Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı Kaymakamlığı ve Saruhanlı Ziraat Odası tarafından ortaklaşa yürütülen alternatif ürün arayışı kapsamında, Saruhanlı’nın Bahadır Mahallesinde bir çiftçi teşvik edilerek ceviz bahçesi oluşturulduğunu bildirdi.    

Odası Başkanı Okur, Kardelen Gazetesine  yaptığı açıklamada ilçede girişimci bir çiftçi tarafından Ziraat Odası’nın teknik desteği ve tarımsal danışmanlığında 30 dekar araziye ceviz fidanı dikildiğini, bu fidanların hızlı bir şekilde geliştiğini belirtti.

 Saruhanlı’da bir ilki gerçekleştirdiklerini dile getiren Okur, cevizin tütün ve zeytine alternatif olmasını beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu:“Ceviz ağacı ilçemizde bazı evlerin bahçesinde ve arazilerde var. Ancak ticari amaçlı üretimi yoktu. İlçemizde 120 bin dekar alanda zeytin, 30 bin dekarda da tütün üretimi yapılıyor. Ceviz üretimi zeytin ve tütüne alternatif olabilir. Çünkü tütün ve zeytinin piyasada ki değeri belli. Tütünün kilogramı 10, zeytinin de 2-3 lira. Ancak ceviz kabuklu 15, kabuksuz 30 liradan satılıyor. Ceviz hiçbir zaman üreticinin elinde kalmaz, pazarı ve alıcısı var. Bu ürün aynı zamanda sağlık açısından da çok faydalıdır. İnşallah projemiz gerçekleşir, Saruhanlı ceviz üretimiyle de adını duyurur.”

 Okur, araziye dikilen Chandler cinsi cevizin Amerika’da 1970’li yıllardan bu yana üretildiğini, ülkemizde ise son 10 yıldır dikiminin yapıldığını belirterek bu ceviz türünün yüksek verimi ile kendini ispatlamış bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

 Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Süleyman Bilgin ise 30 dekar araziye 8’er metre arayla 800 adet ceviz fidanı diktiklerini bu ceviz fidanlarının toprak ve iklim şartlarını benimseyerek hızla ilerlediğini anlattı.

 Bilgin, cevizin dikiminden 6 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen meyve vermeye başladığını, 10 yıl sonra 20 kilograma, çok iyi bakıldığında ise 50 kilograma kadar çıkabildiğini kaydetti.

 Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Oda Başkanı Aydoğan Okur birlikte ceviz ekili alanda inceleme yaparak, ceviz fidanlarındaki hızlı gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

 Kanyılmaz, yörede alternatif ürün olması beklenen ceviz için kendi üzerine düşeni yapacaklarını ifade ederek, Saruhanlı için hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

 

 



Görevde 2 Yıl: Aynı Azim, Aynı Kararlılık

Saruhanlı'da vefat...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yarın Manisa'ya geliyor

Saruhanlı’da tarla değil servet! Satışa çıkarıldı…

Balıkesir Sındırgı’da korkutan deprem

Otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi’nde Başarılı ve Özellikli Operasyon

BAŞKAN CILLI’DAN 2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ MESAJI

Saruhanlı Belediyesi’nden Kurtuluş Mahallesi’ne Yeni Hizmet

Saruhanlı Belediyesi’nde memurlara yüzde 120 zam

TİRKEŞSPOR ZİRVEYE AYAR VERDİ: 1-2

Akhisar'da masaj salonlarına fuhuş operasyonu: 3 tutuklama

Manisalı sporcular tarihi şampiyonada madalya arayacak

SARUHANLI 2’NCİ DEVE GÜREŞİNE HAZIRLANIYOR 18. Deve Güreşleri Festivali’ne Davetlisiniz!

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem: Sosyal Risk Haritası Çalışmaları Manisa’da Değerlendirildi

SARUHANLI’DA 62. KÜTÜPHANE HAFTASI “İYİLEŞTİREN KÜTÜPHANE” TEMASIYLA KUTLANDI

Yunusemre’de 65 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu

Saruhanlı'da Kırsalda Bereket Projesi ile Küçükbaş Hayvancılığa Destek Başlıyor

IRAKLI ÜNLÜ SUNUCU SHAHAD SALMAN TÜRKİYEDE

DERYA ŞEN İLE ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM

KAYMAKAM ACAR'DAN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKANLIĞINA ZİYARET

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
23.06.2014 16:25:41 0
Tarih: 23.06.2014 16:25 Güncelleme: 23.06.2014 16:25
Haberi Sesli Oku