FATİH SULTAN MEHMET`İN KOMUTANLARINDAN RUM MEHMET PAŞA'NIN TALİMATIYLA 500 YIL ÖNCE MANİSA'DA YAPILAN BEDESTEN'DE İLETİŞİM UZMANI CANTEN KAYA TARAFINDAN SEMİNER VERİLDİ 
- RESTORASYON ÇALIŞMALARININ ARDINDAN MANİSA'NIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLMASIYLA BİRLİKTE ŞEHZADELER BELEDİYESİNE DEVREDİLEN VE İÇ DİZAYNI TARİHİ DOKUYA UYGUN OLARAK DÜZENLENEN RUM MEHMET PAŞA BEDESTENİ, İLK ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

MANİSA - Manisa'da, yaklaşık 500 yıl önce Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan tarihi bedesten de yıllar sonra ilk etkinlik yapıldı. 
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Şehzadeler Belediyesi organizasyonuyla İletişim Uzmanı Canten Kaya tarafından tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nde Ekip Olmak konulu seminer verildi.
Manisa'nın büyükşehir olmasıyla birlikte Şehzadeler Belediyesi'ne devredilen ve iç dizaynı tarihi dokuya uygun düzenlenen Rum Mehmet Paşa Bedesteni ilk etkinliğe ev sahipliği yaptı. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Şehzadeler Belediyesi organizasyonuyla İletişim Uzmanı Canten Kaya, tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nde Ekip Olmak konulu seminer verdi. Seminere Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler, Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Korkmaz ve sağlık çalışanları katıldı. İyi bir ekip olmanın özelliklerini anlatan İletişim Uzmanı Canten Kaya, hayatın içinden verdiği örnekle hem öğretti hem güldürdü.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLSUN”
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de bugün 500 yıllık bir tarihi eserde ilk toplantıyı yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Rum Mehmet Paşa bedestenindeyiz. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Biz de Şehzadeler Belediyesi olarak iç dizaynını gerçekleştirdik. Tarihi mekana uygun bir düzenleme oldu. Çok şükür bugün de sağlıkçılarımızın katılımıyla, Canten Kaya hocamızın ekip ruhuyla ilgili güzel bir seminer gerçekleştirildi. Şehzadelere, Manisa'mıza hayırlı olsun. Türkiye'ye örnek olsun, tarihi eserler çürümeye terk edilmesin. Ruhuna uygun bir şekilde canlandırılsın, kültürün sanatın merkezi haline dönüştürülsün. Tarihimize sahip çıkmaktan böyle güzel eğitimleri organize etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.” 
Başkan Çelik, 300 kişi kapasiteli mekanın Şehzadeler Belediyesi tarafından nikah ve çok amaçlı salon olarak ilçeye kazandırıldığını söyledi. Seminer sonunda Kaya'ya Manisa'nın ürünlerinden oluşan bir hediye sepeti ile çiçek takdim edildi.

RUM MEHMET PAŞA BEDESTENİ
Manisa'daki bedesten, Fatih Sultan Mehmet`in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından İstanbul`da yaptırılan cami ve medreseye vakıf olarak inşa edilmiştir. Kuzey - Güney yönünde uzanan enine dikdörtgen bir planlı olan tek katlı yapı içten içe 42 x 10 metre ölçülerindedir. Dört yönden giriş kapısı bulunmaktadır. Bina içten beş sivri kemerle altı bölüme ayrılmış ve üst örtü içten beşik tonozla kapatılıp dıştan klasik kiremitli bir kırma çatı ile örtülmüştür. Dış cephelerde 29 dükkan yer almıştır. Güney ve batı girişlerinin dış kısımlarında daha geç devirlerde yapılan birer çeşme bulunmaktadır. Yapının inşaat malzemesi taş ve tuğladır. Günümüze oldukça iyi korunarak ulaşan bedestenin içinin küçük bölümler halinde satılmış ve bu bölümler yer yer tuğla duvarla çevrelenerek binanın plan özelliği bozulmuştur. Çeşitli kişilerce hurda deposu olarak kullanıldıktan sonra yakın dönemde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla restore edilen bedesten, Manisa'nın büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte Şehzadeler Belediyesi'ne devredildi. Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni, Şehzadeler Belediyesi tarafından nikah ve çok amaçlı salon olarak ilçeye kazandırıldı. 300 kişi kapasiteli mekan tarihi yapıya uygun şekilde dizayn edildi.



Saruhanlı'da İlköğretim Haftası Kutlaması

Babasının bıçakladığı çocuk hayatını kaybetti

Egeli akademisyene "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanı verildi

Saruhanlı’da İZSU’nun yeni su kuyusu girişimine tepki büyüyor

Manisa'da şüphelilerin üzerinden uyuşturucu çıktı

DEÜ TIP FAKÜLTESİ'NİN YENİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ

Liselilerin tehlikeli şakasında bir öğrenci ölümden döndü

Muradiye Engelsiz Yaşam Merkezi'nde yeni eğitim yılı başladı

Manisa'da ahşap palet fabrikasında yangın

Demirci’de ilk kez pepino yetiştirildi

Saruhanlı Belediyesinden Şatırlar Mahallesi’nde Gölet Temizliği

Sarıgöl CHP Kongresi yapıldı

Boş tarlada erkek cesedi mahalleyi karıştırdı!

Deniz Kuvvetleri'ne FETÖ operasyonu! Çok sayıda isim gözaltında...

Turgutlu'da 32 yaşındaki genç silahla hayatına son verdi

Saruhanlı’da İZSU’nun yeni su kuyusu girişimine tepki büyüyor

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 15.01.2015 09:40:28 5810 0

Tarih: 15.01.2015 09:40 Güncelleme: 15.01.2015 09:40
Haberi Sesli Oku
17.09.2025 17:38:00