Başkan Okur, Zeytinyağına ihracattaki tedbiri kaldırılsın

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 1 Ağustos 2023 tarihinde dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen tedbir kararı 10 aydır devam ettiğini söyledi.

Tedbir kararı alınmasının temel gerekçesi iç piyasada zeytinyağı fiyatlarının düşürülmesi olduğu Ancak, tedbir kararı alındığında 180 lira olan tüketici fiyatı düşmek bir tarafa 350 lira seviyelerine çıktığını, buna karşılık ihracat düşmüş, zeytinyağı stokları rekor düzeylere geldiğini anımsatan Başkan Okur, “Tedbir kararı nedeniyle ihraç edilemeyen zeytinyağları kalite kaybına uğramakta, sızma kalitesini kaybederek rafinajlık zeytinyağına dönüşmektedir. Bu durumun olumsuz sonuçları üreticiye kadar uzanmakta sektörün tümüne zarar vermektedir.” Dedi.

Üreticiler son yıllarda artan maliyetler (mazot, gübre, ilaç, enerji, işçilik) karşısında çok zorlanmalarına rağmen üretme azminden vazgeçmediğini dile getiren Oda Başkanı Okur,  “İhracattaki tedbir kararının yurtdışı piyasa ile iç piyasa fiyat bağlantısını koparması ve artan maliyetler karşısında üretici zarar etmeye başlamıştır. Zeytin üreticisinin zarar etmesi ve üretimden kopma noktasına gelmesi zeytinyağı üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Üretici, İhracat tedbir kararının yarattığı belirsizlik yüzünden önümüzdeki sezonu planlayamaz hale gelmiştir. Oysaki Türkiye 2000’li yılların başından itibaren zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yapmıştır.

2000 yılında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığımız günümüzde 200 milyonu aşmıştır. 2000’li yılların başında 300 bin civarında olan zeytin üreticisi sayımız bugün 500 bini aşmıştır. Türkiye’de 41 ilde zeytincilik yapılır noktaya gelinmiştir.

Türkiye, 2022/23 sezonunda 420 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi olurken, 735 bin ton sofralık zeytin rekoltesi ile dünya birinciliğine yükselmiştir.

Önümüzdeki yıllarda yeni plantasyonlar tam verimli hale geldiğinde Türkiye 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretir noktaya gelecektir.

2024/25 sezonunda ülkemizde 400 bin tonun üzerinde bir rekolte beklemekteyiz. 2023/24 sezonundan 200 bin ton civarı devir stoku ve 50 bin ton Afrin’den gelecek olan zeytinyağını da dikkate aldığımızda 650 bin ton zeytinyağı varlığıyla karşı karşıya kalacağımızı görüyoruz.

Böylesi büyük bir miktarın sadece iç tüketimde değerlendirilmesi mümkün değildir. Ülke olarak bu kadar zeytinyağını koyacak depo bulunmamaktadır. Bu şartlarda ihracat üreticinin sigortası konumundadır. Gerek üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi gerekse de ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz girdisi sağlanabilmesi için dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında 10 aydır süren tedbir kararı hemen kaldırılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

24 Mayıs 2024 Cuma günü zeytin üreticisi yörelerin ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, üretici birlikleri, üretici dernekleri, üretici federasyonları, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi  (UZZK) ve ihracatçı birliklerince kamuoyu ile paylaşılan “Dökme ve varilli zeytinyağı ihracat yasağı derhal kaldırılmalıdır” başlıklı açıklamayı sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Aydoğan Okur, 

“Biz üreticiler, ihracat sigortamızın her zaman elimizde olmasını istiyoruz. Dökme ve varilli ihracata getirilen tedbirlerin ülke ekonomisine, üretime, sektöre ve özellikle de üreticimize zarar verdiğine inanıyoruz. Zeytinyağı ihraç edilebilsin ki üretici olarak ürünümüzün karşılığını alabilelim.

Fırsat yılını ziyan yılına dönüştürmeden ihracattaki kısıtlama tedbirinin bir an önce kaldırılmasını istiyor ve konuyla ilgili görüşümüzü kamuoyu ile paylaşıyorum.” Dedi.



72 saat sonra acı haber geldi! Cansız bedenine ulaşıldı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Osmanlı halk giysileri Çeşme Kalesi'nde sergilenecek

Ege Üniversitesi 17. Tercih Günleri başarıyla tamamlandı

Honda, İzmir'de 100 bin kapasiteli motosiklet fabrikası kuracak

Şehitler Mahallesi’nde Doğalgaz Kazı Çalışmaları 15 Ağustos’ta Başlıyor

Çanakkale Boğazı’nı 45’inde yüzerek geçti, üniversiteyi 51’inde birincilikle bitirdi

Çöp evden 4 kamyon çöp çıktı

TARİŞ, üzüm alımı öncesi avans alım fiyatını açıklayacak

Manisa’da kaçakçılık operasyonlarında 37 şüpheli yakalandı

Yunusemre'de dilenci operasyonu

Manisa’nın tek kadın basketbol takımı diyetisyen kontrolünden geçti

Demirci, ANALİG Tenis Turnuvasına ev sahipliği yapıyor

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Temmuz ayı asayiş ve güvenlik değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Uzmanından yaz sıcaklarında kalp hastalarına hayati uyarılar

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 4.06.2024 11:02:00 1558 0

Tarih: 04.06.2024 11:02 Güncelleme: 04.06.2024 11:02
Haberi Sesli Oku
1.08.2025 16:11:00