HABER MERKEZİ - Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, "Arı kuşu sorunu, sadece arıcıları değil, bölge ekonomisini de etkileyen bir sorundur" dedi.

Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki arıcılar, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde arılarını arı kuşuna kaptırdığını ifade ederek, "Arı kuşu sorunu, sadece arıcıları değil, bölge ekonomisini de etkileyen bir sorundur" dedi.

Konu ile ilgili bilgi veren Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, “Bölge arıcılarının en büyük korkusu arı kuşudur. Arı kuşu, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. Bu mevsimde arıcılar, arılarını arı kuşuna kaptırıyor. Her kovanda üretim yüzde 30 oranında düşüyor. Yani her arıcı, arılarının yüzde 30`unu arı kuşuna kaptırdı. Şu anda sadece Gevaş’ta değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bir sorunu bu. Bölgedeki üniversitelerin bu konuya el atmasını talep ediyoruz” dedi.

Van ilinde 90 bin arı kovanının mevcut olduğunu belirten Çenberlitaş, “Arıcılıktan 600 aile geçimini sağlıyor. Bölgemiz, arıcılığın yapılabileceği en uygun yer. Ayrıca kaliteli ve organik bal konusunda da ilimiz, ülkede sayılı illerden birisi. Burada üretilip dışarıya satılan bal miktarı oldukça fazladır. Ancak arı kuşu sorunu, birçok arıcıyı zor durumda bırakmıştır. Bunun çözülmesi lazım. Bu sorun sadece arıcıların değil, dolaylı yönden bakıldığında bölge ekonomisini de etkileyen bir sorundur” şeklinde konuştu.



Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 26.09.2014 09:46:38 1144 0

Tarih: 26.09.2014 09:46
Haberi Sesli Oku
7.07.2025 08:59:00