Anahtar Kelimeler: 0

AT ARABACILIĞI TARİH OLDU

 

SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde geçmişte en gözde meslekler arasında bulunan at arabacılığı, günümüzde tarihe karışan mesleklerden biri oldu.

 

Saruhanlı’da 45 yıl boyunca at arabası ile nakliyecilik yapan ve bu mesleğin ilçedeki son temsilcisi olarak bilinen Mehmet Güçbilekli (61) yarım asırdır sürdürdüğü mesleğini bıraktı.

 

İlçede “Arabacı Mehmet” lakabıyla tanınan evli ve 3 çocuk babası Güçbilekli, tarih sahnesinden silinip giden “At arabacılığı” mesleğine nasıl başladığını ve bu mesleği neden bıraktığını Kardelen muhabirine anlattı.

 

At arabacılığı kazancı ile 3 çocuk büyüttüğünü ve 45 yıl boyunca evinin bakımını buradan kazandığı parayla yaptığını ifade eden Mehmet Güçbilekli, şunları kaydetti;

 

“Ben 8 yaşındayken babam vefat etti. İlkokulu bitirdikten sonra evimizin bakımını yapabilmek için çalışmaya karar verdim. 1960’lı yıllarda ilçemizde at arabacılığı en gözde ve en yaygın mesleklerin başında geliyordu. Bende at arabası ile nakliye işine başladım.

 

O yıllarda traktör ve otomobil çok fazla yoktu. Evlere odun, kömür, tuğla, kiremit at arabalarıyla taşınırdı. Tarlaya işçi götürürdük, çırçır fabrikalarına pamuk çekerdik. Sünnet düğünlerinde sünnet çocuğunu gezdirir para kazanırdık.

 

İlçemizde 30-40 civarında at arabası vardı. Şimdi ki taksi durakları gibi bizimde şu an İş Bankası şubesinin bulunduğu yerde bir durağımız vardı. Müşteri gelir bizi orada bulurdu. Çok çalışırdık, çok iyi paralar kazandık. Ancak şimdi bu meslek tarih oldu.”

 

Saruhanlı’da bu mesleği yürüten en son kendisinin kaldığını, geçen yıl kendisinin de bu işi bıraktığını dile getiren Güçbilekli, eski işlerin kalmadığını belirterek şöyle devam etti;

 

“Traktör, otomobil gibi araçlar çoğalınca bizim işler durgunlaştı. Son yıllarda hiç iş gelmemeye başladı. İş olmayınca atın bakımını yapmak da zor. Para kazanamayınca ata ne yedirip, ne içireceksin. Ben de ‘artık yeter’ dedim. Mesleği bıraktık. Yine de çok şükür 45 yıl bu işten ekmek yedim. Çok güzel bir meslekti ama yok olup gitti.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 3.09.2012 19:46:04 1157 0

Tarih: 03.09.2012 19:46
Haberi Sesli Oku
19.06.2025 16:39:00