Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yeliz Yaman, viral salgınlara karşı doğal önlemler almanın mümkün olduğunu, bunun yolunun direncin yükseltilmesinden geçtiğini belirterek, "Bu konuda propolis ve zerdeçal bizim için iyi yardımcılar olacaktır." ifadesini kullandı.

Yaman, yaptığı yazılı açıklamada, henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmayan koronavirüse karşı herkesin önlem almaya çalıştığını belirtti.

Viral olarak yayılan virüslere karşı alınacak bazı önlemler olduğunu aktaran Yaman, öncelikle ellerin sık sık yıkanması ve hijyen kurullarına ekstra dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yaman, hasta kişilerle temastan kaçınmanın ve yetkililerin uyarılarını dikkate almanın önemine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Viral salgınlara karşı doğal önlemler almak da pekala mümkün. Bunun yolu kendi direncimizi yükseltmekten geçiyor. Bu konuda propolis ve zerdeçal bizim için iyi yardımcılar olacaktır. Arılar propolisi, kovanın hijyenik kalması için ve kovanda oluşan çatlakların kapatılmasında kullanır. Aynı zamanda zararlı bakteri, virüs ve mantarlara karşı kovanın korunması, böcek ve diğer hayvanların kovana girişinin engellenmesi amacıyla kullanmaktadır. Propolis, benzer bir etkiyi insan bünyesinde de göstermektedir. Flavonoidler ve fenolik maddeler bakımından zengindir. Bileşiminde polifenoller, vitamin ve mineraller bulunmaktadır."

Yaman, yapılan araştırmalara göre, propolisin, virüs ve zararlı mikroorganizmalara karşı vücut direncini artırıcı, antiseptik ve antidiyabetik etkilerinin bulunduğunu, kapsül, tablet ve sıvı şeklinde kullanılabileceğini bildirdi.

Vücut tarafından emilimi fazla olması dolayısıyla propolisin sıvı formunun kana daha hızlı karışarak kısa zamanda etki gösterdiğini belirten Yaman, "Damla formuna getirmek için su, gliserin, alkol gibi maddeler kullanılmaktadır. Propoliste dikkat edilmesi gereken husus, bitkisel gliserinde çözülebilen özelliklerde üretilmiş ürünleri tercih etmekten geçiyor. Bu yöntem aynı zamanda helal üretim yöntemidir. Bu tür ürünleri yerli ve güvenilir markalardan temin ediniz.'' ifadelerini kullandı.

- "Toz zerdeçal tıbbi özellikleri olan bileşikler barındırıyor"

Yeliz Yaman, zerdeçalın da Hindistan'da binlerce yıldır baharat ve şifalı bitki olarak kullanıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yapılan bilimsel araştırmalar, toz zerdeçalın gerçekten tıbbi özellikleri olan bileşikler barındırdığını ortaya çıkarmıştır. Curcumin, zerdeçalın ana aktif bileşenidir. Güçlü anti-inflamatuar etkileri vardır ve çok güçlü bir antioksidandır. Direnci artıran zerdeçal ile enfeksiyon hastalıkları daha kolay atlatılabilir. Zerdeçal, her türlü tüketilebilir fakat içerdiği curcumin yalnızca yağda çözünebilir. İnsan metabolizması bu etken maddeden yararlanma yeteneğine sahip değildir. Curcumin ancak çok özel yöntemler ile ekstre formunda üretilebilir. En etkili yöntemlerinden biri de soft gel şeklinde zeytinyağı ve karabiber bileşimiyle elde edilmesidir."

Bu ürünlerin tüketimiyle ilgili hususlara işaret eden Yaman, 2 yaş altı çocuklar ve arı ürünlerine karşı hassasiyeti olanların propolisi kullanmamasını önerdi.

Yaman, zerdeçalın, ayrıca safra taşı olan ve diyabet hastaları için ilaç etkileşimleri söz konusu olabileceğinden bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek, "Gebelerin ve emzirenlerin zerdeçal kullanmaması gerekmektedir." ifadesini kullandı.



Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Alaşehir'de kaçak tütün operasyonu

Manisa’da YKS mobil tercih danışma noktaları kuruldu

Manisa'da 5 binin üzerinde sentetik ecza hapı ele geçirildi

Gençlik Meclisi kuruluyor

Salihli’nin tarihi mahallesinde eller yağmur için semaya açıldı

Manisa’da zeytin bahçesinde asırlık top mermisi bulundu

Gözaltına alınan doktor serbest bırakıldı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Otobüs şoförleri arasında yol kenarında bıçaklı kavga: 1 yaralı

Bodrum Bale Festivali "Kuğu Gölü" ile başladı

Motosikletle takip ettikleri şahsa kurşun yağdırdılar…

72 saat sonra acı haber geldi! Cansız bedenine ulaşıldı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Osmanlı halk giysileri Çeşme Kalesi'nde sergilenecek

Ege Üniversitesi 17. Tercih Günleri başarıyla tamamlandı

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Mutfak 14.02.2020 08:32:00 4803 0

Tarih: 14.02.2020 08:32 Güncelleme: 14.02.2020 08:32
Haberi Sesli Oku
2.08.2025 09:01:00