SAĞLIK - Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Çetin, aşırı kilo ve ilerleyen yaş nedeniyle oluşan eklem hastalığıyla ilgili, Cilde sürülen akıllı jeller, cilt altına geçerek eklem kıkırdağındaki sürtünmeyi azaltıyor” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Çetin, aşırı kilo ve yaşlı insanlarda çok sık rastlanan eklem hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi. Alp Çetin, sıklıkla diz, omurga ve kalça gibi yük taşıyan eklemlerde meydana gelen ağrı nedeniyle hastaların merdiven inip çıkmaları ve çömelmelerinde zorlandıklarını belirtti. Çetin, eklem kıkırdağının bozulmasıyla eklem hareketleriyle sürtünmenin artığını ve kıkırdak kaybı ilerleyerek eklemle ilgili fonksiyon kayıplarının ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti.

HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ ÖNLÜYORUZ”
Osteoartritte kıkırdak kaybını onaran ve eski haline getiren bir tedavi olmadığını vurgulayan Çetin, Hastalığın yol açtığı semptomları gidermeyi ve hastalığın ilerlemesini önlemeye çalışıyoruz” dedi.
Tüm tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda son seçeneğin cerrahi tedavi olduğuna dikkat çeken Çetin, nano teknoloji ürünü akıllı jellerin 2103'ten beri kullanıldığını kaydetti.
Jelle ilgili bilgi veren çetin, Osteoartrit tedavisinde cilt üzerine sürülen topikal tedavi yöntemleri arasına konulabilecek akıllı jel, cilde uygulanan ilaçsız, su bazlı bir jel. Sekuezom adı verilen nano yapıları içeriyor. Bunun dışında farmakolojik bir madde içerisinde yer almamaktadır. Bu nedenle yan etki açısından oldukça güvenlidir. Herhangi bir sistemik yan etkiye sahip değildir. Ayrıca etken madde içermediği için ilaç etkileşimi de yoktur” dedi.
Akıllı jelin osteoartrite bağlı eklem ağrılarının giderilmesi ve fonksiyonlarının artırılması amacıyla kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Alp Çetin, Diz eklemi osteoartritin en sık gözlendiği eklemdir. Diz ekleminde, kalça, omuz, bilek eklemi gibi osteoartrit gelişebilecek diğer eklemlerde de kullanılabilir. Osteoartritin kronik ağrısı için önerilen mevcut tedaviler genellikle yeterli değildir ya da zaman zaman yan etkileri nedeniyle kullanılamazlar. Akıllı jel, osteoartrite bağlı ağrısı olan ve mevcut tedavi protokolleri uygulanmasına rağmen ağrıları yeteri kadar düzelmeyen ya da yan etkiler nedeniyle mevcut tedavilerin uygulanamadığı hastalar için uygundur” şeklinde konuştu.
Akıllı jelin çok küçük parçalı yağ moleküllerinin, cilt altına geçerek eklem bölgesine ulaştığını kaydeden Çetin, Osteoartritte temel sorun eklem kıkırdağının bozulmasıdır. Bunun yanında eklemin diğer yapıları da hasar görür. Ayrıca eklem içerisindeki fosfolipitlerde de azalma olur. Fosfolipitler eklem kayganlığı ve fonksiyonu için önemlidir. Akıllı jel, içerdiği çok küçük parçalı yağ molekülleri uygulama bölgesinden cilt altına geçerek eklem bölgesine ulaşır. Eklem kıkırdağını kaplayarak sürtünmeyi azaltıcı kaygan bir tabaka oluşturur ve bu sayede osteoartrite bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığın azaltır. Akıllı jel kullanan hastalar genellikle 4-5 gün içinde ağrılarının azaldığını belirtmektedir.



Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

Belediye önüne Başkan Zeyrek’e acı veda

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 14.02.2015 09:46:42 1013 0

Tarih: 14.02.2015 09:46
Haberi Sesli Oku
17.06.2025 16:22:00