Anahtar Kelimeler: Aşureye şeker eklemeyin

BESLENME - Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ?Aşureye ayrıca şeker eklemeye gerek yoktur. Yeterli miktarda taze ve kuru meyve eklediğinizde şekere lezzet olarak da hiç ihtiyaç duymayacaksınız. Yeterince meyve ile son derece yumuşak ve sağlık açısından güvenli dozda bir tatlı tat yakalayabilirsiniz? dedi.

Muharrem ayı dolayısıyla tüketilen aşure vazgeçilmez damak tatlarından biri. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, aşurenin son derece yararlı bir tatlı olduğunu belirterek, aşurenin içine şeker konulmamasını, damak tadına göre aşure pişirilirken en son eklenecek meyvelerin aşureye hem özel bir lezzet, hem de şeker tadı katacağını söyledi. Sayın, ?Aşure, zamanının en büyük buluşlarından biri. Sebebi içeriğindekilerde saklı. Dilerseniz aşureyi bileşenlerine ayırıp yararlılıklarına bakarak bunu kanıtlayalım. Kuru fasulye ve nohut, lifleri sayesinde tok tutar, kanseri, kalp hastalıklarını, kabızlığı önlemeye yardımcıdır. Bu kuru bakliyatlar vejetaryenlere uygun bitkisel demir ve fosfor içerir. Aşurenin bakliyatlarını önceden suda bekletip, düdüklü tencerede pişiriniz. Basınçlı buharı pişirme tekniği olan düdüklü tencere, vitamin ve mineral kayıplarını da azaltır. Tahıllardan aşurelik buğday sayesinde de yine aşure iyi bir lif kaynağı olmuştur. Kaynamayla kayba uğrayan B vitaminleri, buğdayın yüksek su emme kapasitesi sayesinde aşureye geri döner. Bu sayede cilt ve sinir sağlığı için aşure iyi bir besin haline gelir. Buğdayı hafif diri bırakınız. Böylece glisemik indeks yükselmeyecek, ayrıca vitaminler de daha iyi korunacaktır" dedi.

Kuru meyvelerin içerdiği lifler sayesinde kanseri, kalp hastalıklarını, kabızlığı önlemeye yardımcı olduğunu belirten Işın Sayın, ?Aşureye özgü klasik kuru meyvelerden kayısı A vitamini, kuru üzüm demir minerali, kuru incir kalsiyum ve magnezyum minerali bakımından yoğundur. Böylece aşurenin kasların gevşemesi, kas ağrılarının azalması, kemiklerin güçlenmesi ve göz sağlığı için iyi bir kaynak olması sağlanır. Taze meyveler ise aşureye en son eklenip fazla kaynatılmadan altı kapatılmalıdır. Meyveyi diri bırakmak en iyisidir. Hatta C vitamini pişirmeyle özelliğini yitirmesin diye mümkünse ocağın altını kapattıktan sonra meyveyi çiğ olarak ekleyin, pişirmeden karıştırıp bırakın. Böylece C vitamninden de yararlanmış olursunuz. C vitamini antioksidandır. Cilt ve hücre yenilenmesi, kanserin önlenmesi, kalp kası sağlığı, dinamizm ve bağışıklık için önemlidir? diye konuştu.

Diyetisyen Işın Sayın, ?Aşureye eklenen kuruyemişlerdeki vitamin E sayesinde hormon dengesi desteklenir. Vitamin E, kısırlık ve kanseri önlemeye yardımcıdır, yaşlanmayı geciktirir, cildi yeniler. Kuruyemişteki vitamin B2 sayesinde aşuredeki karbonhidratlar daha kolay enerjiye dönüştürülür. Vitamin B2 içeriği ile de aşure kansızlığı önlemeye yardımcıdır. Ciltte kuruluğu önler. Vitamin B6 içeriği de sinir sistemi ve cilt sağlığı için değerlidir? ifadelerini kullandı.

"AŞUREYE BOL TARÇIN EKLEYİN"

?Aşurenin vazgeçilmezi olan tarçın aslında onun bütünleyicisidir? diyen Sayın, ?Tarçın henüz kesin olarak kanıtlanmış değilse de bazı araştırmalara göre kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. Aşuredeki tahıl, bakliyat, yaş ve kuru meyvelerde kaliteli yani glisemik indeksi yüksek olmayan karbonhidratlar bulunur. Glisemik yük dikkate alındığında ise kan şekerini dengeleyici olan tarçına ihtiyaç vardır? şeklinde konuştu.

?AŞUREYE ŞEKER KATMAYIN?

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ?Aşureye ayrıca şeker eklemeye gerek yoktur. Aşurelik buğday, kuru bakliyat, taze ve kuru meyve gibi yüksek lifli bileşenler sayesinde başka birçok tatlıya kıyasla glisemik indeksi çok daha makul, harika bir karışımdır. Şeker ilavesi ise aşurenin bunca yararlılığını tartışmalı hale getirmeyin. Yeterli miktarda taze ve kuru meyve eklediğinizde şekere lezzet olarak da hiç ihtiyaç duymayacaksınız. Yeterince meyve ile son derece yumuşak ve sağlık açısından güvenli dozda bir tatlı tat yakalayabilirsiniz? dedi.



Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 29.10.2015 08:31:20 446 0

Tarih: 29.10.2015 08:31 Güncelleme: 29.10.2015 08:31
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
3.08.2025 10:13:00