Anahtar Kelimeler: Adaçayı Çiftçiye Umut Oldu

SARUHANLI/PAŞAKÖY - Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Programı (IPARD) kapsamında alternatif ürünlere yönelen üreticiler, Manisa´nın Saruhanlı İlçesi´nde ilk kez adaçayı üretti.

Saruhanlı´nın Paşaköy Mahallesi´nde 2013 yılında deneme amaçlı 12 dekar tarlada adaçayı yetiştiren Osman Murdan, dikimi bir kez hasadı ise 7 yıl yapılan ürünün çok ekonomik olduğunu söyledi. IPARD projesi kapsamında adaçayı tarımı yapmaya karar verdiğini anlatan Murdan, 2 yıl önce ekim yaptığını belirterek, "Bölgemizde alternatif olarak en akılcı ürünün adaçayı olduğuna karar verdim. Deneme amaçlı 12 dekar tarlada ekim yaptım. Dikimi bir defa yapılıp hasadı 7 yıl devam ediyor. Hasat edildiği birinci yıl bütün masrafını karşılıyor. Bu nedenle çok karlı bir yatırım. Dekar başına ortalama 300 kilo ürün alıyorum. Mısır ve pamuk iyi gelir getirmediği için alternatif ürünlere yöneldik. Bu ürünü denemek isteyenler Ziraat Odası´ndan destek alabilir. Ben de yol gösterebilirim. 7 yıl boyunca 3´er kez hasat edildiği için karlı bir yatırım" diye konuştu. Murdan, adaçayını kilosu 3.5 liradan sattıklarını da söyledi.

-AZ SU İSTİYOR-

Adaçayı tarlasında incelemelerde bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, son yıllarda ilçedeki üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiklerini belirterek, "Bir zamanlar tütün ve pamuğun altın yıllarıydı. Ancak 1990´lı yıllardan itibaren aşama aşama değer kaybetti ve yöremizde tarih oldu. Bu nedenle de üreticilerimiz alternatif ürünler yetiştirmek zorunda kaldı. Çilek, antep fıstığı, badem ve ceviz alternatif ürünler arasında sayılabilir. Ancak ilk kez ilçemizde adaçayı hasadı yapılıyor. Böyle yeni ürünlere yönelen arkadaşlara her türlü destek vermeye hazırız" dedi. 

Adaçayının az su isteyen bir bitki olduğuna değinen Başkan Okur, "Fazla su istememesi bizi umutlandırıyor. Çünkü ovamızdaki yer altı suların çekilmesi bizleri endişelendiriyor. Böyle ürünlerin yetiştirilmesi hem üreticiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak" diye konuştu.



Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

Manisa Belediyesi Yeni Akit ve Zekeriya Say için harekete geçti!

Bir Lokma Bin Dua: Ferdi Başkanımızın Aziz Hatırasına

Merhum Başkan Zeyrek anısına hayır yapıldı

Başkan Zeyrek’i kurtarmak için zamanla yarışıldı

SARUHANLI’DA JANDARMA TEŞKİLATININ 186. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Havuzlarla ilgili korkutan gerçek

CHP Genel Başkanı Özel, Başkan Zeyrek için düzenlenen mevlide katıldı

Nehir Zeyrek’ten Tepki: ‘O adamı nasıl serbest bırakabiliyorsunuz?’

Yarbay Melih Gülova şehadetinin yıldönümünde Manisa’da anıldı

Başkan Zeyrek'in avukatından yazılı açıklama

Ferdi başkanın ailesine taziye akını devam ediyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde 'bilirkişi raporu' netleşiyor

Özgür Özel'den Ferdi Zeyrek’e Son Veda!..

Ferdi Zeyrek için taziye kabulüne başlandı

Binlerce Manisalı, Ferdi Başkanlarını gözyaşlarıyla uğurladı

Özgür Özel Zeyrek ailesini biran olsun yalnız bırakmadı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 10.10.2015 16:02:37 744 0

Tarih: 10.10.2015 16:02
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri
21.06.2025 18:08:00