Anahtar Kelimeler: 0

472. ULUSLAR ARASI MESİR FESTİVALİ BAŞLADI

 

MANİSA - 472.Uluslararası Manisa Mesir Festivali, Sultan Camisi'nin avlusunda mesir karılmasıyla başladı.

 

Çelenk koyma töreni, Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden çevre düzenleme çalışmaları nedeniyle Şehitler İlköğretim Okulu'nun bahçesindeki Atatürk Anıtı'nın önünde yapıldı.

 

Törene, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım ve diğer protokol üyeleri ile Çin'in Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı Cheng Yong, Bosna Hersek'in Prijedor Belediye Meclisi Başkanı Azra Paşaliç ve meclis üyeleri ile Bulgaristan, Yunanistan, Fildişi ve Çin'den halk Oyunu ekipleri katıldı.

 

Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından, törene katılanlar, Manisa Valiliği'nin önünden geleneksel mesir macunu karma töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar düzenlenen kortej yürüyüşüne katıldı. Cami avlusunda düzenlenen mesir karma töreninden önce nevruz kutlaması da yapıldı. Halk Oyunları ekibi ile Manisa Belediyesi Mehter Takımı'nın gösteri sunduğu kutlamada, törene katılanlara nevruz geleneklerinden biri olan rengarenk boyanmış yumurtalar dağıtılarak "yumurta tokuşturma" Oyunu oynandı.

 

Vali Daşöz, törende yaptığı konuşmada, mesir ve nevruzun kültürel açıdan büyük anlamlar ifade ettiğini belirtti. Nevruzun birliğin ve beraberliğin simgesi olduğunu ifade eden Daşöz, şunları söyledi:

 

"Nevruz, kardeşliğimizin simgesi olan bir gündür. Nevruz yeni başlangıçların, yeni umutların yeşerdiği bir gündür. Çok önemli tarihi, doğal ve kültürel değerlere sahip Manisa'mızın turizmde de markalaşması, gelişmesi adına nevruzun ismine uygun şekilde yeni bir başlangıç, yeni bir yolculuk olmasını diliyorum. Mesir ve nevruz gibi tüm marka değerlerimizi hem marka hem turizm kenti olma yolunda en iyi şekilde değerlendirmek hepimizin ortak hedefi olmalıdır."

 

Daha sonra, Vali Daşöz ve diğer protokol üyeleri, nevruz ateşinin üzerinden atladı. Nevruz kutlamasından sonra mesir karılmasına başlandı. Merkez Efendi'yi temsil eden kişi, İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu dua eşliğinde 41 çeşit baharatı kazana protokol üyeleriyle boşaltarak mesir kardı. Festival, 25 Mart Pazar günü mesirin Sultan Camisi'nden halka saçılmasıyla sona erecek.

 

-Mesir macunu-

 

Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın emriyle halka dağıtılması gelenekselleşen mesir macununa zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, Şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu konuluyor. Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, mesir macunu yiyen genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.

 

Haber Merkezi

 



Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

Haber alınamayan şahsın cansız bedeni denizde bulundu

Başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu

Halitpaşa’da ekili alanda yangın çıktı

Alaşehir'de zirai alanda yangın

Oğlunu öldürdü, kendini tuvalete kilitledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İzmir’de cinayet işledi, Manisa’da jandarmadan kaçamadı

Manisa'da jandarmadan PKK terör örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
21.03.2012 17:23:32 340 0

Tarih: 21.03.2012 17:23

Haberi Sesli Oku