Başkan Okurda Uyarı! “ÇKS'ye başvurmayan çiftçiler için son tarih 2 Ocak”

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bölgedeki çiftçilere seslenerek, 2023 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının son tarihinin 2 Ocak 2024 olduğunu duyurdu. Çiftçilere eksiksiz başvuru yapmaları çağrısında bulunan Okur, başvuruların tarım desteklemelerinden tam anlamıyla yararlanma açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

         Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2002 yılında uygulamaya konulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) 2024 başvuruları için son gün yaklaşıyor.  Üretiçiler, 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecekler.

         1 Eylül'de başlayan 2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 2 Ocak'ta sona erecek. Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlan-mak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.

-BAŞVURU NASIL YAPILACAK?-

         Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulun-duğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yap-mayan üreticiler yararlanabiliyor.

-BAŞVURU DUYURUSU İL MÜDÜRLÜKLERİ TARAFINDAN YAPILDI-

         İl Tarım Müdürlükleri başvuru süreci hakkında ayrıntıları paylaştı. Müdürlüklerin resmi sayfalarından yapılan açıklamada;

         "2023 üretim yılında ÇKS başvurusu olan; dosyadaki parsel bilgisi ve belgeleri değişmeyen üretici-lerimiz yeni ürün bilgilerini girerek 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını “E-Devlet Kapısı" üzerinden yapabilecek-tir

         İlk defa müracaat eden çiftçilerimiz;

         Kira veya taahhütname (taahhütname belgesi her yıl yenilenecektir.) süresi biten, parsel ekleyip çıkarmak isteyen, hissedar değişikliği olan üreticilerimiz ÇKS'ye kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerimize bizzat müracaat ederek, başvurularını yapabilirler.

         2023 yılı itibariyle dosya üzerindeki muhtar aza imzası kaldırılmış olup sadece dosyasında yeni kiralama belgesi veya taahhütname belgesi bulunan üreticilerimiz dosyalarını Muhtar ve Azaya imzalatacak-tır.

         ÇKS müracaatları ve dosya kabulü, sadece dosya sahibi veya vekâlet verdiği kişi tarafından yapılabilecektir." denildi.

         Eylül ayında başlayan ve 2 Ocakta bitecek olan 2024 yılı ÇKS ( Çiftçi Kayıt Sistemi ) güncellemelerinde sona yaklaşılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından müracaat esnasında kuruma gelişlerin ortadan kaldırıl-ması, beklemelerin önüne geçilmesi, müracaat iş ve ilmelerinin hızla yapılarak zaman kaybının önlenmesi için, 2023 yılında başlatılan e-devlet üzerinden müracaat işlemleri 2024 yılında da devam etmektedir. İlçemiz çiftçileri tarafından oldukça etkin kullanılan e-devlet üzerinden yapılan müracaat oranı bu hafta itibari ile tüm başvuruların % 87 ini teşkil etmektedir. ÇKS müracaatlarının % 80' i tamamlanmış olup, geri kalan % 20'lik kısmın tamamlanması için ise 15 günlük bir süre kalmış olup, çiftçi mağduriyetlerinin önlenmesi açısın-dan ÇKS kayıtlarının ilgili tarihten önce tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Desteklemelerin de alt yapısını teşkil eden ÇKS müracaatı yapılmadığı takdirde çiftçilerimiz mazot-gübre desteklemesi ve havza bazlı fark ödemeleri gibi desteklemelerden mahrum kalmaları söz konusu olacaktır. İlçemiz Ziraat Odası başkanlığınca oluşturulan müracaat n e-devlet üzerinden yapılacak müracaatlar için çiftçilere yol gösterilmekte ve yardımcı olunmaktadır. 

         Bununla birlikte havza bazlı fark ödemeleri kapsamında Buğday, arpa, dane mısır, dane zeytin, pamuk, zeytinyağı, ayçiçeği, sertifikalı tohum kullanımı, or-ganik tarım ve iyi tarım gibi destekleme ödemesi müracaatları da başlamış olup mağduriyetlerin önlenmesi açısından çiftçilerimizin ilgi desteklemelere de bir an önce müracaat etmeleri gerekmektedir.



Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 22.12.2023 10:27:00 981 0

Tarih: 22.12.2023 10:27

Haberi Sesli Oku