 ay önce 100 lira olan boya bugün 400 lira. 400 liraya sattığımız zaman o fiyata alamıyoruz. Sürekli sermayeyi küçültüyoruz. Malımı satmasam daha karlıyım. Bugün bir evin boya badanası kabaca 6-7 bin lira. Asgari ücret 4 bin 250 lira. Vatandaş nasıl boyatsın? Çek, senet, kredi kartı, faturalar her ay ödenmek zorunda. Sürekli fakirleşiyoruz, sürekli cepten yiyoruz. Ekmekten mi, sudan mı, yakıttan mı, gezmekten mi keseceğiz? ‘Ülkede akaryakıt fiyatları yükseliyor ama dünyada da böyle’ sözüne artık kimse inanmıyor. Hepimizin iyi kötü bir cep telefonu var. Bütün dünya onun içinde. Açıp baktığımızda neyin ne olduğunu hepimiz görüyoruz. Artık bir nefes almak istiyoruz.” Dedi

“Çocuklarıma bakamıyorum”

Vatandaşa 300 gr kıymayı ancak satabildiğini söyleyen bir kasap ise, “Durum çok kötü. Dükkanım boş. Dolabımda et yok.  Mal alamıyorum, mal satamıyorum. Arpa 50 lira, saman 5 lira. Kıymanın kilosu 120 lira. Yarım kilo 3 yüz gram ancak satıyorum. Vatandaş kilo ile alamıyor. Tavuk bile 100 lira oldu. 5-6 ay önce kıyma 57 liraydı. Vatandaş da alabiliyordu, ben de kazanıyordum. Şimdi köylere hayvan almaya gidemiyorum. Mazot 27 lira, alamıyorum. 50 km ötedeki bir köye hayvan almaya gitmek için 300 lira yakıt parası vermem gerek. Hayvanı alıp alamayacağımı bilmediğim için 300 lira zarar etmeyeyim diye gitmiyorum. Evde 6 kişiyiz, bakamıyorum. Geçinemiyoruz. 20 yıldır ilk defa böyle sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. “ diye dert yandı.



Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 4.06.2022 11:21:00 539 0

Tarih: 04.06.2022 11:21

Haberi Sesli Oku