ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kırsalda çalışan kadınlar ve gençlerin sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek demesinin ardından, açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçiden geldi.

Bakan Kirişçi, çiftçi kadınlara sosyal güvence hakkı geleceğini ve gençleri aileyi kırsalda tutmayı amaçladıklarını açıkladı.

Kılıçdaroğlu 15 gün önce Edirne’de çiftçi buluşmasında; kadınların ve gençlerin kırsalda kalmaları, üretmeleri lazım. Onların sosyal güvenlik haklarına kavuşması lazım. Kırsalda kaldığı zaman perişan olmaması lazım. Onların sosyal güvenlik primlerini bir şekliyle devletin ödemesi lazım. Bunu hedefliyoruz demişti.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde Meclis Başkanlığına verdikleri kanun teklifini hatırlatarak tüm çiftçi kadınları sosyal güvenliğe kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi.

CHP’li Bakırlıoğlu, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve emeklilik hakkı kazanmaları amacıyla Afyon Milletvekili Burcu Köksal ile birlikte hazırladıkları kanun teklifini 13 Temmuz 2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sundular.

CHP Milletvekilleri Bakırlıoğlu ve Köksal tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi. 

TÜİK rakamlarına göre tarımda istihdam edilenlerin sayısı 4.8 milyon ve bunun yarısını kadınlar oluşturuyor.

Kadınlar aile işletmelerinde çalışıyorlar ücretsiz aile iş gücü olarak tanımlanıyor. Tarım istihdamındaki kadınların yüzde 82’si gibi büyük bir bölümü oluşturuyorlar.

Ülkemizde kadın istihdamında tarım sektörü nemli bir paya sahip olmasına rağmen tarımda çalışan kadınların çok büyük bir kısmı kayıt dışıdır.

Tarım kesiminde kadınların yaptığı ev dışı iş kırsal yapılanma modelinde ev işinin bir uzantısı olarak görülmekte ve çoğunlukla ekonomik faaliyet sınıfına alınmamaktadır.

Kadınlar üretimin her aşamasına aktif bir biçimde katılmalarına rağmen tarımda çalışma kadınlar sosyal güvenlik sisteminin dışında kalmaktadır. Bu durum çiftçi kadınların sosyal güvenlikten ve dolasıyla gelecek güvencesinden yoksun olmasına neden olmaktadır.

Kanun teklifi ile, SGK’dan herhangi bir aylık almayan ve 18 yaşını doldurmuş olanlardan, tarım ve orman işlerinde çalışan kadınların 550 sayılı kanuna göre sigortalı sayılmaları ve sosyal güvenlik primlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca karşılanması sağlanacaktır.

Tarımda en büyük tehlikelerden birisi yaşlanan çiftçi nüfusu odulğuna dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu bu durumın sadece Türkiye’de değil dünyada da önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Bakırlıoğlu sözlerini şöyle dürdürdü. Gençleri kırsalda tutmak, tarımsal faaliyet yapmalarını sağlamak mümkün olmuyor. Tarım çok zahmetli ve gelir az bir faaliyet.

Bugün tarım kesiminin yaş ortalaması 55’i geçmiş durumda. Yaşlı nüfus tarımdan çekildiğinde tekrar dönüşü mümkün değil. Oluşan istihdam boşluğunu bir türlü dolduramıyoruz.

Bu nedenle gençleri ve kadınları kırsalda tarımsal faaliyet yapmalarını sağlamak için desteklenmeleri ve sürdürülebilir tarım için öncelikle tarım istihdamının artırılması gerekiyor.

Bunun içinde kadınlar ve gençlerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmeleri ile mümkün.

 



Turgutlu'da 32 yaşındaki genç silahla hayatına son verdi

Manisa’da kamyonetin çarptığı bisikletli öldü

Evinin bahçesinde ağaç kesmeye çalışan adam feci şekilde can verdi

Yıldırım düşen 50 yaşındaki ağaç ortadan ikiye bölündü

İzmir’de hareketli anlar: Rehine operasyonu

O saldırganının ifadesi ortaya çıktı: Fuarı kana bulayacaktı

Damadın eniştesinden ilginç düğün hediyesi

METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Kask ve kaldırım denetiminde 1,7 milyon lira ceza

Manisa’da öğrencilere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

Son ankette büyük sürpriz! Tahminler altüst oldu...

Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 26.08.2022 06:32:00 1026 0

Tarih: 26.08.2022 06:32 Güncelleme: 26.08.2022 06:32
Haberi Sesli Oku
17.09.2025 05:54:00